Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΔΣ ΕΝΙΘ – Για τα τέστ κορονοϊού που δεν γίνονται στο υγειονομικό προσωπικό


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να μην εγκρίνεται από τις Επιτροπές Λοιμώξεων και να μη διενεργείται εξέταση (test) για τον ιό SARS-CoV-2 στο υγειονομικό προσωπικό, που εμφανίζει συμπτώματα η έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Υπάρχουν πολλές αναφορές από συναδέλφους, που κάποιοι εργάζονται σε τμήματα που περιθάλπουν ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι προσέρχονται στις Επιτροπές Λοιμώξεων του νοσοκομείου τους και εκεί τους αρνούνται να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος. Χαρακτηριστικά, στο ΑΧΕΠΑ είπαν σε συνάδελφο  ότι δεν μπορεί να κάνει έλεγχο γιατι τα test είναι πολύ λίγα και φτάνουν μόνο για όσους είναι διασωληνωμένοι.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει επάρκεια σε tests (προφανώς συμπεριλαμβάνοντας και τον ιδιωτικό τομέα).

Την ώρα που προβλέπουν υπέρογκα ποσά για ιδιωτικά εργαστήρια ενω σε μας λένε ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας τα αντιδραστήρια δεν φτάνουν και δεν διατίθενται ούτε για τους υγειονομικούς που ενδέχεται να νοσούν .

Ενώ υφίσταται η κυβερνητική οδηγία να πάει στον ιδιωτικό τομέα όποιος θέλει να κάνει test, ανεξάρτητα από επιστημονικές ενδείξεις και χωρίς έλεγχο του αποτελέσματος.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί να γίνεται έλεγχος σε κάθε συνάδελφο που εμφανίζει συμπτώματα όμοια με λοίμωξη με COVID-19, αλλά και σε κάθε εργαζόμενο που εργάζεται σε τμήμα που περιθάλπει τέτοιους ασθενείς σε τακτική βάση. Όλα αυτά  προβλέπονται και στις οδηγίες του ΕΟΔΥ σα μέτρα με σκοπό την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.

Κανένας εργαζόμενος του δημόσιου συστήματος υγείας δεν περισσεύει .
Απαιτούμε από τους συναδέλφους των Επιτροπών Λοιμώξεων να μην αποκλείονται εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου.

Καλούμε το υπουργείο υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και των υλικών τους, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται διαγνωστικοί έλεγχοι με ευθύνη του κράτους και με βάση επιστημονικά κριτήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου