Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Προδιαγραφές


Στις λειψές ...προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο, έριξε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, το φταίξιμο για τις πάνω από 300 απολύσεις στο «Ελ. Βενιζέλος». Πιο συγκεκριμένα και επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εκατοντάδες απολύσεις περίπου ως μια «παραφωνία», είπε σε συνέντευξή του: «Είναι δύσκολο... Δεν υπάρχουν προδιαγραφές αντιμετώπισης με συγκεκριμένες πολιτικές». Ποιος μπορεί άραγε να πιστέψει ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα πως οι εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και άλλοι «ευέλικτα» εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που σφαγιάζονται στο βωμό της διαχείρισης των συνεπειών της επιδημίας, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων; Δεν το ήξερε ο Βρούτσης όταν έγραφε τις ΠΝΠ ότι θα έχουμε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και όχι μόνο; Το ήξερε και το παραήξερε, αλλά συνειδητά το επέτρεψε, για να αλαφρώσει τους μεγαλοεργοδότες από το «βάρος» και να θωρακίσει τα κέρδη τους. Οι «προδιαγραφές» της πολιτικής τους είναι επομένως σαφείς και δεν υπάρχει καμιά «έλλειψη»: Και σε έκτακτες και σε κανονικές καταστάσεις, προτεραιότητα έχουν τα κέρδη, η προστασία των μεγαλοεπιχειρηματιών και το τσάκισμα των εργαζομένων...

Χάρτινα
 
«Η Τουρκία χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους», σχολίασε το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφορικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και επανέλαβε ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και βεβαίως απαντάται καταλλήλως». Αλήθεια, η «κατάλληλη» απάντηση στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας είναι η κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί η Τουρκία σε μια τρίτη χώρα, εν προκειμένω στη Συρία, όπως κάνουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση; 'Η μήπως οι κοινές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που το ΝΑΤΟ θεωρεί «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» και δεν αναγνωρίζει σύνορα; Είτε «χάρτινα» είτε «πήλινα» είτε όπως αλλιώς βαφτιστούν τα τετελεσμένα που διαμορφώνει βήμα βήμα η τουρκική αστική τάξη, επιδιώκοντας γενναίο μερτικό από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, το γεγονός είναι πως οι απαράδεκτες διεκδικήσεις έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας για να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Φυσικά, οι σφραγίδες αυτές δεν μπαίνουν χωρίς τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων, τζογάροντας έτσι την τύχη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου. Το ψευδοεπιχείρημα της «αδύνατης» και «απομονωμένης» Αγκυρας, μπροστά στη στήριξη των «ισχυρών συμμάχων» και «εταίρων» της Ελλάδας, έχει καταρρεύσει από τις ίδιες τις εξελίξεις και δεν ανασταίνεται, όσες φορές και αν το επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Αλληλεγγύη
 
Την ώρα που τα αστικά επιτελεία «κρώζουν» όπου σταθούν κι όπου βρεθούν πόσο χειρότερα θα ήταν τάχα τα πράγματα με τον κορονοϊό αν η αστική τάξη δεν συμμετείχε στην ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, και πόσα «μαθήματα αλληλεγγύης» μοιράζει τάχα η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι οι «εταίροι», οι σφοδρές αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν ξανά μέσα στη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το πώς θα μοιραστούν οι «ευκαιρίες» και οι «ζημιές» που συνεπάγεται η πανδημία για τους επιχειρηματικούς ομίλους των κρατών - μελών, είναι και πάλι αποκαλυπτικές. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι, όπως κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, η ΕΕ θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική για τους λαούς, ότι η μόνη «αλληλεγγύη» που μπορεί να δείξουν οι καπιταλιστές είναι αυτή για την κοινή τους επίθεση ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι λαοί τίποτα δεν έχουν να περιμένουν και από τις αγιάτρευτες αντιθέσεις των καπιταλιστών, αφού και οι υπερασπιστές των «πιστοληπτικών γραμμών» και οι θιασώτες των «κορονομολόγων» έχουν ως κοινή συνισταμένη ότι ο λογαριασμός θα σταλεί στους λαούς, με νέα μνημόνια και σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που παίρνονται και στην Ελλάδα με τις περίφημες ΠΝΠ. Και αυτό είναι ένα ακόμα συμπέρασμα που πρέπει να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, δυναμώνοντας τη μεταξύ τους αλληλεγγύη και την κοινή πάλη που τώρα ξεκινά, για να μην πληρώσουν εκείνοι τα «σπασμένα», αλλά να αντεπιτεθούν για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μπετόν
 
Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση στους ιδιώτες κλινικάρχες ως «ενοίκιο» για τις ΜΕΘ, όπως και για τα εκατοντάδες ευρώ που κερδίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τα τεστ για τον κορονοϊό, στέλνοντας μάλιστα τα δείγματά τους στις κρατικές υποδομές! Ακόμα περισσότερο όμως εξοργίζουν οι «εξηγήσεις» που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας το λαό να πει κι ευχαριστώ που τον χαρατσώνει για να επιδοτεί τους ιδιώτες. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως...», οπότε «με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή με τις αποζημιώσεις στους κλινικάρχες) εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμιά χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους...». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «όταν οι ιδιωτικές ΜΕΘ επιτάσσονται, αποζημιώνονται οι ιδιώτες». Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρήκε άλλον έναν λόγο για να ...«λογαριαστεί μετά» με την κυβέρνηση, όμως η κριτική του εξαντλήθηκε στο ύψος της αποζημίωσης, λέγοντας μάλιστα ότι «λόγω της μείωσης του τζίρου» των επιχειρηματιών της Υγείας, «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ»! Μπετοναρισμένοι όλοι στη λογική «κόστους - οφέλους», λοιπόν, και με το βλέμμα στραμμένο όχι στην υγεία του λαού, αλλά στις τσέπες των εμπόρων της Υγείας, συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Αν κάτι μπορεί σήμερα να στηρίξει την προστασία του λαού, δεν είναι οι νέοι μποναμάδες στους επιχειρηματίες της Υγείας, που συν τοις άλλοις «ξεσκίζουν» τους εργαζομένους τους αυτές τις δύσκολες μέρες, αλλά η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τη γενναία κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις και λειτουργία περισσότερων ΜΕΘ.
Ριζοσπάστης  Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου