Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Με δικιά σας ευθύνη η ζωή φεύγει κάτω από τα πόδια μας



Άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Γκόντζου για το κλείσιμο του Sport24 Radio.
“Δεν πληρώνουμε όλοι μαζί την κρίση. Πρώτοι και καλύτεροι στη… σειρά προτεραιότητας για την πληρωμή, είναι πάντα οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών αυτού του κόσμου!”


Φυσικά οι περισσότεροι θα το έχετε μάθει ήδη.

Ο sport24radio  ανέστειλε την λειτουργία του και επομένως τα ραδιοφωνικά μας ραντεβού δεν θα ισχύουν πια, όπως βεβαίως δεν ισχύει πλέον κάποιο ραδιοφωνικό ραντεβού μέχρι να περάσει όλη αυτή η ιστορία και να δούμε στα απομεινάρια της τι και πώς θα επαναλειτουργήσει.

Απλά να το έχετε κατά νου γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην το συναντήσετε μπροστά σας.

Το ότι δηλαδή όλη αυτή η κρίση, πέρα από τις άμεσες απώλειες σε ζωές, πέρα από τις άμεσες… παράπλευρες απώλειες στην ζωή, τα εισοδήματα και κυρίως τις δουλειές όλων μας, θα βαθύνει μετά το πέρασμά της ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές και ταξικές διαφορές ανάμεσά μας και μην έχετε την παραμικρή αυταπάτη ότι αυτή την κρίση θα… την πληρώσουν όλοι, όπως σας λένε.



Ούτε ΟΛΟΙ την πληρώνουν τώρα και ούτε φυσικά ΟΛΟΙ θα την πληρώσουν μετά.
Οι πρώτοι και καλύτεροι στην σειρά… προτεραιότητας σ’ αυτή την “πληρωμή” θα είναι πάντα οι ίδιοι,


Εμείς δηλαδή από την μια μεριά, οι εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών όλου του κόσμου και οι… ΑΛΛΟΙ αυτοί που χρόνια “κρατάνε τα λουριά” από την άλλη.


Κι όσο λυσσάνε κάθε μέρα να μας λένε πως αυτή η κρίση και αυτή η πανδημία δεν γνωρίζει πλούσιους και φτωχούς, τάξεις και στρώματα, δυστυχώς η αλήθεια είναι ακριβώς το ανάποδο.

Το ότι δηλαδή, δυστυχώς ΚΑΙ αυτή η κρίση αποδεικνύει την ταξική ανισότητα των κοινωνιών που ζούμε στον “ελεύθερο κόσμο”, καθώς μπορεί όντως να κολλάει τους πάντες, αλλά χτυπάει διπλά την πλειοψηφία των λαών όλου του κόσμου.


Την πλειοψηφία που από την μία παραμένει εκτεθειμένη και ανοχύρωτη σε κράτη με ανύπαρκτα δημόσια συστήματα υγείας όπως η Αμερική ή σε κράτη με εγκαταλειμμένα, λεηλατημένα από την αδηφάγα “ιδιωτική πρωτοβουλία” δημόσια συστήματα υγείας και χτυπημένα από την οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου στην Ευρώπη.


Και από την άλλη, ταυτόχρονα με αυτό το συντριπτικό χτύπημα κατά της ζωής μας, κυριολεκτικά, χτυπάει και με τον κλασσικό και αγαπημένο τρόπο του καπιταλισμού, με την πλήρη φτωχοποίηση δηλαδή των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.


Μην έχει λοιπόν κανείς αυταπάτες.

Αυτό που σήμερα έγινε για μας, αύριο και ίσως ακόμα και… χθες, έγινε ή θα γίνει για την πλατιά μάζα των εργαζομένων.


Και αυτή η κρίση όπως και όλες οι προηγούμενες, θα χρησιμοποιηθεί απ’ την μια σε βάρος της πλειοψηφίας του κόσμου και από την άλλη στην κερδοσκοπία και τα υπερκέρδη αυτών που πάντα “ήξεραν τον τρόπο” και είχαν “τα μέσα και τα εργαλεία” να το κάνουν πάντα.


Και μπορεί να φοράμε γάντια και μάσκες για να προφυλαχθούμε από τον ιό.

Αλλά τα χέρια μας μπορούν ακόμα να σφιχτούν σε γροθιά ακόμα κι αν φοράνε γάντια και το στόμα και το μυαλό μας, μπορούν ακόμα να σκέφτονται και να φωνάζουν για όσα μας ανήκουν και δικαιούμαστε.

Και κάτι ακόμα.

Ρε άνθρωποι, εκεί στην Κυβέρνηση και στα υπόλοιπα επίσημα κέντρα ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων.


Εντάξει, πάρτε ό,τι μέτρα πρέπει να πάρετε, αν και για κάποια όπως η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας είναι λίγο αργά και θα πρέπει να ζητήσετε και συγνώμη για όσα κάνατε μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά κόφτε το πια αυτό το “είναι ευθύνη όλων μας και του καθένα μας ξεχωριστά”.


Δεν αντέχεται πια να μας φορτώνετε και αυτό το βάρος.


Φάγαμε που φάγαμε δέκα χρόνια τώρα στην μάπα το “για την κρίση φταίμε όλοι και ιδιαίτερα όσοι… πήγαιναν διακοπές ή ήθελαν δικό τους σπίτι” την ώρα που χάναμε την ζωή κάτω από τα πόδια μας για να σωθούν οι Τράπεζες και οι πολυεθνικές, πάει πολύ να μας χρεώνετε ακόμα και τον…. θάνατό μας.

Φτάνει πια η παρλαπίπα.


Κοιτάξτε να σώσετε κάναν άνθρωπο παραπάνω και αφήστε τέτοιες ώρες το μοίρασμα ευθυνών στους ίδιους τους παθόντες.

Η ύπαρξη λίγων ηλιθίων, δεν σας δίνει το δικαίωμα να φορτώνετε σε έναν κόσμο που αυτή την στιγμή υποφέρει, το αβάσταχτο βάρος στην πλάτη του, ότι για όσα θα πάθει φταίει ο ίδιος.


Καλή η προσπάθεια να εκμεταλλευτείτε ακόμα και το δράμα της πανδημίας για να βάλετε από την πίσω πόρτα και να επιβάλλετε στο μυαλό όλων μας την θεωρία του “όλοι μαζί τα φάγαμε” και του “όλοι φταίμε”, αλλά δεν πιάνει.


Και μην… ανησυχείτε.

Να περάσει η μπόρα και όσοι μείνουμε όρθιοι και με μυαλό, θα την κάνουμε μετά την… σούμα των ευθυνών.


Απ’ αυτή κανείς δεν θα γλιτώσει.


Την στιγμή που με ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ευθύνη η ζωή φεύγει κάτω από τα πόδια μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να… περιμένουμε κιόλας για την απόδοση ευθυνών.
Είναι όλη δικιά σας και σας ανήκει.


ΥΓ,

Μαζί με όσα τραγικά ζούμε και παρακολουθούμε καθημερινά, βλέπουμε ολοκάθαρα πια και κάτι ακόμα.


Το απόλυτο ξεγύμνωμα της μητρόπολης του καπιταλισμού και εκεί που η πικρή αλήθεια αποκαλύπτεται χωρίς φτιασίδια και περιστροφές.


Η Αμερική μετράει εκατοντάδες θανάτους και στατιστικά που τρέχουν με καλπασμό σχετικά με την διάδοση του ιού και την θνησιμότητα των κρουσμάτων καθώς εδώ και πολλά χρόνια Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει αλλά όλη η υγεία είναι στα χέρια ιδιωτών,


Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει και χωρίς περιστροφές δηλώνει πως η προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι η… οικονομία και πως δεν μπορεί να την κρατήσει για πολύ ακόμα σε καραντίνα ανεξαρτήτως επιπτώσεων, καθώς φυσικά προέχει το κέρδος και ο τζίρος.

Είναι απλά η πιο κυνική ομολογία, του προσανατολισμού του κράτους στον καπιταλισμού και για την εξυπηρέτηση ποιων τελικά υπάρχει και λειτουργεί.


Κώστας Γκόντζος
Δημοσιογράφος-Εργαζόμενος στο Sport24 Radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου