Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ορμητήριο και στόχος η Ελλάδα

 

 

Ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχος των ανταγωνιστών τους γίνεται για μια ακόμα φορά η χώρα, στην αντιπαράθεση που κλιμακώνεται με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα (βλέπε σχετικό θέμα), δείχνοντας πόσο επικίνδυνη για το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικές:

Η βάση της Σούδας καλείται να υποστηρίξει όλες τις εξόδους πολεμικών πλοίων των Αμερικανών προς την επίμαχη ζώνη. Από εκεί απέπλευσαν την Τετάρτη τα αντιτορπιλικά του 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) «USS Donald Cook» και «USS Roosevelt» βάζοντας ρότα βορειοανατολικά, με αρχικό στόχο να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο αρμάδας ρωσικών πλοίων.

Θυμίζουμε πως από το 2016, οπότε με «πρόσκληση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 ξεκίνησε επιχειρήσεις στον «δίαυλο» του Αιγαίου, για να ελέγχει τη διέλευση των ρωσικών πλοίων, οι ελληνικές κυβερνήσεις πρωτοστατούν στην προσπάθεια αύξησης της ΝΑΤΟικής παρουσίας (και) στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό είναι από τα λίγα που σταθερά αυξάνει τις ώρες παρουσίας του στις αποστολές των δύο μόνιμων ναυτικών αρμάδων του ΝΑΤΟ (SNMG2 και SNMCMG2), οι οποίες τα τελευταία χρόνια περνάνε πάνω από 120 μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, από «μόλις» 80 το 2017.

Ταυτόχρονα, η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει αυξημένους ρόλους στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, μεταξύ άλλων με την «επιτήρηση» του εναέριου χώρου Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, που τη φέρνει στην «πρώτη γραμμή», στο ενδεχόμενο όξυνσης και γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι στις 7/4, με απόφαση της κυβέρνησης, αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) σηκώθηκε από τη Λήμνο, διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, για να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη στο βόρειο Αιγαίο δύο αμερικανικών στρατηγικών (μπορούν να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικών αεροσκαφών «B-1Β Lancer», τα οποία σηκώθηκαν από την έδρα τους στις ΗΠΑ και πραγματοποίησαν αποστολή υπέρπτησης στο Αιγαίο, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», κι ενός ιπτάμενου τάνκερ «KC-135T Stratotanker», που απογειώθηκε από τη Βρετανία για να τα ανεφοδιάσει.

Η ελληνική αεράμυνα κάλυψε και επόμενη επιχείρηση στρατηγικού βομβαρδιστικού των Αμερικανών στο Αιγαίο, τη 2η σε μόλις 6 μέρες, καθώς τη Δευτέρα στρατηγικό έτερο «B-1B Lancer» σηκώθηκε από τη Νορβηγία και πέταξε - σε αποστολή τύπου «Bomber Task Force» - «στο και γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος».

Αυτή η ανάπτυξη στο FIR Αθηνών «συνέπεσε» με την έναρξη, τη Δευτέρα, της πολυεθνικής άσκησης που οργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «Ηνίοχος 21», στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 Μοίρες και πληθώρα μαχητικών αεροσκαφών (από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά), φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μια ανάσα από τα Δαρδανέλια.

Την ίδια ώρα, ραγδαία είναι η αύξηση πτήσεων αμερικανοΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών μέσα από το FIR Αθηνών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Π.χ., σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τύπου «Lockheed EP-3E», ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε στις 14/4 από τη Σούδα και αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της Δυτικής Κριμαίας σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR). Ταυτόχρονα, καταγράφονται πτήσεις αμερικανικών «P-8A Poseidon», ειδικευμένα και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως και Μη Επανδρωμένων «Grumman RQ-4D».

Πέρα από τη Σούδα, βασικό ρόλο παίζει πλέον και η Αλεξανδρούπολη, καθώς στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αποτελεί κόμβο πρώτης γραμμής για την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, για τον «έλεγχο» της Μαύρης Θάλασσας και το «σφράγισμα» των Στενών του Βοσπόρου. Από εκεί άλλωστε πέρασαν πριν από λίγες βδομάδες χιλιάδες τόνοι πολεμικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και στελέχη τους, που με τον «μανδύα» της άσκησης «Defender Europe 21» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «μια ανάσα» από την Ουκρανία.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 17-18 Απρίλη 2021

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου