Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

«Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας» το μήνυμα από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

 

«Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας», το μήνυμα που έστειλε το μεγαλειώδες συγκλονιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον κόμβο της Στροφυλιάς στην Εύβοια από πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας.

Με καθολική συμμετοχή από όλα τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, για κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους. 

Η προσέλευση των πυρόπληκτων από νωρίς το απόγευμα ήταν πολύ μεγάλη και συνεχής, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να ξεκινήσει αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα για να προλάβει ο κόσμος που συνέρρε συνεχώς προς τον κόμβο. 

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικρατούσε όταν αναφέρονταν οι ομιλητές στις "μάχες" που έδωσαν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα για εννιά μέρες, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους και τις περιουσίες τους, απειθαρχώντας στις οδηγίες για "εκκένωση" και αναπτύσσοντας λαϊκή πρωτοβουλία, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν ήταν σε θέση να τους προστατεύσει. 

Με την καθολική τους παρουσία, κατήγγειλαν το προδιαγγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των χωριών και του περιβάλλοντος, από την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αφήνουν απροστάτευτα τα δάση και τον λαό να καίγεται και να πνίγεται κάθε χρόνο. 

Τα συνθήματα στη συγκέντρωση έδιναν το στίγμα του συλλαλητηρίου, του αγώνα, της αποφασιστικότητας και της διεκδίκησης για μέτρα που θα καλύπτουν 100% τις ζημιές, για έργα αντιπλημμυρικά, για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μπίζνες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα: «Δώστε λεφτά  για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά-Οχι στις μπίζνες μετά τη φωτιά», «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας - Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», «Ο λαός απαιτεί πλήρη αποζημίωση», «Για να κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας, αφήνουν απροστάτευτες μέχρι και τις ζωές μας», «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά - Ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος προέβη σε δηλώσεις (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).  

Παραβρέθηκε ακόμα, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς - Εύβοιας με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη περιφερειακό σύμβουλο. 

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκε και ενεκρίθη ψήφισμα με τα αιτήματα των πυρόπληκτων για συνέχιση του αγώνα (διαβάστε εδώ αναλυτικά  και δείτε εδώ βίντεο).

Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε με συναυλία με διάφορους καλλιτέχνες. (Δείτε βίντεο εδώ)

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης

1 / 2


Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με την ομιλία του Μπάμπη Τσιβίκα, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κηρίνθου ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «Οργανωμένοι, ενωμένοι όπως ήδη κάνουμε. Έχουν ήδη γίνει πάνω απο 15 επιτροπές στα χωριά και συνεχίζουμε! Έχουμε στόχο και θα τα καταφέρουμε να γίνουν επιτροπές παντού! Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση! Κανένας μόνος του!». (Δείτε βίντεο εδώ)

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δαυίδ Τσούπρος από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κεχριών (δείτε βίντεο εδώ) και ακολούθως ο Στάθης Αλμπάνης πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιστιαίας, που αναφέρθηκε στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι της περιοχής από τις πυρκαγιές τονίζοντας πως «Το βασικό αίτημα είναι ένα, να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Θέλουμε να δουλέψουμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Να προστατευτούμε από τις πλημμύρες για να μην πνιγούμε».(Δείτε βίντεο εδώ)

Μίλησε ακόμα ο Δημήτρης Στολίδης πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού συκοπαραγωγών Ταξιάρχη  ο οποίος τόνισε πως «Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, θα παλέψουμε μέχρι το τέλος» (δείτε βίντεο εδώ) και η Κυριακή Πολίτου, από την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών και Τσαπουρνιάς η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων «πως μονόδρομος για τις αποζημιώσεις είναι η ενότητα και η διεκδίκηση». (Δείτε βίντεο εδώ)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο  Στάθης Λιαγκάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «Η μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι όμως για εμάς τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας και μια ηθική δέσμευση. Ότι τον αγώνα που σήμερα ξεκινάμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα τον πάμε μέχρι τέλους» (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο εδώ)

Στο τέλος, μίλησε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. (Δείτε βίντεο εδώ)

1 / 23


Θέση είχαν πάρει από νωρίς, πυρόπληκτοι κάτοικοι με τα πανό τους αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις περσινές πλημμύρες και ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό το πανό των κατοίκων Ληλαντίου που αναγράφει:  «Αποζημίωση όλων στο 100% - Αντιπλημμυρικά έργα τώρα». Το πανό της Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων Ιστιαίας αναγράφει: «Το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε - Πάρτε μέτρα στήριξης τώρα». 

Το πανό της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κηρίνθου αναγράφει: «Μήνυμα 112: Δέντρα εκκενώστε την Β. Εύβοια, έρχονται οι επενδυτές». 

Το πανό της Επιτροπής Πληγέντων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς αναγράφει: «Με αποφασιστικότητα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας». 

Νωρίτερα, στο χώρο κατέφθασαν τα πούλμαν από την Αθήνα με τα συνδικάτα που εκφράζουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των πυρόπληκτων κατοίκων της Β. Εύβοιας. 

 


902gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα "ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ"!!!

    ΑΛΛΑ ΌΣΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.... θα έλεγα μιλά κάποια στημένη Μοντέρνα Ναζιστική ΜΚΟ!!!!

    Αυτό που βλέπουμε και ζούμε ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Μ7Α ΦΥΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2109!!!!!

    ...... και Εσείς ΡΑΓΙΑΔΕΣ ψάχνεται το ... ΔΙΚΑΙΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΜΕΝΗ.... ΕΥΒΟΙΑ;;;;;;

    ...... ΕΆΝ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΑΣ ΤΟΤΕ...... ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΨΑΝ.... να χαίρεστε προτού το κάψιμο δεν ΣΟΔΟΜΙΣΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ..... ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ...... και μετά Εσάς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή