Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα δεν μπορεί να είναι παιδοφυλακτήριο

 

Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»

Απευθύνεται σε γονείς και βρεφονηπιοκόμους με αφορμή την πιλοτική έναρξη του προγράμματος

 

Στους νέους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες, αλλά και στις εργαζόμενες και άνεργες βρεφονηπιοκόμους απευθύνεται η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». «Δεν ανεχόμαστε να μπαίνει στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα δεν μπορεί να είναι παιδοφυλακτήριο», τονίζει η ΟΓΕ σε ανακοίνωσή της.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» θα υλοποιηθεί αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο σε 32 δήμους της χώρας έως τις 31/12/2022, με σκοπό στη συνέχεια να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια. Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας 2 μηνών έως 2,5 ετών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι των επιμελητών - φροντιστών. Σε πρώτη φάση έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες (κάτοχοι σχετικού τίτλου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μαθητείας, διπλώματος ΙΕΚ, πτυχίου ΤΕΙ, ΑΕΙ ή Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων) και να δημιουργηθεί το «Μητρώο Επιμελητών». Στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι γονείς. Το υπουργείο Εργασίας, που υλοποιεί το πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τονίζει ότι στόχος είναι τόσο η «επανένταξη» των μητέρων στην αγορά εργασίας όσο και η «μείωση της αδήλωτης εργασίας» των φροντιστών.

«Σήμερα, τον 21ο αιώνα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος, σε δομές δημόσιες, σύγχρονης παιδαγωγικής, με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους. Γι' αυτό δεν συμβιβαζόμαστε με το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς", που προωθεί μια ακόμα υποβαθμισμένη "υπηρεσία φύλαξης" βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας», υπογραμμίζει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

Η ανάγκη για Προσχολική Αγωγή δεν ικανοποιείται με πάρκινγκ παιδιών

Αν και παρουσιάζεται ως «διευκόλυνση» και «στήριξη» για τις νέες μητέρες, στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα «μετατρέπει την ανάγκη των παιδιών μας για Προσχολική Αγωγή επισήμως σε παιδοφυλακτήριο, δηλαδή πάρκινγκ παιδιών, χωρίς το κράτος να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη μόνιμη στελέχωση δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών». Ετσι, «αντί να στελεχωθούν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με το αναγκαίο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό με σχέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα απορροφηθούν ορισμένες γυναίκες από τη δεξαμενή των ανέργων στις θέσεις των "νταντάδων" σε εργασία με ημερομηνία λήξης, μειώνοντας ταυτόχρονα και την "αδήλωτη εργασία" στον συγκεκριμένο τομέα».

«Ο βασικός στόχος του προγράμματος των "Νταντάδων" δεν είναι οι ανάγκες των παιδιών μας, αλλά ούτε και η δική μας ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο. Επιδίωξη των επιχειρήσεων είναι να αποδεσμευτούν μητέρες, νέοι γονείς από τη φροντίδα των μικρών παιδιών, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες», σχολιάζει η ΟΓΕ.

«Η Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις. Γι' αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Η ΟΓΕ διεκδικεί:

-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά, μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο, θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί - βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

-- Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, και δημιουργία ολιγομελών ομάδων, για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και στις δραστηριότητες στην αυλή.

-- Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων: Παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων), βοηθητικού προσωπικού (καθαριστριών, τραπεζοκόμων).

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

-- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

-- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου