Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΒΕΛΓΙΟ Χιλιάδες απεργοί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική - Συμμετείχαν δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)

 

 

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα στην παμβελγική απεργία και στις περιφρουρήσεις απεργίας σε δεκάδες χώρους δουλειάς, δημόσιες υπηρεσίες, ΜΜΜ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, σε Βρυξέλλες, Αμβέρσα, Λιέγη, Σαρλερουά και άλλες πόλεις, δίνοντας δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα εργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ, κόντρα στις αστικές δυνάμεις που πλειοδότησαν για την υπονόμευση της απεργίας. Η βελγική κυβέρνηση δεν δίστασε μάλιστα να απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση για τους μισθούς στα σωματεία του δημόσιου τομέα την ημέρα της απεργίας που είχε προκηρυχτεί εδώ και δύο μήνες!

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βέλγιο συμμετείχαν στις απεργιακές περιφρουρήσεις, αλλά και στην κινητοποίηση στις Βρυξέλλες στα κεντρικά γραφεία της ENGIE, βασικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο Βέλγιο. Στην κινητοποίηση κάλεσαν τα βελγικά σωματεία, διαμαρτυρόμενα τόσο για τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και δίνοντας συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων μετά από τις απολύσεις 16 εργαζομένων στην επιχείρηση.

Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Η ΚΟΒ Βελγίου στην ανακοίνωσή της για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι ήταν με αγώνες και διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών τους, με οργάνωση στο χώρο δουλειάς, με σύγκρουση με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ούτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή η πολύμηνη απουσία κυβέρνησης στο Βέλγιο ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές στην Ελλάδα έδωσαν καμία ανακούφιση στους λαούς.

Εμπνεόμαστε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις γειτονικών χωρών όπως η πολυήμερη απεργία των εργατών στα διυλιστήρια της Γαλλίας που απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Σε αυτό το απεργιακό - αγωνιστικό κύμα σε όλη την Ευρώπη ενώνονται και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και τα ταξικά συνδικάτα τους με την πανελλαδική γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, δίνοντας σημαντικές μάχες σε κάθε κλάδο για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, παλεύοντας για να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τους πολέμους των καπιταλιστών.

Το σύνολο όσων βιώνουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια φωτίζει όλο και περισσότερο το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μέσα στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος κι αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα και συνεχώς επιδεινούμενα λαϊκά προβλήματα.

Υπάρχει ελπίδα! Με δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα, με μαζική εργατική - λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας μια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του».

 




902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου