Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Ξορκίζει το ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Καθησυχαστική επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως προς την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο λαός -πέραν των πανάκριβων τιμών και της ενεργειακής φτώχειας- θα πληρώσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και μέσω της δημιουργίας προβλήματος στην προμήθεια φυσικού αερίου, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα «διαρρέονταν» από το Μαξίμου, στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία και την Πολωνία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας».

Από την κυβέρνηση αιτιολογούσαν αυτή την εκτίμηση με το επιχείρημα πως οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μάη. Όμως, δεν διευκρίνισαν πως θα γίνουν οι πληρωμές προς την ρωσική εταιρεία, η οποία δεν δίστασε να κόψει την παροχή στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν με ρούβλια. Είναι προφανές πως εάν συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, μέσω της μίσθωσης μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής, προκειμένου να αποθηκεύεται περισσότερο από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ιδίως το αμερικάνικο. Επίσης, πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν να λειτουργήσουν με diesel, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη για την επόμενη διετία, ένα εγχώριο καύσιμο που είχε ξεγράψει για να «τρέξει» τις «πράσινες» μπίζνες. Το δε χρηματιστήριο ρύπων, στο οποίο ομνύει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», έχει εκτοξεύσει τεχνητά την τιμή του λιγνίτη στα ύψη.

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υπονομεύεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ενεργειακά την Βουλγαρία, εκπληρώνοντας (και) με αυτόν τον τρόπο τις «συμμαχικές» της υποχρεώσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως με τους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς τα εργατικά λαϊκά στρώματα της χώρας μας πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτών των επιλογών. Όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών στον ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μέρα στέλνονται πάνω από 1000 αιτήσεις αποκοπών ρεύματος, ενώ μόνο στην Αττική φτάνουν τις 500 ημερησίως. Μπορεί όλες αυτές οι εντολές να μην υλοποιούνται στο τέλος, αφού οι καταναλωτές σπεύδουν να καταθέσουν ένα ποσό από τα χρωστούμενα και να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού, ωστόσο δείχνει την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ των παρόχων ρεύματος.

Δες ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου