Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ανοιχτό κάλεσμα διεκδίκησης σύγχρονων και φθηνών αστικών συγκοινωνιών (VIDEO)

 

 
 

Η ανάγκη κοινής δράσης σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση σύγχρονων, ασφαλών, επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών μεταφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ μαζί με εργατικά σωματεία και Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης.

Την εισηγητική παρέμβαση έκανε από την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων ΟΑΣΘ ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, κατά την οποία παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο συγκοινωνιακό έργο του Ν. Θεσσαλονίκης, τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, όπου υπάρχουν συνεχείς μειώσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η ΣΣΕ, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ο νόμος Χατζηδάκη, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιβατών του ΟΑΣΘ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκ μέρους των εργατικών σωματείων ο Περικλής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) και η Μάγδα Σακελλίου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Διαβάστε εδώ αναλυτικά), ενώ εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων παρέμβαση έκανε ο Κωνσταντίνος Κούκρας, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Τα εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση το απόγευμα του Σαββάτου 30 Απρίλη στη Νέα Παραλία, με την ανοιχτή επιστολή προς τον λαό της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσαν επίσης σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Άγαλμα Βενιζέλου

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Για το συγκοινωνιακό έργο

  • Αύξηση δρομολογίων, μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις.
  • Επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη, ώστε να συνδυάζονται οι γραμμές των περιοχών και να εξυπηρετούνται οι ώρες αιχμής.
  • Επιπλέον γραμμές από το κέντρο της πόλης προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο στην περιοχή της Σίνδου και της ΒΙΠΕ Σίνδου.
  • Επιπλέον δρομολόγια που να συνδέουν τις συνοικίες με χώρους υψηλής συγκέντρωσης επιχειρήσεων (εμπορικά κέντρα «COSMOS», «ONESALONICA», εμπορικά πάρκα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αλλού.)

Για το προσωπικό

  • ΣΣΕ με αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού δηλαδή 8,9, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Αναβάθμιση των συνεργείων των αμαξοστασίων με προσλήψεις τεχνιτών.
  • Προσλήψεις προσωπικού με ΣΣΕ και πλήρη μισθολογικά - εργασιακά δικαιώματα για να καλυφθούν οι διευρυμένες επιβατικές ανάγκες.
  • Έξω οι εργολάβοι από τη συγκοινωνία - όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε οποιονδήποτε τομέα σε εργολάβο να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό του ΟΑΣΘ.

Για τα λεωφορεία

  • Προμήθεια λεωφορείων νέας τεχνολογίας με επαρκή εξαερισμό, κλιματισμό και θέρμανση που να ανταποκρίνεται στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
  • Λεωφορεία με παράθυρα όπως ορίζει η νομοθεσία, ζήτημα κρίσιμο και για την πανδημία, αλλά και για την περίοδο της παρατεταμένης καλοκαιρίας που επικρατεί στη χώρα μας, μετασκευή σε όσα λεωφορεία κυκλοφορούν και δεν υπάρχουν παράθυρα.
  • Αξιόπιστα και κατάλληλα οχήματα που να καλύπτουν το επιβατικό κοινό κάθε γραμμής, ιδιαίτερα για τις περιφερειακές περιοχές του νομού που χρησιμοποιούν τους περιφερειακούς δρόμους υψηλότερης ταχύτητας και την Εθνική Οδό.
  • Άμεση επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων παροπλισμένων, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, οχημάτων.

Για το κόστος της μετακίνησης

  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμεΑ, των συνταξιούχων, των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, των στρατευμένων νέων.
  • Χρονικές ζώνες ελεύθερης μετακίνησης στις ώρες προς και από την εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ Σίνδου, εμπορικά κέντρα «COSMOS», «ONESALONICA», εμπορικά πάρκα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αλλού).
  • Να σβηστούν όλα τα παλιά πρόστιμα που ανέσυρε ο ΟΑΣΘ, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην εφορία.
902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου