Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Με αφορμή το νέο βίντεο στο κανάλι MrBeast

 

 

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους παγκοσμίως λογαριασμούς στο YouTube αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα αυτός του «MrBeast», που μετράει πάνω από 130 εκατομμύρια συνδρομητές και τα περισσότερα από τα βίντεο που ανεβάζει γίνονται αμέσως viral σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο έγινε και με το τελευταίο του βίντεο, με τίτλο «1000 τυφλοί άνθρωποι βλέπουν για πρώτη φορά», αφού έχει προσελκύσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια θεατές σε μόλις μερικές μέρες από τη δημοσίευσή του.

Το βίντεο αφορά σε 1000 ανθρώπους που ζουν στην Αμερική και πάσχουν από καταρράκτη στα μάτια, συνεπώς δεν είναι ακριβώς τυφλοί, όπως τους περιγράφει, αλλά δυστυχώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της επέμβασης και αναγκάζονται να επιβιώσουν με την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της όρασής τους. Και λέμε να επιβιώσουν, καθώς, όπως οι ίδιοι ομολογούν, η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να εργαστούν και να διασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη. 

Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος YouTuber μάς έχει συνηθίσει και στο παρελθόν με παρόμοια βίντεο… «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα κι έτσι κι αυτή τη φορά ανέλαβε το κόστος της επέμβασης και βιντεοσκόπησε όλη τη διαδικασία με τις αντιδράσεις των ασθενών, πριν και μετά την επέμβαση, που βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν, όπως και οι ίδιοι ομολογούν. Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση, πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι -να βλέπεις φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους να ανακτούν την όρασή τους ξανά- είναι δύο πράγματα. Αφενός το πόσο εύκολη ήταν η όλη διαδικασία, αφού μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο γιατρός κατάφερε να επαναφέρει την όραση των ασθενών κι αφετέρου πόσο πολλοί άνθρωποι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα, ώστε να μπορέσουν να δουν ξανά.

Είναι αποκαλυπτικό, ακόμα και σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube και είχε άλλο σκοπό, πως στη «Μέκκα του καπιταλισμού», στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη χώρα που έχει την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, μία απλή επέμβαση καταρράκτη είναι άπιαστο όνειρο για χιλιάδες εργαζόμενους, που είναι στην πραγματικότητα καταδικασμένοι να τυφλωθούν, χωρίς να μπορούν να δουλέψουν και συνεπώς να μην έχουν άλλη λύση πέρα από το να προσπαθήσουν να επιβιώσουν σε πραγματικά άθλιες συνθήκες χωρίς εισόδημα και δυνατότητα να ιαθούν. Αποδεικνύεται -για ακόμα μία φορά- ότι στον καπιταλισμό η υγεία δεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, αλλά ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο με οδυνηρές συνέπειες για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού.  

Ακόμα, η όλη διαδικασία της επέμβασης που διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, χωρίς μάλιστα ο ασθενής να έχει την παραμικρή ενόχληση και ταλαιπωρία, φανερώνει για ακόμη μία φορά τα βήματα που έχει κάνει η επιστήμη και πως η τεχνολογία μπορεί και παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύγχρονη ιατρική. Όμως, στις καπιταλιστικές ΗΠΑ του 21ου αιώνα, μία επέμβαση καταρράκτη, που πλέον χάρη στην πρόοδο της επιστήμης έχει εξελιχθεί σε επέμβαση ρουτίνας, μοιάζει αδύνατη για χιλιάδες εργαζομένους. Ταιριαστή εικόνα για ένα σύστημα που σκορπά φτώχεια, βάζει αντικλεπτικά σε είδη πρώτης ανάγκης, εμπορεύεται φάρμακα και η υγεία σου εξαρτάται ανάλογα με το υπόλοιπο στον τραπεζικό σου λογαριασμό ή αν είσαι τυχερός να σε κάνει βίντεο κανένας YouTuber…  

Τέτοιου είδους περιστατικά σε κάνουν πραγματικά να αναρωτιέσαι πόσο απεριόριστες δυνατότητες θα είχε ο άνθρωπος σε ένα σύστημα που η υγεία, η τεχνολογία και η επιστήμη θα είχαν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού και όχι το κέρδος και την επιχειρηματική δράση. Μέχρι τότε θα βλέπουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας να ξεγυμνώνεται και να αποκαλύπτει το πραγματικό, αντιδραστικό του πρόσωπο.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου