Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Δεν είναι «γκάφα», αλλά κυνισμός…

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Πολλά «μαργαριτάρια» μοιάζει να εκτοξεύονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Η μία «γκάφα» διαδέχεται την άλλη, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, για μια σειρά χαρακτηριστικές δηλώσεις του, που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σύμπλευση των δύο «μονομάχων», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από το «δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας στα σοβαρά ζητήματα» και τα περί «εκβιαστών και εκβιαζόμενων» της Πόπης Τσαπανίδου (εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο για τον προεκλογικό σχεδιασμό του κόμματος.

Στο Ζάππειο, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα περί «δημοκρατικής εκτροπής» και τα συναφή, ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε: «Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε αποκλειστικώς μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και του νόμου. Και οι όποιες επισυνδέσεις γίνανε, γίνανε με σκοπό αποκλειστικό την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας. Υπήρξε αύξηση των επισυνδέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ; Ναι υπήρξε. Υπήρξε μια τρομακτική, όπως γνωρίζετε, αύξηση των προσφυγικών ροών. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση απ’ τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περάσανε στην ΕΕ. Μεταξύ αυτών, ενδεχομένως να ήταν και περιπτώσεις, που μια σοβαρή Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να εξετάζει. Διότι, σας θυμίζω, δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις γίνανε εκείνο το διάστημα στην καρδιά της Ευρώπης.»!

Αντίστοιχα, πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ: «Καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Δεν είμαστε μία χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύουμε με πολλούς κινδύνους, καθημερινά ορατούς σε όλους. Είμαστε στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. Η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Η σύγκριση των δύο ταυτόσημων σχεδόν δηλώσεων είναι πραγματικά αποκαλυπτική και δείχνει με ιδιαίτερη παραστατικότητα τη μεγάλη εικόνα:

- Το δυσώδες νομοθετικό πλαίσιο, που υλοποιεί το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», έχει την υπογραφή όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Για την εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου, όλοι τους «παρακολουθούν και παρακολουθούνται», εξυπηρετώντας τις στοχεύσεις του τόσο στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων και των επικίνδυνων γεωπολιτικών παζαριών όσο και κυρίως απέναντι στον «εχθρό λαό».

- Η αύξηση των προσφυγικών ροών δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Τα κύματα των ξεριζωμένων προκαλούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων. Από τη Σούδα έφευγαν οι βόμβες για τη Συρία, απ’ όπου αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν εκατομμύρια άνθρωποι την περίοδο του 2015-2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλυτική συμβολή και η ΝΔ συνέχισε επάξια το έργο του, προκειμένου να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο νατοϊκό ορμητήριο (βλ. ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις κ.ά.).

- Ούτε οι τρομοκρατικές ομάδες τύπου ISIS είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι γέννημα - θρέμμα του ιμπεριαλισμού και «παιδί» των ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που εκπαιδεύουν, εξοπλίζουν και αξιοποιούν αυτές τις ομάδες, όπως π.χ. τον ISIS. Η «τρομοκρατία» είναι ένα προσφιλές πρόσχημα των ιμπεριαλιστών, για να εξαπολύουν στρατιωτικές επεμβάσεις (βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ) και να εντείνουν την καταστολή σε βάρος των λαών στο όνομα καταπολέμησης της «ριζοσπαστικοποίησης».

- Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, θύματα των δικών τους πολέμων και της δικής τους βαρβαρότητας, είναι για τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό ένα χρήσιμο πολύ-εργαλείο για «πάσα ανάγκη». Πότε στα παζάρια με την τούρκικη αστική τάξη (βλ. Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας), πότε σαν «απειλή» για την εθνική ασφάλεια, πότε σαν τα πιο φθηνά εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα, οι αστικές δυνάμεις ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από τη μια πλευρά, εντείνουν την άγρια καταστολή, στήνουν επικίνδυνους φράκτες και υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Πόπης Τσαπανίδου «Στηρίζουμε τον φράχτη»), επιδίδονται σε fast track απελάσεις και βίαιες επαναπροωθήσεις, έχοντας κατ’ αποτέλεσμα μετατρέψει τον Έβρο και Αιγαίο σε απέραντους τάφους ψυχών. Από την άλλη πλευρά, διαμορφώνουν hot spot «διαλογής», ψηφίζουν διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου για την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού στην χώρα (όπως με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο) και μιλούν για την αξιοποίηση των μεταναστών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (βλ. δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη για την «ώριμη και κυρίως συνειδητή ένταξη αλλοδαπών», όπως και Α. Τσίπρα «ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα»).

- Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το φασιστικό δηλητήριο καλλιεργείται και αναπαράγεται από το ίδιο το αστικό σύστημα. Οι εθνικιστικές κορώνες για τους «λαθρομετανάστες εισβολείς» και τον κίνδυνο «ισλαμοποίησης και αλλοίωσης της ελληνικής πατρίδας» βρίσκουν το τέλειο άλλοθι στις παραπάνω δηλώσεις για τις παρακολουθήσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των τρομοκρατών-προσφύγων. Κατά τ’ άλλα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φορούν σήμερα την προβιά του αντιφασισμού. Ο ένας προετοιμάζει ρύθμιση για τον λεγόμενο εκλογικό αποκλεισμό των καταδικασμένων ναζιστών της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που όμως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο της δράσης των κομμάτων. Ο άλλος δηλώνει ότι θα σπάσει το «κοινοβουλευτικό εμπάργκο», στο οποίο δήθεν υποχρεώθηκε λόγω της «δημοκρατικής εκτροπής», προκειμένου να ψηφίσει αυτή την ρύθμιση. Όμως, ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος. Δεν ξεχνά τις ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τις φωτογραφίες στο Καστελόριζο, τις πλείστες όσες διευκολύνσεις στην «κοινοβουλευτική» τότε Χρυσή Αυγή με διάθεση γραφείων, χώρων κ.ά. Η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης ήταν νίκη του εργατικού και λαϊκού κινήματος και όχι των «ευαίσθητων της δημοκρατίας» σαν τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν είναι «γκάφες»! Αντίθετα, είναι ο ωμός κυνισμός κάθε αστικού κόμματος, που υπηρετεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ομοιότητα των δηλώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει την υπόκλιση και των δύο «μονομάχων» στο σύστημα της εκμετάλλευσης, εκφράζει τα κοινά διαπιστευτήρια τους στο κεφάλαιο. Καμιά εμπιστοσύνη, λοιπόν, σε κανέναν από τους δύο επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες». Η κοκορομαχία τους μπροστά στις εκλογές, γίνεται με σκοπό τη συσκότιση της συμφωνίας τους στα μεγάλα για το λαό ζητήματα.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να κάνει την διαφορά. Γιατί: Το ΚΚΕ αρνείται το σύστημα των υποκλοπών και κάθε παρακολούθηση των εργαζομένων και του λαού. Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας. Το ΚΚΕ διεκδικεί την προστασία των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών απέναντι στην άδικη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ εκφράζει τα γνήσια αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αιτήματα του λαού, μέσα από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που γεννά τον φασισμό.

Κατερίνα Γεράκη

Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου