Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Με την ορμή των μεγάλων αγώνων στη νέα απεργιακή μάχη!

 

Με τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη να έχει φανερώσει νέες δυνατότητες για την κλιμάκωση της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης, για τον συντονισμό και την κοινή δράση ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα να έχουν συγκροτήσει νέα σωματεία σε μια σειρά από επιχειρήσεις, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να είναι σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς και κλάδους προετοιμάζεται η επόμενη μεγάλη μάχη: Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη.

«Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!», είναι το κάλεσμα που ήδη απευθύνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες που αναλαμβάνουν την οργάνωση της απεργίας, σε συνέχεια της προηγούμενης και σε αντιπαράθεση με την άθλια προσπάθεια των ηγετικών ομάδων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να την υπονομεύσουν.

Υπάρχει πείρα, υπάρχει η παρακαταθήκη για την κλιμάκωση

Η «σκυτάλη» στη νέα απεργιακή κινητοποίηση περνάει λοιπόν από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τη νεολαία σε μια σειρά από μέτωπα:

Καταρχάς σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους όπου αυτήν την περίοδο δίνονται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας μάλιστα ορισμένα θετικά αποτελέσματα αφού μετά από πολλά χρόνια υπογράφονται Συμβάσεις σε μεγάλα εργοστάσια. Από τις απεργίες των οικοδόμων, των μεταλλεργατών στη Ζώνη του Περάματος, των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, τις κινητοποιήσεις σε Τρόφιμα - Ποτά και Φάρμακο, μέχρι τη νέα κλαδική απεργία που οργανώνεται στις 28 Μάρτη στην ιδιωτική Υγεία, τις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις κ.ά., το «ψηφιδωτό» της αγωνιστικής δράσης εμπλουτίζεται καθημερινά.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας που μετά τις απεργίες των γιατρών και των υγειονομικών, ο αγώνας τους τώρα δίνεται ενάντια στις νέες πληρωμές ασθενών με το «νόμιμο φακελάκι» και τα επί πληρωμή χειρουργεία, τσαλακώνοντας τις κυβερνητικές φιέστες, υπερασπιζόμενοι τη σύγχρονη, δωρεάν και δημόσια Υγεία.

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που έδειξαν τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων επιβίωσης: Την ΚΑΠ της ΕΕ, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.

Στις διεκδικήσεις για να αποκατασταθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, για υποδομές που θα προστατεύουν τον λαό, κόντρα στην πολιτική του κόστους - οφέλους.

Στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ που μετά από τόσες βδομάδες στρίμωξαν την κυβέρνηση και τσαλάκωσαν κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού του νόμου - έκτρωμα, ενώ ξεμπρόστιασαν και τη συναίνεση που είχε η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση.

Στις αγωνιστικές δράσεις ενάντια στη βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με εργαζόμενους, νεολαία και στρατευμένους να βγαίνουν στους δρόμους καταδικάζοντας τα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, απαιτώντας καμιά συμμετοχή στο μακελειό.

Εδώ κρίνεται η πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση

Σε αυτά τα μέτωπα της πάλης, που αποτελούν και την πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, όσοι συμπορεύονται μαζί τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκεί οργανώνεται η ουσιαστική αντιπαράθεση με την εγκληματική πολιτική του κέρδους που γεμίζει με «Τέμπη» τη ζωή του λαού και της νεολαίας, που αφού τον τσακίζει προσπαθεί να «κουκουλώσει» και τα εγκλήματά της. Μέσα σε αυτές τις μεγάλες μάχες, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η δικαιολογημένη οργή μετατρέπεται σε οργανωμένο αγώνα, σπάει την «ομερτά» της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, βάζει εμπόδια τόσο στο δηλητήριο του «κοινωνικού αυτοματισμού» όσο και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η σοσιαλδημοκρατία για να εξουδετερώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις. Αυτή η μεγάλη συμβολή του Κόμματος είναι που «ενεργοποιεί» τα αντιΚΚΕ αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της. Ετσι εξηγείται η συντονισμένη επίθεση στο Κόμμα από όλα τα κόμματα του συστήματος τις προηγούμενες μέρες.

Και αν φανερώνουν κάτι τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτός ο δρόμος της ανυποχώρητης δράσης παντού, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στις πολιτικές μάχες, όπως και στις ευρωεκλογές: Για πιο δυνατό ΚΚΕ, για περισσότερη δύναμη στον λαό, για να παλέψει από ακόμα καλύτερες θέσεις τα επόμενα χρόνια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου