Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Στρώνει... ράγες

 

Στο φόντο της συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν ως δήθεν «αντίπαλο δέος» την ΕΕ και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που ασχολείται με το θέμα, ενώ υιοθετούν και το αίτημα να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών... Η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ είναι χυδαία και περισσότερο συμβάλλει στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών και ενόχων, παρά στην αποκάλυψή τους. Θα ερευνήσει άραγε η Ευρωπαία εισαγγελέας τις Οδηγίες της ΕΕ που προβλέπουν ότι τρένα σαν αυτά που συγκρούστηκαν στα Τέμπη μπορούν να κυκλοφορούν με συστήματα ασφαλείας που εγκαταστάθηκαν και πιστοποιήθηκαν πριν 30 χρόνια; Θα σταθεί στο γεγονός ότι αυτές τις Οδηγίες τις ενσωμάτωσαν στο εθνικό Δίκαιο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ερευνήσει ποιες εταιρείες και ποια λόμπι, μέσω της Κομισιόν, τοποθετούνταν στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ για να λειτουργούν ως ντίλερ συγκεκριμένων εταιρειών; Για λογαριασμό ποιανών έσπαγαν οι εργολαβίες, ώστε να μένουν όλοι ευχαριστημένοι, στο όνομα πάντα της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών; Ρητορικά ερωτήματα, που αποδεικνύουν όμως τη συνενοχή της ΕΕ για το σημερινό χάλι στον σιδηρόδρομο.

Οσο για το όψιμο «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θυμίζουμε ότι το 2019 αρνήθηκε τις αλλαγές που πρότεινε το ΚΚΕ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως έκαναν εξάλλου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις, πάντα στην ίδια όχθη στέκονται τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, βάζοντας το καθένα το δικό του λιθαράκι για να μείνει στο σκοτάδι η εγκληματική πολιτική του κέρδους, που στρώνει ράγες προς την επόμενη μεγάλη τραγωδία.


Πυρηνική γελοιότητα

Μέχρι και ...πυρηνικό ατύχημα επιχείρησε να φορτώσει στους αγώνες των φοιτητών η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στην αυτογελοιοποίηση. Το «πυρηνικό ριφιφί» που υποτίθεται ότι έγινε από φοιτητές στο υπόγειο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου «λειτουργεί πυρηνικός αντιδραστήρας», δεν άντεξε βέβαια σαν «είδηση» ούτε 24 ώρες, αφού ακόμα και οι πρυτανικές αρχές «άδειασαν» τα φανταστικά «ρεπορτάζ». Θυμίζουμε ότι η κατασυκοφάντηση των δίκαιων φοιτητικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση πέρασε από κάμποσους «γύρους»: Πρώτα ήταν «μειοψηφίες», μετά «κλέφτες» και τεμπέληδες, «επαγγελματίες καταληψίες» κ.ο.κ. Αφού λοιπόν απέτυχαν όλα τα παραπάνω να δικαιολογήσουν το κλίμα καταστολής και να κάμψουν τις διεκδικήσεις για δωρεάν σπουδές, επιστρατεύτηκαν και οι πυρηνικές μπούρδες. Αν δεν είναι αυτά ομολογία ότι οι μεγάλοι αγώνες στρίμωξαν πραγματικά την κυβέρνηση, παρόλο που είχε την ουσιαστική συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων, τι άλλο μπορεί να είναι;


Εμειναν εκτός

Η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε πίσω της μόνο εκατομμύρια ασθενείς με long COVID σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένα μικρότερο προσδόκιμο ζωής, συνέπεια της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου, που αποδείχθηκε μοιραία για πολλούς αρρώστους με άλλες ασθένειες, οι οποίοι έχασαν κάθε πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κορύφωση της πανδημίας το 2020 - 2021 μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 1,6 χρόνια στη συντριπτική πλειοψηφία (84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από ερευνητές, δηλαδή σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Η πλεονάζουσα θνησιμότητα άγγιξε τα 16 εκατ., όταν οι θάνατοι από COVID παγκόσμια υπολογίζονται σε περίπου 7 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι πήγαν «σαν το σκυλί στ' αμπέλι» διπλάσιοι σχεδόν από τους νεκρούς με COVID, επειδή πετάχτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός συστημάτων Υγείας. Οπως σημειώνουν επιστήμονες, οι επιπτώσεις της COVID στο προσδόκιμο ζωής μπορούν να συγκριθούν μόνο με περιόδους πολέμου. Και όπως στον πόλεμο ο εχθρός είναι γνωστός, έτσι και εδώ μόνο «άγνωστη» δεν ήταν η πραγματική αιτία που εξέθεσε τους λαούς σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Και δεν είναι άλλη από το σάπιο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και το Φάρμακο, θεωρεί «κόστος» την παροχή σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας για όλους και, γι' αυτό, την κρίσιμη ώρα τα εναποθέτει όλα στην ατομική ευθύνη, με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου