Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ¨ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΣΤΟ "ΤΙΤΑΝ" ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ

Στις 29-10-2019 η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα, σαν συμπληρωματικό αλλά και με ιδιαίτερες επισημάνσεις για το θέμα, του προηγηθέντος ψηφίσματος του συνδυασμού "ΑΝΑΣΑ" που και αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα. Από κει και πέρα, το ψήφισμά μας "χάθηκε", τόσο από το Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από τα παριστάμενα "μέσα ενημέρωσης".  
     
    Εισηγούμενος το ψήφισμα της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", ανέφερα ότι βασική μας θέση για την καύση απορριμμάτων είναι ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΓΕΝΙΚΑ. Οτι υπάρχει επιστημονικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτός έχει τεθεί αναλυτικά και επανειλημένα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από τεχνικούς, επιστημονικούς και άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς: Καμία καύση, ούτε ανατολικά, ούτε δυτικά, ούτε βόρεια, ούτε νότια, διδασκόμενοι και από το παράδειγμα του Βόλου. Επί πλέον, η περιοχή μας η οποία έχει και τον ΧΥΤΑ, τη μονάδα μεταφόρτωσης, που σχεδιάζεται και μονάδα επεξεργασίας, που έχει τα ΕΛΠΕ, δεν σηκώνει άλλες επιβαρύνσεις ....            

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου δηλώνει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων, ως φθηνό καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο, όπως στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και απαιτεί μία σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

            Η καύση των παραπάνω απορριμμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και εκπομπή οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες,φουράνια, οξείδια του αζώτου. Αυτά προκαλούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια, αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση), μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές.


            Πλανάται όποιος νομίζει ότι οι επιπτώσεις της καύσης θα είναι κατά τόπους γιατί ο αέρας δεν γνωρίζει σύνορα και περιοχές. Το γνωρίζει καλά ο λαός της Μαγνησίας που εισπνέει το δηλητηριώδες καυσαέριο της ΑΓΕΤ.

            Προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, ο  καθορισμός σύγχρονων όρων αποκομιδής με ανανέωση του εξοπλισμού, η υγειονομική ταφή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού φορέα με ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό.

            Προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Δήμο μας.

            Απαιτούμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών ενάντια στην καύση. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η καύση πετ κοκ και σκουπιδιών από το «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας. Δεσμευόμαστε ότι  ο Δήμος μας θα ενημερώσει τον κόσμο και θα μπει δυναμικά μπροστά για την αποτροπή παρόμοιων σχεδίων.


29-10-2019

ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου