Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Στα σκαριά το άγριο παζάρι γύρω από τους ξεριζωμένους


Η Τουρκία μελετά ήδη τα ανταλλάγματα όπως και τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν, επιχαίροντας για τη σχέση της και με τους Ταλιμπάν

 

Αφγανοί πρόσφυγες ήδη φτάνουν στα ανατολικά της Τουρκίας (φωτ. από την επαρχία Μπιτλίς)

Copyright 2021 The Associated

Αφγανοί πρόσφυγες ήδη φτάνουν στα ανατολικά της Τουρκίας (φωτ. από την επαρχία Μπιτλίς)
«Η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στο «ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών» που συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου και υπογραμμίστηκε «η ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη - μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», παραπέμποντας ουσιαστικά σε άγρια καταστολή, στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της λυκοσυμμαχίας.

Μιλώντας στο ισπανικό δίκτυο RNE για τις εικόνες Αφγανών που αναζητούν διαφυγή από τη χώρα τους εναγωνίως και κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Μπορέλ είπε ότι «ήδη το τελευταίο τρίμηνο είχαμε μια μετανάστευση Αφγανών. Ερχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Ιράν, Ιράκ ή Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά με τις χώρες διέλευσης (...) Θα υπάρξουν πολλοί που θα επιδιώξουν να διασχίσουν την Τουρκία».

Την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να αξιοποιήσει το παζάρι που θα κλιμακωθεί πάνω στις πλάτες εκατομμυρίων κατατρεγμένων που ξεριζώνονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, επιβεβαίωσε από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτάσσοντας και τις στενές σχέσεις που εδώ και καιρό η Αγκυρα επιδιώκει με τους Ταλιμπάν.

«Με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μια νέα εικόνα διαμορφώνεται. Εμείς καταρτίζουμε τα σχέδιά μας με βάση τις νέες πραγματικότητες και συνεχίζουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε κι εμείς με ικανοποίηση τις ψύχραιμες και μετριοπαθείς δηλώσεις των ηγετών των Ταλιμπάν. Είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία για τη γαλήνη του αφγανικού λαού, το καλό των Τούρκων ομογενών μας που ζουν στη χώρα και την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «(οι Ταλιμπάν) έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Τουρκία και ελπίζουμε αυτή η ευαισθησία να συνεχιστεί» και τόνισε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να αναλάβει ρόλο για την «ασφάλεια» του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τους στρατιώτες μας εκεί σαν μια ξένη δύναμη» και ότι «η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα ενισχύσει το χέρι και της νέας διοίκησης (του Αφγανιστάν) στο διεθνές πεδίο και θα διευκολύνει τη δουλειά της(...) Το να ταχθούμε στο πλευρό του Αφγανιστάν σε καλή και κακή ημέρα, όποιος και να υπάρχει στην εξουσία, αρμόζει στην τήρηση της υπόσχεσης και της αδελφοσύνης μας».

Τέλος, να καταγραφεί ότι μετά την προχτεσινή ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα (που διέψευσε σενάρια για συμφωνία Μπάιντεν - Ερντογάν γύρω από τους Αφγανούς πρόσφυγες), χτες βγήκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην τουρκική πρωτεύουσα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, για να πει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αντιδράσει σε ανώνυμη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο όσοι Αφγανοί θέλουν να φτάσουν στις ΗΠΑ μπορούν αρχικά να πάνε στην Τουρκία μέσω Ιράν. Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει τη δήλωση «ανεύθυνη», τονίζοντας ότι «η αναζήτηση λύσεων (σ.σ. για την αύξηση των προσφύγων) χωρίς τη συναίνεσή μας είναι απαράδεκτη».

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο:

  1. Να ρωτούσα τον ΈΓΚΥΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (όχι τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ!): ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΚΗΣ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ (ΕΝΕΚΑ ΠΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΛΑΤΕΣ ΦΑΣΟΛΑΔΕΣ ΕΤΡΩΓΕ ΤΗΝ ΗΜΈΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.. ΠΟΥ ΚΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΙ ΑΣΗΤΕΙΑ!!!) Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΕΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΕΑΝ ΓΜΗΕΤΑΙ;;;; ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΜΗΤΣΟΥΜ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ "Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΜΙΕΤΑΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;; ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΝΟΥΜ ΜΑΡΕΜΒΑ ΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ;;; ΓΜΙΕΣΑΙ ΜΗΤΣΟΥ;;;* ΕΑΝ ΘΕΛΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ... ΜΠΟΥΝΤΑΡΑΔΕΣ ΜΕ 35ρια ΠΑΛΑΜΑΡΙΑ!!!!

    ΑΥΤΗ ΕΙΤΑΝΕ Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΚΗΣ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΤΟΓΚΑΝ!!!!

    ΔΑΥΤΗ ΕΣΤΙ Η ΒΟΘΡΟΑΠΟΙΚΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΒΟΘΡΟΛΑΚΕΔΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ/ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!!

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΑ .... ΣΗΜΕΙΑ;;;;

    ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΕΓΝΩΜΑ... ΑΛΑ ΜΟΥΣΟΥΛΙΝΗ!!!!

    ......ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΗΚΑΜΕ ΏΣ ΛΑΟΣ ΏΣ ΕΘΝΟΣ ΏΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ!!!!!

    Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ!!!! ή αλλοιώς ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΒΟΘΡΟΛΑΚΕΔΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ/ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ!!!!

    ή ΔΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΑΤΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΒΟΘΡΟΛΑΚΕΔΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ή ΕΜΕΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ/ ΕΘΝΟΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ!!!

    ΑΠΛΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΠΡΑΜΑΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή