Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Μάντεψε ποιος... το κόβει καλύτερα

 

Το παιχνίδι «μάντεψε ποιος κόβει καλύτερα το ρεύμα» παίζουν εδώ και λίγες μέρες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη του λαού, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «προστάτη των πιο φτωχών», με τα δήθεν «μέτρα προστασίας» από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Εβγαλαν μάλιστα τα κομπιουτεράκια και άρχισαν να υπολογίζουν πόσες διακοπές ρεύματος έκανε ο καθένας στην κυβερνητική του θητεία, με τη ΝΔ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν χωρίς ρεύμα περισσότερα νοικοκυριά. Αλήθεια, όμως, τι σημασία έχει «ποιος τράβηξε την πρίζα» για τους 233.092 που έμειναν χωρίς ρεύμα το 2017; 'Η για τους 220.314 που έμειναν στο σκοτάδι επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το 2018; Ακόμα και πέρυσι, οι 168.471 που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση βρήκαν απέναντί τους έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα να τους στερήσει την παροχή ρεύματος με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι πάνω από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά (για την ακρίβεια 1.038.362) βρέθηκαν κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα από το 2017 μέχρι σήμερα. Και το συμπέρασμα από τα νούμερα που αραδιάζουν στον προκλητικό διαγκωνισμό τους, είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν «εγκατέλειψε» ποτέ τον λαό, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια το «μαστίγιο» του κράτους, που δίνει κάλυψη στους παρόχους να κατεβάζουν διακόπτες, ως ένα πρόσθετο μέτρο για να μην απειληθεί η κερδοφορία τους. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «σιαμαία» και στην Ενέργεια, με τον έναν να παραδίδει στον άλλον τη σκυτάλη της «απελευθέρωσης» της αγοράς, της «πράσινης μετάβασης», του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», της απολιγνιτοποίησης και πάει λέγοντας. Αυτά είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός για να δει άσπρη μέρα, παλεύοντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για μειώσεις στην τιμή του και κατάργηση των «πράσινων» φόρων που την εκτοξεύουν.


Ημερολόγιο

Συνέδρια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και το δεύτερο μέρος (;!) του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, ψηφοφορίες και εκλογές, για την επιστροφή στα ΠΑΣΟΚικά «λάβαρα», για τις καρέκλες και τα αρχηγιλίκια στον ΣΥΡΙΖΑ. Διεργασίες και «κομπρεμί», συζητήσεις και «παρασκήνιο» πίσω απ' τις πλάτες του λαού, για τη σύνθεση των επόμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, για τους «καταλληλότερους» στη χειραγώγηση του λαού, ενόψει και των ακόμα πιο «ζόρικων» που είναι μπροστά. «Υψηλοί τόνοι» και «αντιπαραθέσεις», «τρικυμία στο φλιτζάνι»... Και πώς αλλιώς, αφού το «ημερολόγιο» τις ίδιες μέρες του Μάη θα γράφει τόσα κι άλλα τόσα από την κοινή τους ατζέντα: Θα γράφει ταξίδια στις ΗΠΑ, για να «σφραγίσουν» την παραπέρα εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ευρωενωσιακά διαβούλια για το πώς θα φορτώσουν τα σπασμένα του πολέμου και του «πράσινου New Deal» στους λαούς. Τίποτα, παρά μόνο νέα βάσανα έχει να περιμένει ο λαός από τη γεμάτη «ατζέντα» του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων, των λογής λογής κυβερνητικών «σωτήρων». Εχει όμως να περιμένει πολλά από τον δικό του οργανωμένο αγώνα: Με αφετηρία την απεργιακή μάχη της Πρωτομαγιάς, με την «ατζέντα» των δικών του συμφερόντων, «γεμίζοντας» αγωνιστικά μέρα τη μέρα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν.


Κάτω από το χαλί

«Η "Jet Tui" στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει αύξηση 100% σε σχέση με το 2019 των διαθέσιμων θέσεων, πάνω από 1.100.000 θέσεις για Ελλάδα», «1,5 εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις είχε το 2019 η "easy-jet", φέτος έχει 4,4 εκατομμύρια για την Ελλάδα», «η TUI από τη Γερμανία προσδοκά να φέρει 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες φέτος στη χώρα μας», «η Αμερική μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα φέρει με απευθείας πτήσεις 470.000 ταξιδιώτες». «Βροχή» πέφτουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού τις τελευταίες μέρες, καθώς ξεκινάει η νέα σεζόν και μαζί με τα αεροπλάνα της ...TUI, απογειώνονται και οι προσδοκίες των τουριστικών ομίλων για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Για να μην αφήσει μάλιστα «σκιές» στο πάρτι που τους ετοιμάζει, η κυβέρνηση αφαίρεσε χτες και τους τελευταίους περιορισμούς στην είσοδο επισκεπτών από το εξωτερικό, καταργώντας το «ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό». Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό υπήρξε το ελάχιστο μέτρο για να ανοίξουν μια ώρα αρχύτερα οι διασυνοριακές μετακινήσεις, που η αναστολή τους λόγω κορονοϊού έβαζε φρένο στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι όποιες «επιτυχίες» κατέγραψε ο τουρισμός για τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές και τις αερομεταφορές, βγήκαν ξινές στον λαό, που από τα τέλη του καλοκαιριού βρέθηκε αντιμέτωπος με νέα κύματα της πανδημίας και θρήνησε χιλιάδες ακόμα νεκρούς. Η ίδια πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία επαναλαμβάνεται και φέτος, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ιό, τον οποίο όλοι τώρα προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί. Για την ιστορία, την Πέμπτη που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, καταγράφηκαν άλλα 48 θύματα της νόσου, σε σύνολο 29.073 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου