Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Παραδοτέα

 

Εξαπάτηση σε επανάληψη «έπαιξε» χτες στα αστικά ΜΜΕ για το Γιούρογκρουπ, που ενέκρινε την τελευταία «μεταμνημονιακή» δόση των 750 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξαν «λεπτομέρειες» που δεν ακούστηκαν. Για παράδειγμα, προαπαιτούμενο για τη δόση ήταν η θετική «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ένταση των πλειστηριασμών και συστάσεις να «τρέξουν» αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως το έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια Υγεία. Το «σημειολογικό» του πράγματος ήταν πως η δόση αυτή εκκρεμούσε από το 2019, αφού η τότε αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω εκλογών. Παραδοτέα δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, η οποία ολοκλήρωσε το «έργο» του τρίτου μνημονίου και της «ουράς» του, όπως το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο «μενού» της χτεσινής συνάντησης βρισκόταν και η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο - σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν - προβλέπει «σκόντο» στους στόχους για το χρέος, με αντάλλαγμα νέα βάρβαρα μέτρα και «επί ποινή» προστίμων που θα καταλήγουν και πάλι στους λαούς. Εργο «παραδοτέο» κι αυτό, μαζί με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την όποια επόμενη κυβέρνηση: Είτε με κορμό τη ΝΔ, που ζητάει δεύτερη τετραετία για να συνεχίσει τις ίδιες «μεταρρυθμίσεις», είτε με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλα αυτά τα παρουσιάζει ως ευρωπαϊκή «κανονικότητα» και όσα ζει ο λαός ως ...«ελληνική ιδιαιτερότητα». Ο μόνος που μπορεί να χαλάσει το κοινό τους σχέδιο είναι ο λαός, δυναμώνοντας τον αγώνα του, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές.

Ανασχεδιασμός

«Το εμπάργκο στη θαλάσσια μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου θα έχει θετικό αποτέλεσμα: Εμείς οι πλοιοκτήτες θα γίνουμε πλουσιότεροι». Αυτό το μνημείο κυνισμού ανήκει στον εφοπλιστή και πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, Νίκο Βερνίκο, ο οποίος πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Παρά το εμπάργκο, ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Οι μεταφορές θα συνεχιστούν, αλλά οι δρόμοι θα αλλάξουν. Ο μισός πλανήτης αδιαφορεί πλήρως για το μποϊκοτάζ και δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία». Επιβεβαίωσε επίσης αυτό που «ο κόσμος έχει τούμπανο», ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να αναμειγνύεται με άλλα και να εισάγεται κανονικότατα στην ΕΕ! Αλλα αστικά επιτελεία καταγράφουν τις προθέσεις μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων να «μεταναστεύσουν» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βλέποντας την ψαλίδα της ανταγωνιστικότητας να «ανοίγει» εξαιτίας των ακριβότερων καυσίμων στην ΕΕ, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το αν μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση του εμπάργκο, εξαιτίας των ανταγωνισμών που οξύνονται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι πως η απόφαση αυτή φέρνει νέες μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και μαζί σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Αδύνατο βέβαια όλα αυτά να μην τα ξέρουν η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, που σε σχετική ανακοίνωση μιλούν για «ανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη». Κι όταν αυτός «ανασχεδιάζεται», οι λαοί πληρώνουν τα «σπασμένα»: Με περισσότερη φτώχεια, ανεργία, νέες θυσίες, ακόμα και με το ίδιο τους το αίμα, όπως με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.


Καθόλου επετειακός

Ευτυχώς σωθήκαμε από τον κομμουνισμό! Με τέτοια κρωξίματα «τίμησαν» την επέτειο του Δεκέμβρη του 1944 όλοι οι σεσημασμένοι αντικομμουνιστές, από στελέχη της κυβέρνησης μέχρι τα γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Επιφύλαξαν μάλιστα ιδιαίτερους ...ύμνους για τους «συμμάχους μας τους Αγγλους», που «έσωσαν την πατρίδα» και δεν πήρε κεφάλι ο ΕΛΑΣ στην ηρωική Μάχη της Αθήνας! Δικαιολογημένος ο οίστρος τους. Στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής, τώρα που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι να γενικευτεί η σύγκρουση, ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε προσπάθειας να συστρατευθεί ο λαός στα εγκληματικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, της αστικής τάξης και των κομμάτων της στην Ελλάδα. Κι όπως έδειξε ο Δεκέμβρης, όταν ο λαός αποφασίσει να βγει ορμητικά στο προσκήνιο, τότε βρίσκει απέναντι όλο τον αστικό κόσμο, που η εξουσία του απειλήθηκε σοβαρά αμέσως μετά την Απελευθέρωση. Γι' αυτό η αστική τάξη, παραμερίζοντας τις μεταπολεμικές διαφορές της, επιστράτευσε ενάντια στο λαϊκό κίνημα όλα τα μέσα: Από τα αποβράσματα των Ταγμάτων Ασφαλείας, μέχρι τον συμμαχικό αγγλικό στρατό, για να αιματοκυλήσει όσους με τον αγώνα τους «σφράγισαν» την ήττα του Αξονα στην Ελλάδα. Κι επειδή δεν τους λες και αφελείς στον τρόπο που διαβάζουν την Ιστορία, ο αντικομμουνισμός τους 78 χρόνια μετά τον Δεκέμβρη μόνο «επετειακός» δεν είναι...


Μαύρο!

Στον τόπο της εγκληματικής απολιγνιτοποίησης, στη Δυτική Μακεδονία, επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να πουλήσει ...τσάι και συμπάθεια στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής. Δεν τους είπε βέβαια για τις λιγνιτικές μονάδες που κι ο ίδιος έκλεισε ως κυβέρνηση. Ούτε για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια» που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντας τη Δυτική Μακεδονία σε σύγχρονο Ελντοράντο για τους ομίλους της «πράσινης» Ενέργειας. Ούτε για το κοινό τους πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης, που «τρέχει» τις «πράσινες» μπίζνες. Βρήκε όμως να τους πει για τη ...«βίαιη απολιγνιτοποίηση», που δεν αξιοποιεί το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους «πόρους» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ «για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»! Απολιγνιτοποίηση θέλει δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ρυθμούς που εγγυώνται καλύτερα την «κοινωνική συνοχή» και τη μοιρασιά της πίτας στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να βλέπει ο λαός το ποτήρι μισογεμάτο και να «καταπίνει» γουλιά - γουλιά την πολιτική που τον καταδικάζει στην ανεργία, στην ενεργειακή φτώχεια και τελικά στον ξεριζωμό. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής και οι άνεργοι της ΔΕΗ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και μετρούν συντριπτικά χτυπήματα από τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, που ρίχνει στο περιθώριο τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιράζονται εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και σαν τέτοιους πρέπει να τους «μαυρίσει» ο λαός και τώρα και στις επερχόμενες εκλογές.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου