Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Mofa*... αλά Ισπανικά

 

 

Την ώρα που η κατά τ' άλλα «αριστερή» κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία ανακοίνωνε «ανάπτυξη και πάνω των προβλέψεων στο 5%», έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στο όνομα της ανακούφισης των θυμάτων αυτής της ανάπτυξης, τα οποία θύματα δεν είναι άλλα από την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας, που θυσιάζονται για την κερδοφορία των ομίλων.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από το 10% στο 5% και από το 4% στο 0%) ορισμένων μόνο ειδών διατροφής, κι αυτά μόνο για 6 μήνες, δεν μπορεί να αναχαιτίσει το γεγονός πως παρότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό 40ετίας, κατά γενική ομολογία η ακρίβεια συνεχίζει να μαίνεται.

Με το γνωστό σύστημα που υλοποιούν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή να τα παίρνουν από τη μια τσέπη του λαού και να τα δίνουν στην άλλη, η κυβέρνηση Σάντσεθ την ίδια ακριβώς ώρα ανακοίνωνε και το άγριο πετσόκομμα ενός επιδόματος επιστροφής 20 σεντ ανά λίτρο καυσίμων (τύπου «Fuel Pass» της κυβέρνησης ΝΔ στην Ελλάδα) από 1η Ιανουαρίου, διατηρώντας το μονάχα για τους «τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ», στους οποίους περιλαμβάνει τους κατατρεγμένους ...εφοπλιστές και τους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανάλογη κοροϊδία με τα αντίστοιχα επιδόματα εξαθλίωσης της ΝΔ στην Ελλάδα, των 250 ευρώ, αποτελεί και η ισπανική εκδοχή τους, με το επίδομα 200 ευρώ που θα δοθεί εφάπαξ, με εισοδηματικά κριτήρια. Τέτοια επιδόματα σε κάθε περίπτωση οδηγούν σε νέο γύρο αυξήσεων, όπως καταγράφηκε τόσο στην Ισπανία, με τα επιδόματα ενοικίου σε νέα ζευγάρια, το επίδομα νεολαίας κ.ά, αλλά και στην Ελλαδα, καθώς με την ανακοίνωση του «Market Pass» ήδη εξαγγέλλεται από τους ομίλους τροφίμων και τους σουπερμακετάδες νέο τσουνάμι αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής.

Η δε 6μηνη παράταση της αναστολής εξώσεων καλύπτει ακόμα και για αυτό το διάστημα μόνο τα πιο εξαθλιωμένα νοικοκυριά που ορίζονται ως «ευάλωτα», ενώ συνεχίζονται οι εξώσεις λαϊκών οικογενειών από τα σπίτια τους. Οσο για την παράταση του πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, στην πραγματικότητα παγιώνει τις τεράστιες αυξήσεις που είχαν ήδη προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και συνόδευαν τα διάφορα «επιδόματα ενοικίου για τα νέα ζευγάρια».

Ενα είναι το συμπέρασμα σε Ελλάδα, Ισπανία και παντού: Οχι μόνο κανένας δεν βγαίνει από τη φτώχεια, αλλά όλο και περισσότεροι βυθίζονται σε αυτήν, με όποια διαχείριση, είτε φιλελεύθερη τύπου ΝΔ είτε σοσιαλδημοκρατική τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορεί να προσφέρει η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, παρά μόνο η ένταση της λαϊκής πάλης με δυνατό ΚΚΕ, σημαδεύοντας τα κέρδη των ομίλων και διεκδικώντας κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη κατανάλωσης και καύσιμα, επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης, όπως αναφέρεται και στις τροπολογίες που κατέθεσε για πολλοστή φορά το ΚΚΕ στη Βουλή αλλά τις απέρριψαν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, στερώντας από τον λαό μια πραγματική ανάσα ανακούφισης.

*Κοροϊδία (στα Ισπανικά)

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 29 Δεκέμβρη

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου