Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο λαός θα πληρώσει το πανάκριβο αμερικανικό LNG, που προωθείται με αφορμή τις κυρώσεις στη Ρωσία

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ
 
Με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Ενέργεια

Την ίδια στιγμή σημειώνεται «έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών από νοικοκυριά

 

Eurokinissi

Επιβεβαιώσεις για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στον τομέα της Ενέργειας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα της στρατηγικής για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και την εξάρτηση από το LNG των ΗΠΑ, κατέθεσε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη χτεσινή του επίσκεψη στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, για τα έργα τα οποία σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας προκειμένου να αυξηθεί η αποθηκευτική τους ικανότητα, ένα έργο που, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υποδοχή φυσικού αερίου». Για μια ακόμη φορά απέδωσε το πρόβλημα των υψηλών τιμών Ενέργειας στη γενικότερη διεθνή κατάσταση λέγοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο». Κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει αλλά γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες, που είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και τα συνεπακόλουθά τους, όπως το χρηματιστήριο ρύπων και η απολιγνιτοποίηση.

Δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ξανά «στήριξη» προς τους καταναλωτές Ενέργειας σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα». Αντίθετα με αυτούς τους ισχυρισμούς, όλη η μέχρι σήμερα πολιτική βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην εξάρτηση από τις εισαγωγές του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ίδια ώρα που οι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι ελέω πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα όποια κονδύλια χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην πραγματικότητα συνιστούν άμεσες επιδοτήσεις στους ομίλους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού όλες οι σχετικές προβλέψεις αναφέρουν ότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και γενικά της Ενέργειας, άρα και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, ήρθαν για να μείνουν.

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να υπενθυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ για την ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης ΥΦΑ σε όλα τα κράτη - μέλη, εξετάζεται η προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) αυξάνοντας έτσι τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα από 225.000 κ.μ. σε περισσότερα από 380.000 κ.μ. Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός «επιθεωρεί» ενεργειακά έργα τα οποία θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζεται το «πάρτι» των ομίλων, αφού προχτές η χονδρική τιμή ρεύματος βρισκόταν στα 287 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή της χτες «έκλεισε» στα 268 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές διαμορφώνονται ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα βρίσκεται στο 40% και του φυσικού αερίου στο 26,2%, του δε λιγνίτη έχει μειωθεί στο 3,2%, με το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από εισαγωγές.

Η κατάσταση με τις υπέρογκες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως προς τους λεγόμενους «εναλλακτικούς παρόχους» αφού, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΡΑΕ, τα ληξιπρόθεσμα σε σχέση με πέρσι έχουν υπερδιπλασιαστεί, δίχως ωστόσο να δημοσιεύει τον ακριβή αριθμό. Με δεδομένο ότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καταγραφεί και νέα μεγάλη αύξηση ληξιπρόθεσμων αλλά και έκρηξη αποκοπών ρεύματος.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου