Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιος θα μας σώσει απ’ την ακρίβεια;

 

Πηγή: Associated Press

 

Του Γρηγόρη Λιονή*

Η εξήγηση και οι προτάσεις που καταθέτει το κάθε πολιτικό κόμμα για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων, με τον πληθωρισμό και την πανάκριβη ενέργεια αλλά και με την αναμενόμενη όξυνση της τους επόμενους μήνες είναι το βολικό αφήγημα που απαιτεί η πολιτική του προπαγάνδα. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μέσα σε δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ την άλλη αντιτείνει πως μόνο η δική του διαχειριστική πρόταση μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση προς όφελος των εργαζόμενων.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να συγκαλύψουν πως αιτία για την κατάσταση που βιώνουμε είναι η συνολική πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι τελικά αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια και τη λεγόμενη “απελευθέρωση της ενέργειας”, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συνυπογράφουν, αλλά διαγκωνίζονται για το ποιος θα υλοποιήσει αποτελεσματικότερα. Οφείλεται στην προώθηση των πανάκριβων ΑΠΕ που παράγουν ενέργεια με πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με το λιγνίτη, στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής. Η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας δεν ήρθε φέτος λόγω του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Ήρθε από πέρυσι. Όποιος λοιπόν την αποδίδει στον πόλεμο, είναι απλά ψεύτης. Γι’ αυτό και η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον προκλητική. Φέρουν και οι δύο εξίσου την ευθύνη.

Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, είναι με τη σειρά του αποτέλεσμα ορισμένων κύριων παραγόντων.

Πρώτα και κύρια, έρχεται μετά την τεράστια επιδείνωση των λαϊκών εισοδημάτων απ’ την προηγούμενη περίοδο των “Μνημονίων”, για την οποία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν από κοινού ακέραια την ευθύνη.

Πάνω σ’ αυτό έρχεται επιπρόσθετα η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, της πολιτικής τόνωσης της εξωστρέφειας, αλλά κυρίως της εκτεταμένης επεκτατικής πολιτικής, που ακολουθεί η ΕΕ και η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια και ειδικά του Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που χρηματοδοτεί την πράσινη μετάβαση. Ο πληθωρισμός, λοιπόν, έρχεται ως αποτέλεσμα ακριβώς των επιλογών και δεσμεύσεων της ΕΕ που, επίσης, συνυπογράφουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο μάλιστα να υπερθεματίζει και να προτείνει διεύρυνση της επεκτατικής πολιτικής.

Γι’ αυτό και η πολιτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα ελάχιστα ψίχουλα που θα προτείνουν στη ΔΕΘ δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση, αλλά θα κάνουν το λαό ακόμα φτωχότερο, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τελικά την ουσία των προβλημάτων. Με το ένα ή το άλλο σχέδιο ή με κάποιο “παρδαλό” συνδυασμό τους, προκρίνουν την περαιτέρω προώθηση της “πράσινης ενέργειας” που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το μεσοπρόθεσμο κόστος ρεύματος και την επεκτατική δημοσιονομική διαχείριση, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι ποικιλότροπα.

Έχει έρθει η ώρα να κάνει ο λαός ταμείο.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ο ρόλος του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα οποία όλα τα αστικά κόμματα ομονοούν, επιδεινώνουν δραστικά τη ζωή των εργαζόμενων.

Μοναδικοί κερδισμένοι απ’ την πολιτική αυτή είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, στην ενέργεια, στις ναυτιλιακές μεταφορές που μεταφέρουν το πανάκριβο LNG, στον τουρισμό, στη βιομηχανία. Γι’ αυτό άλλωστε και η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν όλη την πείρα, για να γυρίσουν την πλάτη σε ψεύτικες ελπίδες, πως μια άλλη κυβερνητική διαχείριση μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση. Πίσω απ’ τις εξαγγελίες που θα ακούσουμε στη ΔΕΘ δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια νέου εγκλωβισμού συνειδήσεων, μια προσπάθεια συγκάλυψης πως ο πραγματικός εχθρός πίσω απ’ την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πόλεμο είναι ο ίδιος. Η δικτατορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό σήμερα να οργανώσει την πάλη του απέναντι στο σύνολο των συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να στηρίξει και να παλέψει για το ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης που προτείνει το ΚΚΕ, να στηρίξει το ΚΚΕ στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του και με την ψήφο του, να οργανώσει νέες δυνάμεις για την πραγματική λύση, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.

*Ο Γρ. Λιονής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ (αναδημοσίευση από «Το Παρόν της Κυριακής»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου