Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Επιδοτεί τη συσκότιση και το πάγωμα των λαϊκών νοικοκυριών!


Πηγή: Eurokinissi

 

Επιδότηση της συσκότισης και του παγώματος των σπιτιών ανακοίνωσε, επί της ουσίας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα που θα ισχύσουν από 1 Οκτώβρη στοχεύουν στην μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Όπως είπε ο υπουργός «θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου έχουν αναρτηθεί «23 προτάσεις και ιδέες για εξοικονόμηση».

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο υπουργός διαμορφώνονται σε 3 κλίμακες. 

Συγκεκριμένα:

Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες, δίνεται έξτρα 50 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα, αν το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι, επιδιώκοντας περαιτέρω τη συσκότιση στα νοικοκυριά αυτά, από τα οποία ζητά να βάλουν «κόφτη» στις ανάγκες τους!

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Όσον αφορά στους αγρότες ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχετικά με τους τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh τον Οκτώβρη ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh

Όπως είπε ο Κ. Σκρέκας, το συνολικό κόστος των μέτρων για τον Οκτώβρη φτάνει το 1,1 δισ ευρώ. Το 1 δισ. προέρχεται από ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγή και δημοπρασίες ρύπων και 100 εκατ. από κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Σε επαγγελματίες, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών καταναλωτών.

Ακόμα, ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπε, «τα έσοδα θα πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα και υποστήριξη επεκτάσεων υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου για αντικατάσταση του ρωσικού αερίου και δυνατότητα εισαγωγών από άλλες πηγές».

Είναι φανερό ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, αντίθετα ωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά να ζήσουν σε συνθήκες περασμένου αιώνα, χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως.

Την ίδια ώρα, οι κύριες αιτίες όπως η απελευθέρωση της Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και η απολιγνιτοποίηση μένουν στο απυρόβλητο, ώστε να μην θιγούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου