Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Γιορτή αδελφοσύνης το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

 


Σε γιορτή αδελφοσύνης εξελίχθηκε από την πρώτη μέρα το Φεστιβάλ του «Οδηγητή». Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες θεατές οι οποίοι και συμμετείχαν ενεργητικά (...) Το μουσικό πρόγραμμα ξεσήκωσε ρίγη ενθουσιασμού. Το τραγούδι ζωντανεύει εποχές και αγγίζει τις μνήμες.

Τα χρόνια αμέσως μετά την απελευθέρωση που ο λαός γιόρταζε στις πλατείες των ανατολικών συνοικιών.

Ο Β. Παπακωνσταντίνου και η Μ. Κωχ άνοιξαν το πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα από την αντίσταση του λαού στα χρόνια της χούντας.

Το τσεχοσλοβάκικο φολκλορικό συγκρότημα παρουσίασε 3 ομαδικούς χορούς. Χορευτική αυστηρότητα και συμβολική κινησιολογία το διέκρινε.

Χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν από τα περίπτερα που είναι στημένα στο κέντρο του γηπέδου.

Στην αρχή τους δεσπόζει γιορταστικά το περίπτερο του «ΟΔΗΓΗΤΗ» - Οργανωτή, διαφωτιστή και καθοδηγητή της νέας γενιάς.

Ολη η συντακτική επιτροπή του στο πόδι, ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εκθέματα του περίπτερου και απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει το τμήμα με τους παράνομους «ΟΔΗΓΗΤΕΣ» και τα άλλα υλικά που έβγαιναν στη δικτατορία (...)

Γραμμένα σε πολλές γλώσσες τα υλικά και οι άλλες εκδόσεις της ΠΟΔΝ (περιοδικά, πληροφοριακά δελτία κ.λπ.) εξαντλούνται γρήγορα.

- Μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ κόσμο συγκέντρωσε το περίπτερο της ΓΥΝΑΙΚΑΣ που είναι αφιερωμένο στο διεθνές έτος της γυναίκας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι νέες κοπέλες ρωτούσαν για τα εκθέματα, γνωρίζονταν με τα στοιχεία που έδειχναν τη συμμετοχή της Ελληνίδας στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, την προσφορά της Γυναίκας στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών του Βιετνάμ, της Χιλής, της Πορτογαλίας κ.λπ. Το περίπτερο της Γυναίκας συγκέντρωσε ενθουσιώδη σχόλια, γιατί πραγματικά είναι το «κάτι νέο» στην Ελλάδα, όπως τόνιζαν οι νεαρές επισκέπτριες.


Ενα απ' τα καλύτερα περίπτερα είναι της εργατικής ΚΝΕ.

Το πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό δείχνει τις συνθήκες δουλιάς και τους αγώνες των νέων εργαζόμενων. Στατιστικά στοιχεία, νέα από τη συνδικαλιστική κίνηση, γελοιογραφίες, αφίσσες κ.ά. είναι λίγα από τα ενδιαφέροντα εκθέματα του περιπτέρου, που δικαιολογημένα προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον των νέων εργατών και των άλλων νέων.

Πλήθος νεολαίας κατάκλυσε τους χώρους της προβολής των ταινιών και του θεάτρου. Κύμα ενθουσιασμού και εκρηκτικά χειροκροτήματα προκάλεσε η προβολή του ντοκυμανταίρ από την Ιστορία του ΚΚΕ, που μονταρίστηκε στη Σοβιετική Ενωση από ταινίες που τράβηξαν κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ, του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. Το ντοκυμανταίρ, που θα προβληθεί και σήμερα, ζωντανεύει την ηρωική δράση του Κόμματός μας στα 57 χρόνια της Ιστορίας του. Ο Αρης Βελουχιώτης, οι ηρωικοί Ελασίτες, ο Δημοκρατικός Στρατός, η Μακρόνησος και ο αντιδικτατορικός αγώνας εμφανίζονται ολοζώντανοι μπροστά στην ταινία μας αυτή που ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παίζεται στην Ελλάδα.

- Μεγάλη επιτυχία είχε το μονόπρακτο που έπαιξε ερασιτεχνικός θίασος της ΚΝΕ για τον παράνομο «ΟΔΗΓΗΤΗ» (...)

Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παραστάσεις Καραγκιόζη που ενθουσίασαν τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ΚΝΕ.

Μίλησε η ψυχή της νεολαίας και του λαού μας όταν εμφανίστηκε η Δόμνα Σαμίου και το χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Ελένης Τσαούλη. Πιασμένοι χέρι - χέρι οι νέοι και οι νέες, κουνώντας το κόκκινο μαντήλι με το σφυροδρέπανο, έσυραν τους πατροπαράδοτους ελληνικούς χορούς. Ακολούθησε η λεβεντιά της νεολαίας μας κι αντιλάλησε το ελληνικό δημοτικό τραγούδι παντού.

Εκείνες τις στιγμές που τ' αγόρια και τα κορίτσια έσερναν τον χορό κι όλο το γήπεδο είχε γίνει ένας μεγάλος κύκλος από νεανικά γεμάτα ζωντάνια και θέληση πρόσωπα, διαπίστωνε για άλλη μια φορά πως η ΚΝΕ έπιασε σωστά τον παλμό της νεολαίας και μίλησε κατ' ευθείαν στην καρδιά της.


(...)

Η πρώτη μέρα του Α' Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» έκλεισε με το συγκρότημα «ΤΑΜΠΟΥΡΙ» που έγινε δεκτό μέσα σ' ένα παραλήρημα ενθουσιασμού.

Με υψωμένες γροθιές οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες τραγούδησαν τον ύμνο της πρωτοπόρας οργάνωσής τους και τον ηρωικό ύμνο της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, την Διεθνή (...)

***

Το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έγινε στο Γήπεδο του Ζωγράφου στις 19 - 21 Σεπτέμβρη 1975. Οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην επτάχρονη δράση της ΚΝΕ και τα επτά χρόνια του «Οδηγητή». Ετσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον «Οδηγητή», η δεύτερη στη διεθνιστική αλληλεγγύη και η τρίτη μέρα στα επτά χρόνια της ΚΝΕ και το 1ο Συνέδριό της. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από έξι χώρες καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Ετσι ξεκίνησε η μεγάλη πορεία του Φεστιβάλ και χρόνο τον χρόνο άπλωσε τις εκδηλώσεις του σ' όλη την Ελλάδα, μεγάλωσε και συνεχίζει να βελτιώνεται, να δυναμώνει, να ανανεώνεται και ν' αγκαλιάζεται από χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου