Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Μαζί και οι τρεις απλώνουν το «χαλί» να θάψουν τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

 

Είναι γνωστό ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές εξελίσσεται σε θεατρική παράσταση συγκάλυψης της αλήθειας. Λιγοστοί, συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν κληθεί, παίζουν τον ρόλο τους και φεύγουν, ενώ τα λεγόμενά τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από έγγραφα και βαθύτερο έλεγχο από την Επιτροπή. Κεντρική ατάκα στο σενάριο συγκάλυψης είναι η μαγική λεξούλα «απόρρητο», που φαλκιδεύει κάθε περίπτωση ανάδειξης έστω μέρους της αλήθειας πίσω από τις υποκλοπές. Η παράσταση αυτή φαίνεται πως πρόκειται να «κατέβει» γρήγορα, αφού μεθοδεύεται να ολοκληρωθούν άρον - άρον οι εργασίες της Εξεταστικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βασική ευθύνη για αυτό το φιάσκο.

Ομως το μεγάλο «σκάνδαλο» μέσα στην Επιτροπή που δήθεν διερευνά το «σκάνδαλο» είναι το σκόπιμο και μεθοδευμένο θάψιμο της υπόθεσης των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, στο οποίο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «συμπρωταγωνιστούν». Αυτό κι αν είναι «τερατογένεση». Η έρευνα της Εξεταστικής πάει για «κλείσιμο» χωρίς να έχει εξεταστεί καθόλου η υπόθεση του ΚΚΕ!

Οι «τρεις μάγοι» της εξαφάνισης της υπόθεσης του ΚΚΕ

Η Εξεταστική Επιτροπή συστάθηκε με βάση την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για να ερευνήσει υποτίθεται τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις: Την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη και τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ.

Παρά την εκκωφαντική «αφωνία» ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στη Βουλή, που έκλισε οργισμένος σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «υποκλοπές» αλλά δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο ΚΚΕ, τελικά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν να ενταχθεί η υπόθεση του ΚΚΕ ως αντικείμενο έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής. Συμφώνησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης, γιατί το ΚΚΕ τους εμπόδισε να τη θάψουν τελείως. Το ΚΚΕ ανέδειξε ξανά μέσα στη Βουλή τα επανειλημμένα κρούσματα από το 2016 μέχρι και το 2022, τα στοιχεία γύρω από την έρευνα της Δικαιοσύνης, που συνεχίζεται, τα σοβαρά ερωτήματα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων καθώς και όλων των κρατικών αρχών.

Ομως, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν απέφυγαν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Από την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, η στάση τους απέναντι στην υπόθεση του ΚΚΕ είναι λες και είναι συνεννοημένοι.

Το ΚΚΕ πρότεινε να εξεταστούν από την Εξεταστική Επιτροπή μία σειρά μάρτυρες, που είχαν άμεση σχέση και εμπλοκή με την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του, όπως υπεύθυνοι από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ κ.ά.), μέλη της ΑΔΑΕ που συμμετείχαν στις έρευνες, εισαγγελείς που ανέλαβαν να χειριστούν τη δικογραφία κ.ά. Κανένας από τους μάρτυρες που πρότεινε το ΚΚΕ δεν εντάχθηκε στη λίστα. Ούτε ένας, έστω για τα μάτια του κόσμου. Αυτό δεν προκάλεσε καμία... «αντιδεξιά» ή έστω «αντιμητσοτακική» αγανάκτηση, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτό κι αν είναι δείγμα «προοδευτικής συμμαχίας» κατά ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση του ΚΚΕ είναι κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχει για την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Εχει «ως διά μαγείας» εξαφανιστεί μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή αλλά και έξω απ' αυτήν, στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.

Οι υποκλοπές στο ΚΚΕ δεν απασχολούν σχεδόν καθόλου τις ερωτήσεις και το όλο «έργο» των βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων στην Εξεταστική, ούτε αναφέρονται στις δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους. Δεν γράφεται ούτε αράδα, ούτε πρόταση, ούτε λέξη στα εκτενή «αντικειμενικά» ρεπορτάζ, στα αφιερώματα και στα άρθρα των ΜΜΕ, εφημερίδων και ιστοσελίδων, που συνδέονται με τα διάφορα κόμματα, τα αστικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Δεν παρατίθενται καν η στάση και οι θέσεις του ΚΚΕ για το σύνολο του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής.

Το «μαγικό τρικ» εξαφάνισης κάθε συζήτησης για τις υποκλοπές στο ΚΚΕ το έχουν στήσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μπορούν να τσακώνονται μόνο για το ποιος βαστάει το μαγικό ραβδάκι, ποιος το καπέλο και ποιος τον λαγό.

Τι τους ενοχλεί;

Μήπως ενοχλούνται από τις προτάσεις του ΚΚΕ, να εξεταστούν ως μάρτυρες διάφορες αρχές και φορείς, για να αναδειχθούν οι ευθύνες τους στη συγκάλυψη και ο γενικότερος ρόλος τους στις παρακολουθήσεις; Εχουν μήπως κάποιο πρόβλημα να εξεταστούν οι πάροχοι επικοινωνιών, δηλαδή οι όμιλοι που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνίες και συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις και τις κρατικές αρχές για τις υποκλοπές; Μήπως δεν θέλουν να εξεταστούν οι ευθύνες της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, που με τα πορίσματά της συνέβαλε να μπει ταφόπλακα στη διαλεύκανσή της;

Προφανώς, η παρακολούθηση του ΚΚΕ δεν μπορεί να «χωρέσει» στον στημένο καβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Γι' αυτό την πετάνε εκτός, χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα.

Γιατί η υπόθεση του ΚΚΕ δείχνει τις ευθύνες και την απαράδεκτη στάση «κουκουλώματος» όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που επί ημερών του ξεκίνησαν οι υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, επί ημερών του η δικογραφία πήγαινε να τεθεί άρον - άρον στο αρχείο. Το ΚΚΕ χαλάει διάφορα «αφηγήματα», όπως το θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει πως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούταν πολιτικά πρόσωπα, ή του κ. Κατρούγκαλου ότι «δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία» για παρακολουθήσεις.

Το ΚΚΕ και η υπόθεση της παρακολούθησής του χαλάει όλες τις ξαναζεσταμένες «σούπες» που προσπαθούν να σερβίρουν στον λαό. Ολοι μαζί συζητούν για τον ρόλο «ανεξάρτητων» δήθεν αρχών και «δημοκρατικών εγγυήσεων», για αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που τάχα θα βελτιώσουν την αισχρή πραγματικότητα των παρακολουθήσεων και της καταστολής. Ολοι μαζί πασχίζουν να κρύψουν τον πραγματικό ρόλο του κράτους του κεφαλαίου ενάντια στον «εχθρό λαό», είτε στην εκδοχή του «ψηφιακού επιτελικού κράτους» της ΝΔ είτε σ' αυτήν του «δίκαιου κράτους» που ξαναπλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι έκθετοι. Η στάση τους απέναντι στις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ πρέπει να τους «ξεγυμνώσει» στα μάτια των εργαζομένων, των νέων, όλου του λαού μας. Να γυρίσει ο λαός την πλάτη του στη σκηνοθετημένη παράσταση των άλλων κομμάτων. Τον θέλουν θεατή και προσπαθούν να τον εξαπατήσουν.

Δεν θα τους περάσει. Ο λαός μας, με τη δράση και τις πολιτικές επιλογές του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, μπορεί να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής. Μόνο ο ίδιος ο λαός με την πάλη του, σε σύγκρουση με το σάπιο σύστημα, μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, να ξεσκεπάσει τους διάφορους «σωτήρες» και το ρεσιτάλ υποκρισίας τους.


Στέλα ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Δικηγόρος, ΠΜΣ «Δίκαιο & Τεχνολογίες Πληροφορικής - Επικοινωνιών»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου