Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να σιωπάς μπροστά στις δολοφονίες…

                     Αντίσταση στον αποκλεισμό Υγεία για όλους


Αντίσταση στον αποκλεισμό
Υγεία για όλους
Παρέμβαση στο ΑΧΕΠΑ 30/1 στις 11π.μ.
     Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης καλεί κάθε συλλογικότητα, σωματείο, κινηματική πρωτοβουλία και τον καθένα και την καθεμιά που ζει σ΄αυτήν την πόλη να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική που ασκείται στην Υγεία. Η επιμονή στον εγκληματικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας (μια και αυτοί από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης, είτε την στερούνται είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί).
     Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως για το 30% και πλέον του πληθυσμού που είναι χωρίς ασφάλιση, τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Καθώς για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος (δηλαδή ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης χωρίς χαρτιά, ο μικρομαγαζάτορας που δεν μπορεί να πληρώσει τα 450 ευρώ το μήνα στο ΟΑΕΕ, όλος ο κόσμος της γκρίζας ζώνης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας) πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων έως και χιλιάδων ευρώ.
       Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων, η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης και από την πλευρά των ασφαλισμένων, το κλείσιμο των νοσοκομείων και η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών (που προκλητικά βαπτίζεται «αλλαγή χαρακτήρα»), η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, η «διαθεσιμότητα» ( απολύσεις) των εργαζομένων και η λειτουργική κατάρρευση των υπόλοιπων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων είναι μια ενιαία πολιτική στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία ως δωρεάν και αναφαίρετου. Για το ακραία νεοφιλελεύθερο μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης - Τρόικας η Υγεία αποτελεί διαχειρίσιμο εμπόρευμα, που ως τέτοιο καλείται να το αναλάβει εξολοκλήρου ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας με τραγικά ήδη αποτελέσματα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.
       Η προκλητική τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του Άδωνη Γεωργιάδη, γνωστού για τις φασιστικές και ακροδεξιές θέσεις του και το έλλειμμα σοβαρότητας, είναι ταιριαστή για το έργο που καλείται εσπευσμένα να ολοκληρώσει και αποτελεί το τελικό στάδιο μιας δολοφονικής πολιτικής για τη Δημόσια και Δωρεάν Περίθαλψη και την καθιέρωση ενός επίσημου θεσμικού ρατσισμού, που ξεκίνησε από την εποχή Α. Λοβέρδου (αποκλεισμός των ανασφάλιστων, καθιέρωση πεντάευρου, διαπόμπευση και φυλάκιση ασθενών οροθετικών γυναικών, τρομακτική αύξηση νοσηλίων, συκοφάντηση των μεταναστών για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ κλπ).
       Χρέος και ανάγκη όλων εμάς που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της και να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που θα προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία.
         Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση της βαρβαρότητας.
         Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, που εδώ και μια διετία με την καθημερινή του λειτουργία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, να στηρίξει τα θύματα αυτής της πολιτικής και να καταγγείλει τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών, τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, καλεί σε έναν διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

       Την Πέμπτη 30/1/14 στις 11.00 το πρωί
οργανώνουμε παρέμβαση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
για να σπάσουμε τον αποκλεισμό.

Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή.
Ντροπή είναι να σιωπάς μπροστά στις δολοφονίες…



Σε πανελλαδικό συντονισμό με άλλα Κοινωνικά Ιατρεία θέλουμε να γίνουμε ορατοί και σας θέλουμε μαζί μας. Να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη για όλους.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου