Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ


Η ανικανότητα της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ να δώσει υπεύθυνες , βιώσιμες λύσεις όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Πόλης και του Νομού δεν έχει τέλος ! Στην τελευταία του συνεδρίαση 19 σύμβουλοι από τους…42, αποφάσισαν μια διαβούλευση – απάτη, διάρκειας 15 … ολόκληρων ημερών , με εξασφαλισμένη από τα πριν κατάληξη, τελική, το στήσιμο ενός περιβαλλοντικού, οικολογικού εκτρώματος, του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, συνεχίζοντας τις απειλές και τον εκφοβισμό ! Πιστεύει πως είναι δυνατό μια υπόθεση που απασχολεί την πόλη και το Νομό δεκαετίες, θα το λύσει αυτή τώρα, με συνοπτικές, αντιδημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αναπαράγουν τα ίδια αδιέξοδα, αφού δεν προτείνουν τίποτα το νέο , το διαφορετικό!


Η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες, κληρονομώντας και αυτές του Συνδέσμου ΟΤΑ και του κ. Ζουρνά. Είναι ΥΠΟΛΟΓΗ για την καθυστέρηση, για τη μη απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των Απορριμμάτων . Δεν ενδιαφέρεται για την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη σε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη Περιοχή, της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου τους 2 τελευταίους μήνες είχαμε 29 υπερβάσεις στα όρια για το Όζον ! Όπου ακόμα και σήμερα το ρέμα του Φιλύρου και η θάλασσα μολύνεται από την παλιά χωματερή της Ευκαρπίας. Απαξιώνει προκλητικά την ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων με σημαντικότατη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων , χωρίς να τα διαχειρίζεται ως περιουσία των κατοίκων, όπως και είναι, γιατί:
1.Δεν πήρε υπόψη της τον αγώνα των κατοίκων εδώ και 7 μήνες , που δεν γίνεται ούτε από «τοπικιστικά συμφέροντα» ούτε από καπρίτσιο !
2 .Αδιαφορεί και δεν σέβεται την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Π. Μελά για τη ματαίωση του έργου.
3.Επιχειρεί να τελειώσει το στήσιμο ενός έργου για το οποίο εκκρεμούν 2 προσφυγές από τον Δήμο Ευκαρπίας που θα εκδικαστούν από το ΣτΕ το Δεκέμβριο .
4.Αδυνατεί να προχωρήσει σε μια ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ αναθεώρηση του σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων, αφού η ίδια και ο προκάτοχός του Σύνδεσμος, κατάντησαν διάτρητο και κουρέλι το όποιο προηγούμενο , αφενός γιατί δεν έκαναν διαβούλευση όπως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ αφετέρου γιατί από όλο το σχέδιο προσπαθούν να υλοποιήσουν μόνο το , κατά παρέκκλιση, γιγαντωμένο ΣΜΑ Ευκαρπίας , υπερδιαστασιολογώντας τον (3-4 φορές πάνω από τα σκουπίδια που παράγουμε) . Αποδέχονται να αυξάνονται τα απορρίμματα μέχρι το 2020+, αντί να σχεδιαστεί η μείωσή τους (και λόγω της κρίσης), όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, , όπου στους ΣΜΑ και στους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, καταλήγουν μόνο τα απορρίμματα που δεν μπορούν τελικά να μειωθούν - επαναχρησιμοποιηθούν - ανακυκλωθούν - κομποστοποιηθούν. Στη Θεσσαλονίκη θέλουν όλα σχεδόν να καταλήγουν για μεταφόρτωση και ταφή ακόμα και την καύση ….μια ¨εύκολη¨ λύση για τον ΟΤΑ –ΦΟΔΣΑ , εγκληματική για το περιβάλλον , δαπανηρή για τους Δήμους και τους Δημότες, που θα πληρώνουν πάλι στον ΟΤΑ –ΦΟΔΣΑ για να θάβει τα σκουπίδια και μαζί τους το περιβάλλον και την ζωή μας.

Το Δίκτυο καλεί για τελευταία φορά το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ , να σταματήσει να αντιμάχεται τη λογική, το περιβάλλον, την κοινωνία. Να ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά και υπεύθυνα με τη δουλειά του : Να χαράξει εξαρχής ένα σχέδιο διαχείρισης, όπως κάνουν σε άλλες περιφέρειες (βλέπε Κρήτη) , γιατί έτσι επιβάλλεται και από τις κοινοτικές οδηγίες !
Το Δίκτυο αρνείται κατηγορηματικά να συμμετέχει σε κάθε συζήτηση και δεν θα νομιμοποιήσει καμιά «απόφαση» :
Α) Αν δεν αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ οι μηνύσεις και οι νομικές διώξεις σε κατοίκους .
Β) Αν δεν σταματήσει η προσχηματική διαβούλευση – απάτη για την εγκατάσταση του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Γ) Η διαβούλευση δεν μπορεί παρά να έχει διάρκεια ικανή και θέμα τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στο Νομό .
Κάθε τι το αντίθετο θα μας βρει στο δρόμο, στον ΣΜΑ , στην Ευκαρπία , στο Δήμο Π. Μελά , συνολικά στην Πόλη και στο Νομό !
Αν εκείνοι που εκλέχτηκαν και έχουν την ΕΥΘΥΝΗ, νιώθουν ανήμποροι να λύσουν το πρόβλημα, που οι ίδιοι δημιούργησαν και θέλουν να διαιωνίζεται ή να παραδοθεί σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, να παραιτηθούν από τα σχέδιά τους, τώρα.
Εμείς παιχνίδια σε βάρος της υγείας και της ζωής της δικής μας, των παιδιών μας και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης δεν κάνουμε !

«Συνένοχοι στο φόνο» δε θα γίνουμε !

12-7-2012

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου