Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Εδωσαν το στίγμα



Με την ανακοίνωση των υποψηφίων τους για τις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν από την πρώτη ώρα το στίγμα των ψευτοδιλημμάτων με τα οποία θα δώσουν τη μάχη της ψήφου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις βουλευτικές εκλογές.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσδώσει στις τοπικές εκλογές χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση», προβάλλοντας τους υποψηφίους του ως «ανάχωμα» τάχα στην ακροδεξιά, την οποία κατηγορεί ότι χαϊδεύουν οι υποψήφιοι της ΝΔ.

'Η τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι περισσότερο «αυτοδιοικητικός», με λιγότερες εξαρτήσεις από την «κεντρική εξουσία», όπως λένε, καλλιεργώντας την άποψη ότι τα «τοπικά προβλήματα» είναι αποσπασμένα από την κρατική αντιλαϊκή πολιτική.


Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσαν με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων τους η Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα.

Η πρώτη κάλεσε σε πανστρατιά τις «προοδευτικές δυνάμεις» για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη «ανοιχτή πόλη», «εξωστρεφής», που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χρησιμοποιεί ως «διαχωριστική γραμμή» με τους ανθυποψήφιους της ΝΔ τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η «εξωστρέφεια» και ο «πρωταγωνιστικός ρόλος», για τον οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέονται με την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», την ενίσχυση δηλαδή της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης στη Βαλκανική προς όφελος ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν «πεδίο δόξης λαμπρό» για νέο κύκλο κερδοφορίας στα σχέδια ανάδειξης της πόλης σε οικονομικό και στρατιωτικό προγεφύρωμα μεγάλων μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με τον σχεδιασμό αυτό σε τίποτα δεν διαφωνούν ούτε η ΝΔ ούτε τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό είναι κάλπικος ο καβγάς που στήνουν πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα επιμέρους ζητήματα, με αφορμή και τις τοπικές εκλογές.

Αντίστοιχα στην Αθήνα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε ντεμπούτο» με δηλώσεις όπως «όλοι οι δήμαρχοι έως τώρα ήταν πιο κοντά στο Σύνταγμα παρά στις γειτονιές», εννοώντας ότι τους ενδιέφερε η πολιτική καριέρα και όχι η Τοπική Διοίκηση. Με τα ίδια πάνω κάτω συνθήματα («αυτοδιοικητικός», «να ξαναφτιάξουμε τις γειτονιές της Αθήνας») πολιτεύεται και ο υποψήφιος της ΝΔ.

Παρουσιάζουν δηλαδή την Τοπική Διοίκηση ως κάτι ξεχωριστό από το κράτος και την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Με τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης»), έχει ενισχυθεί ο χαρακτήρας της «Τοπικής Διοίκησης» ως τμήματος του κρατικού μηχανισμού, με κεντρικό ρόλο στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, στην ενσωμάτωση - χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Επομένως, και στις τοπικές εκλογές, ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στηρίζοντας σε Περιφέρειες και δήμους τους υποψηφίους του Κόμματος, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στέλνοντας μήνυμα στα κόμματα του κεφαλαίου ότι δεν πιάνει το μασκάρεμα που επιχειρούν στην αντιλαϊκή πολιτική τους τα ψεύτικα διλήμματα μπροστά στην κάλπη.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ άνθρωποι που προβληματίζονται, που έβγαλαν συμπεράσματα όλα αυτά τα χρόνια για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον «κούφιο» καβγά με τη ΝΔ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές θα επιστρέψει πολλαπλάσια στο λαό. Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει σύγχρονα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου