Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

«Κόφτες» στο λαό για τις νέες ενισχύσεις στο κεφάλαιο


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» γύρω από την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Το προσχέδιο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ με νέα «μορφή» θα αποσταλεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η «συζήτηση» συνεχίζεται γύρω από το ύψος και για την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» γύρω από την «απόδοση» των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων.

Προνόμια χωρίς τέλος για το κεφάλαιο...
 
Θυμίζουμε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου, όπως λέγονται τα προνόμια και οι άμεσες φοροαπαλλαγές του, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι νέες ύψους 635 εκατομμυρίων ευρώ, οι εισφοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, στις οποίες προστίθενται επιπλέον 123 εκατομμύρια σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.


Προβλέπει ακόμη την παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας στο λαό, με την αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ των άμεσων και έμμεσων φόρων, από τους οποίους οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένεται να πληρώσουν μόνο το 7,6%, ενώ περιλαμβάνονται και σειρά από αντιλαϊκά «ισοδύναμα» για τα νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Μεταξύ αυτών η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο, μισθωτών - συνταξιούχων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις επεξεργασίες, το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με συντελεστή της τάξης του 20% και όχι με τον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (9% από το 2020).

Επιπλέον, στα «σκαριά» βρίσκεται και το μέτρο της «αναμόρφωσης» και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, το οποίο με χτεσινές του δηλώσεις ο Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε για τον Μάη του 2020. Οι διογκωμένες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.

...κοροϊδία για το λαό
 
Τα παραπάνω δεν πτοούν την κυβέρνηση της ΝΔ, από την προσπάθεια να παρουσιάσει ορισμένα ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας ως τάχα απόδειξη ότι ο λαός έχει να περιμένει από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε χτες ότι την ερχόμενη βδομάδα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή».

Πρόκειται για τον... ορισμό τού «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», αφού οι «δημοσιονομικές δυνατότητες» που επικαλείται η κυβέρνηση βασίζονται στα ματωμένα πλεονάσματα, στις διαδοχικές ανατιμήσεις των άμεσων και των έμμεσων φόρων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες και βέβαια στην κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του επιδόματος θέρμανσης.

Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Δήθεν ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης» μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αξιοποιεί ως βάση υπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιδείξει σημαντικό «έργο» ακόμη και στην περικοπή αυτού του πενιχρού επιδόματος, από τα 210 εκατ. αρχικά, στα 44 εκατ. το 2018. Σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση ΝΔ προαναγγέλλει σήμερα τη... διεύρυνση του επιδόματος.

Οσο για την «προκαταβολή» τμήματος από το επίδομα θέρμανσης μέσα στο 2019, σηματοδοτεί την αντίστοιχη «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στο νέο προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιλαϊκή κοπτοραπτική συνεχίζεται και στο ζήτημα της νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα εφαρμοστεί από 1η Γενάρη 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και έχει «κλειδώσει» ο νέος συντελεστής 9% (από 22%) για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η έκπτωση φόρου (777 ευρώ), που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα «σβήνει» σταδιακά από τα 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπως ισχύει σήμερα, ή αν ο «δημοσιονομικός κόφτης» θα ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να στηριχθεί η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».

Στο στόχαστρο οι «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας
 
Ο Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1η Γενάρη 2020 να τεθεί σε ισχύ η «πάγια» ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ με αφορμή τη λήξη της «έκτακτης ρύθμισης» (μέχρι 120 δόσεις) αναμένεται να κλιμακώσει την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ κυβέρνηση και «θεσμοί» εξετάζουν την απόδοση του μέτρου, στην προσπάθεια κάλυψης του «δημοσιονομικού κενού».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις εντάχθηκαν 722.109 οφειλέτες για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως διατυμπανίζει το υπουργείο Οικονομικών, «η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη».

Νέα πακέτα στήριξης τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων
 
Στο μεταξύ, στο 1,5% διαμορφώθηκε η απόδοση της χτεσινής επανέκδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου, έναντι 3,9% που «έκλεισε» στη δημοπρασία του Μάρτη. Οι προσφορές των «επενδυτών» έφτασαν στα 7 δισ. ευρώ, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές το 1,5 δισ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση της πρότασης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση αναφορικά με το νέο κρατικό πακέτο με την παροχή εγγυήσεων για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με ατζέντα μεταξύ άλλων την τραπεζική ένωση και την αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Ριζοσπάστης   Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου