Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Επιχείρηση ωραιοποίησης από την Περιφέρεια για τη ρύπανση και δυσοσμία στη Δ. Θεσσαλονίκη

 

 

Την επιχείρηση ωραιοποίησης, εφησυχασμού και της αντιστροφής της πραγματικότητας σχετικά με την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως προσπάθησε να στήσει η διοίκηση της Περιφέρειας κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, στηλιτεύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.  

Όπως τονίζει, με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να συγκαλύψει τις εγκληματικές καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος τη στιγμή που άφησε και αναπάντητα ερωτήματα.

«Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ομίλου ΕΛΠΕ για περιορισμό του κόστους του και συντελείται με την ανοχή διαδοχικών κυβερνήσεων και της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπογραμμίζει πως «για χρόνια έκαναν πως δεν άκουγαν τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής που διεκδικούσαν το αυτονόητο, την αναπνοή τους, ενώ ταυτόχρονα ήταν σχεδόν προφανές ότι η πηγή της δυσοσμίας προερχόταν από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Ακόμα και όταν πια κάτω από τη λαϊκή πίεση αναγκάστηκαν να ασχοληθούν είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία της διοίκησης της ΠΚΜ όσο και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στο "φακέλωμα" που παρήγγειλε ο όμιλος για την καταγραφή όσων αντιδρούσαν στην ασύδοτη δράση τους».

Στέκεται στην προκλητική ανοχή στην εταιρεία που συνεχίστηκε και μετά την επίσημη αποκάλυψη του ενόχου, τονίζει πως «δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει επιβληθεί έστω κάποιο διοικητικό μέτρο - πρόστιμο για την αποδεδειγμένη μόλυνση» και σημειώνει ότι «πρόκειται για ευθύνη που βαραίνει και την κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ελέγξει την πορεία εξέλιξης της κατάστασης, αφήνοντας και αυτή τον όμιλο στο απυρόβλητο».

Επισημαίνει ακόμα πως στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας στη συνεδρίαση ήταν να διασκεδάσει εντυπώσεις και να παραστήσει πως «κάνει ό,τι μπορεί», να σιγοντάρει στην προσπάθεια του ομίλου των ΕΛΠΕ να εμφανίσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, συντελώντας έτσι στον εξωραϊσμό της κατάστασης που επιδεινώνει τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας όταν «εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σφυρίζει αδιάφορα, κερδίζοντας απροκάλυπτα χρόνο για τον όμιλο. Γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση 400 εκατ. ευρώ επέκτασης της "Elpedison" χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα που κόβουν την ανάσα του λαού».

Έτσι, τονίζει «πως και η συζήτηση που έγινε στη Μητροπολιτική Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο ότι όχι μόνο δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός, αλλά αντίθετα επιβάλλεται τώρα μαζική λαϊκή κινητοποίηση», θέτοντας το πλαίσιο αιτημάτων, αναφέροντας πως «οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε Υγεία, σχολική στέγη, χώρους άθλησης και αναψυχής να χρηματοδοτούνται από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% και να μην εξαρτώνται από την ελεημοσύνη εξαγοράς της ανοχής στην ασύδοτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης"» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου