Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

«Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί από τη φύση του να προστατεύσει τον λαό, την περιουσία του και το περιβάλλον»

 

Εκδήλωση για την «πράσινη ανάπτυξη» οργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο

 

Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο μύθος της "πράσινης" ανάπτυξης και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, οργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, έξω από το σεισμόπληκτο και εγκαταλελειμμένο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου.

Στην αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ο Αντώνης Ραλλάτος, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά, σημείωσε ότι η αξιολόγησή του αφορούσε τον δρόμο Πόρου - Αργοστολίου, που αποτελεί κερδοφόρο έργο για τους κατασκευαστικούς ομίλους, εξυπηρετώντας το τουριστικό κεφάλαιο, ενώ στο Ληξούρι θα έβλεπε τις κατεστραμμένες από τον σεισμό του 2014 εργατικές κατοικίες, το δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο, το ίδρυμα ΑμεΑ, που ακόμη στέκουν όπως τότε και δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Τόνισε ότι οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, περί επιτυχημένης τουριστικής περιόδου, αφορούν τους επιχειρηματίες του χώρου, τα κέρδη των οποίων «χτίζονται» στην εκμετάλλευση και στις πλάτες των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και όχι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και οι μισοί δεν κάνουν διακοπές.

Αναφέρθηκε στην όξυνση της αντιπαράθεσης Κίνας - ΗΠΑ και τον αυξανόμενο κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πόλεμου, καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας και την ελληνική κυβέρνηση, που μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, καλώντας τον ελληνικό λαό να παλέψει για άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας, που την μετατρέπει σε «μαγνήτη» κινδύνων.

«Παρά τα αρχικά προσχήματα η βαθύτερη αιτία του πολέμου είναι ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για το ποιος θα ελέγχει αγορές, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, αγωγούς Ενέργειας, σφαίρες επιρροής και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ενας ανταγωνισμός για το ποια μονοπώλια θα κερδίσουν απέναντι στους αντιπάλους τους και ποια θα βγουν χαμένα», σημείωσε.

Μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή

Σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη», την χαρακτήρισε επιδίωξη και ανάγκη του καπιταλισμού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειωμένης κερδοφορίας που οδηγεί σε μειωμένες επενδύσεις και συσσώρευση τεράστιων κεφαλαίων. «Η υλοποίησή της προϋποθέτει την απαξίωση και καταστροφή του επενδυμένου ήδη "βρώμικου" κεφαλαίου και την εξασφάλιση και υλοποίηση πράσινων κερδοφόρων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, Ενέργειας, μεταφοράς μέχρι όλα τα προϊόντα κατανάλωσης», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η "πράσινη μετάβαση" οδηγεί σε μακροχρόνια, ακόμη και μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή, φορτώνοντας με νέα οικονομικά βάρη τον λαό, αφού θα χρυσοπληρώνει την πράσινη Ενέργεια, τις πράσινες μεταφορές, τα πράσινα αυτοκίνητα, κάθε "πράσινο" προϊόν».

Κατήγγειλε το υποκριτικό ενδιαφέρον όλων των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα, για το περιβάλλον, αφού, όπως εξήγησε, «έχουν την ίδια πολιτική, τις ίδιες επιδιώξεις και μοναδικό κοινό κριτήριο την κερδοφορία των πράσινων ομίλων που προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μισθούς πείνας».

Υποκριτικό χαρακτήρισε και το ενδιαφέρον των σοσιαλδημοκρατών και των «πράσινων» που αποτελούν τους πρωτοστάτες στη συνέχιση και διεύρυνση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που, όπως είπε, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές υποδομών, αποτελεί την πιο βίαιη αιτία καταστροφής και του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας κορυφαία υποκρισία τα δεκάδες δισεκατομμύρια που δίνονται για το LNG, που τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η παραγωγή μεθανίου κατά την αεριοποίησή του επιβαρύνει πολλαπλάσια την υπερθέρμανση του πλανήτη, από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Ολοι συμφωνούν, όποιο κόμμα ή κομματάκι αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, στην υλοποίηση της "πράσινης ανάπτυξης" και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, όπως άλλωστε και για την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε.

Εκλεψε την «μπουκιά απ' το στόμα» του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης» με «δικαιοσύνη και δημοκρατία», που μπορεί η κυβέρνησή του να εξασφαλίσει, καυτηρίασε ότι αποτελούν απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει ότι «έχει κοινή στρατηγική με την ΝΔ άλλα η κυβέρνησή της του έκλεψε την μπάλα από το χέρι και παίζει πιο "επιθετικά" στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης», σχολιάζοντας ότι η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για την περιβαλλοντική καταστροφή της πράσινης ανάπτυξης, με τα πάρκα ανεμογεννητριών, με το αντιδασικό και αντιπεριβαλλοντικό νομικό πλαίσιο που πρώτος διαμόρφωσε.

Επισήμανε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει πάντα ότι δεν μπορεί να διαχωρίζεται η προστασία του περιβάλλοντος από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής και της ιδιοκτησίας σε κάθε κοινωνία και δεν μπορεί ένας διαφορετικός κυβερνητικός διαχειριστής να λειτουργήσει έξω από αυτές τις σχέσεις που καθορίζουν τον προσανατολισμό και τα συμφέροντα που κάθε κυβέρνηση εξυπηρετεί στον συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και τα ταξικά συμφέροντα», προσθέτοντας: «Ολα όσα βιώνουμε σήμερα αποκαλύπτουν ότι η "πράσινη ανάπτυξη" σημαίνει ενεργειακή φτώχεια, "μαύρες" εργασιακές σχέσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Σημειώνοντας ότι «το καπιταλιστικό σύστημα που προστατεύει τη μεγάλη ιδιοκτησία, χτυπάει απεργούς, χρηματοδοτεί κατασκευαστικούς ομίλους, φορολογεί εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους και αφήνει αφορολόγητα τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων, πετάει έξω από την παραγωγή χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες με την ΚΑΠ της ΕΕ, δεν μπορεί από τη φύση του να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, τον λαό, το περιβάλλον», χαρακτήρισε «τουλάχιστον αστεία την ανάθεση της προστασίας του στους μονοπωλιακούς ομίλους και στο κράτος τους. Αυτή την αλήθεια είδε για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου, της αστικής τάξης, τόνισε ότι σήμερα απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, που μπορεί να αντιμετωπίσει και να λύσει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες τα σύγχρονα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και εκλογικής του ενίσχυσης, οργάνωσης της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια σε κάθε πλευρά και έκφραση της αστικής πολιτικής με όποια κυβερνητική μορφή κι αν υλοποιείται, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, στην αστική τάξη, στους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Η ελπίδα βρίσκεται στη δύναμη του λαού, όταν αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του, βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής. Για να ανοίξει σήμερα ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο του σοσιαλισμού», κατέληξε.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου