Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Αυτονομία

 

Βρετανία και Γαλλία παίζουν με την «περόνη» της χειροβομβίδας που μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την Ευρώπη, επεκτείνοντας τον πόλεμο έξω από το έδαφος της Ουκρανίας. Η Βρετανία καλεί το καθεστώς Ζελένσκι να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα όπλα που του παρέχει για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, την ώρα που Γάλλοι στρατιώτες εμφανίζονται ήδη στα μέτωπα του πολέμου, κάνοντας πράξη τις προτροπές Μακρόν πριν από μερικούς μήνες, να εμπλακούν άμεσα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών. Πέρα από τον ρόλο τους στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η στάση της Γαλλίας είναι αποκαλυπτική και για έναν ακόμα λόγο: Δείχνει πώς εννοεί η ΕΕ την «ανάγκη» για «στρατηγική αυτονομία» και για «ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου», αν θέλει να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως έγραφε τις προάλλες ο Μακρόν στο «Politico». Αποδεικνύεται λοιπόν ότι «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις επεμβάσεις, όπως κάνει η Γαλλία στην Ουκρανία και σύσσωμη η ΕΕ με την πολεμική αποστολή στην Ερυθρά, όπου συμμετέχει και η χώρα μας. Ενισχυμένος «γεωπολιτικός ρόλος» σημαίνει να μπορεί η ΕΕ να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της με στρατιωτικά και άλλα μέσα, στον ανταγωνισμό που κορυφώνεται παγκόσμια για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και ένταση της πολεμικής προπαρασκευής. Δηλαδή, σε νέες καταστροφές για τους λαούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Συναντίληψη

«Θέματα στα οποία εντέλει υπάρχει μια συναντίληψη» είναι τα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών και της εξωτερικής πολιτικής, είπε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης, Δ. Καιρίδης, προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να πιστώσω. Τα μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν μια συγκεκριμένη - εντάξει, κριτική χρειάζεται, είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού - αλλά υπάρχει η συναντίληψη». Επαιξε έτσι «πασούλες» με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, που στην ίδια εκπομπή είπε ότι το κόμμα του έχει διαχρονικά «πολιτική αρχών» στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως απέδειξε και ως κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, στα Βαλκάνια κ.τ.λ. Υπερασπίστηκε μάλιστα ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ποτέ «εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί να δεις «συναντίληψη» πίσω από τις «βαριές κουβέντες» και τα πυροτεχνήματα: Από τα αιτήματα για «ενεργότερο ρόλο» της ΕΕ στα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μέχρι τις «κόκκινες» γραμμές πάνω στο ΝΑΤΟικό έδαφος του ελληνοτουρκικού παζαριού. Πραγματικά, αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει η κυβέρνηση της ΝΔ! Ολα αυτά που συναινετικά παρουσιάζουν ως «μονόδρομο», πρέπει να πάρουν απάντηση στις 9 Ιούνη: Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, απέναντι στη «συναντίληψη» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπών, που οδηγεί τον λαό βαθύτερα στον επικίνδυνο σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Κυνήγι

Επικαιροποιημένους άξονες για την «αντιμετώπιση του αντισημιτισμού» ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, με βάση την «Εθνική Στρατηγική» που είχε συντάξει τον περσινό Μάη. Με φόντο τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, που παρά την ωμή καταστολή γενικεύονται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε «πρόσθετες δράσεις», προτάσσοντας μεταξύ άλλων τη στοχοποίηση των νέων που σπουδάζουν στα - κατά τ' άλλα - «πρότυπα» αμερικανικά πανεπιστήμια. Οπως αναφέρεται, «το Γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκαλέσει εταιρείες τεχνολογίας για να εντοπίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του αντισημιτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο». Για να αποτραπούν μάλιστα αβλεψίες και παραλείψεις, «τα τμήματα και οι υπηρεσίες (του ΥΠΕΞ) θα συνεχίσουν να παρέχουν στις εταιρείες τεχνολογίας σχετικές πληροφορίες σχετικά με σύμβολα και θέματα που σχετίζονται με τον βίαιο εξτρεμισμό στο διαδίκτυο για να τις βοηθήσουν να επιβάλουν τους όρους της υπηρεσίας τους». Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι «οδηγίες» θα δίνονται για την ανάρτηση μιας φωτογραφίας με την παλαιστινιακή μαντίλα, ή κάποιου συνθήματος, όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο συναγερμός για τον εντοπισμό «εξτρεμιστών» θα χτυπάει κόκκινο, αποκαλύπτοντας ότι οι ...«δυτικές δημοκρατίες» είναι αδίστακτες στο «κυνήγι μαγισσών» που εξαπολύουν σε βάρος των λαών, επιστρατεύοντας και τις τεχνολογίες αιχμής σε ρόλο «αποσπάσματος».


Υποζύγια

Ενα πανηγύρι κερδών με ...ιστορικά υψηλά έχουν στήσει οι τράπεζες σε βάρος του λαού, αφού τα έσοδα από τις προμήθειες για συναλλαγές και ψηφιακές υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2024, που δημοσιοποίησαν οι Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, «η άνοδος των εισπράξεων από μη τοκοφόρες εργασίες συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αύξηση των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων και των συναλλαγών μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών (e-banking, m-banking)». Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα της Πειραιώς από προμήθειες έφτασαν στα 145 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 19% σε ετήσια βάση, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ... Μια από τις κύριες αιτίες αυτής της επίδοσης σχετίζεται με τις προμήθειες από το πλαστικό χρήμα. Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα της Εθνικής από προμήθειες διαμορφώθηκαν στο 1ο τρίμηνο του 2024 στα 100 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η τράπεζα, προκύπτει ότι τα υψηλότερα έσοδα ήταν από προμήθειες για δάνεια νοικοκυριών, καταθέσεις και πληρωμές φυσικών προσώπων... Με άλλα λόγια, τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια της κερδοφορίας των τραπεζών, είτε με τα αυξημένα επιτόκια, είτε με τις τσουχτερές προμήθειες για κάθε είδους συναλλαγές και δάνεια, είτε με το καπέλο πάνω στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που γίνονται σχεδόν υποχρεωτικές για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, φορτώνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ ένα ακόμα βάρος, στην υγειά των τραπεζικών κερδών.

 

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου