Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Στήνουν ξανά παγίδα


Οταν τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση νομοθετούσε με τον 4387/2016 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» και υποσχόταν ότι οι παλιότερες συντάξεις θα προστατεύονταν από τις μειώσεις που θα προέκυπταν από τον επανυπολογισμό τους, το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα σωματεία, τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, προειδοποιούσαν εργαζόμενους και συνταξιούχους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη και ότι η όλη μεθόδευση θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε νέες περικοπές. Χτες, πρωτομαγιάτικα μέσα στα μαύρα σκοτάδια, η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της σε μια ακόμη επιδρομή στις συντάξεις, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το Ασφαλιστικό παραμένει πάντα ανοιχτό. Πως για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του κεφαλαίου για ανάκαμψη, οι συντάξεις, το λαϊκό εισόδημα, τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχίσουν να ρίχνονται στην πυρά. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξαναπέσουν στην παγίδα. Δεν πρέπει να πιστέψουν πως αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι μετά «θα σταματήσει το κακό». Τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν κατευθύνουν τη συμμαχία και την πάλη τους στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Εγκυρη ενημέρωση
 
Ενα ολόκληρο τετρασέλιδο αφιέρωσε η «Αυγή» στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις της Δευτέρας. Σ' αυτές, όμως, τις σελίδες δεν έγραψε ούτε εκατό λέξεις για το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, το παρουσιάζει ως «συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα», όταν σ' αυτή συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι από εκατοντάδες συνδικάτα της Αττικής. Κατά τ' άλλα, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε όλο το μελάνι της για να δικαιολογήσει την (ανύπαρκτη) συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος και για να διαφημίσει διάφορες «συλλογικότητες» που πήραν μέρος σ' αυτήν. Το σκηνικό συμπληρώνει το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «left.gr», οι συντελεστές του οποίου πανηγύριζαν ότι «η συγκέντρωση των σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ήταν μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ»! Λίγες ώρες αργότερα, η συγκεκριμένη «είδηση» αποσύρθηκε από το site, προφανώς επειδή κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατον να πείσουν ακόμα και τους πιο κακεντρεχείς απέναντι στο ΠΑΜΕ. Οπως και να 'χει, θα δυσκολευτεί πολύ κανείς να βρει πιο ...έγκυρη ενημέρωση για το τι έγινε τη μέρα της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα.

Πουλάνε ψέματα και αυταπάτες
 
Τον περασμένο Γενάρη, με απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του Γερ. Γιακουμάτου, επί κυβέρνησης ΝΔ, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η προσφυγή είχε γίνει το 2014 από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπροσώπους των εργοδοτών, ανάμεσά τους και δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έθεταν θέμα «νόθευσης του ανταγωνισμού» από την εφαρμογή του μέτρου. Η απόφαση του ΣτΕ είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που την πρόβαλλε ως «πρόκριμα» για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Η απόφαση εκείνη, βέβαια, δεν προέβλεπε την κατοχύρωση με νόμο της κυριακάτικης αργίας. Απλά, έκρινε αντισυνταγματικό ένα από τα πολλά μέτρα που εφαρμόζονται στην κατεύθυνση της κατάργησης οποιουδήποτε περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αποδεικνύεται ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι είναι μεγάλη η ευθύνη εκείνων των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που συμπράττουν με την εργοδοσία και καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι όλοι μαζί και με την αρωγή της αστικής Δικαιοσύνης μπορούν να διασφαλίσουν τα «κοινά» - όπως τα παρουσιάζουν - συμφέροντα. Μόνο το δυνάμωμα του ταξικού αγώνα των εργαζομένων και η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με τους αυτοαπασχολούμενους, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το κράτος τους, μπορεί να εμποδίσουν μέτρα σε βάρος τους και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν προϋποθέσεις διασφάλισης των συμφερόντων τους και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Αντιστροφή του κλίματος
 
Η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» «αμβλύνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα και απαισιοδοξία», διαπιστώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών Ερευνών), επιβεβαιώνοντας ότι η «αντιστροφή του κλίματος», για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αφορά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Και πώς να μην «αμβλύνει» την αβεβαιότητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού πέραν όλων των άλλων αποκτούν και νέα εργαλεία για την αύξηση της κερδοφορίας τους, με μέτρα παραπέρα συρρίκνωσης του λεγόμενου κόστους εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, «άνοιγμα» επαγγελμάτων και άλλα. Επομένως, το κεφάλαιο έχει τόσους λόγους να πανηγυρίζει για τη συμφωνία, όσους έχει ο λαός να «κουμπώνεται» μπροστά στην «αλλαγή κλίματος» και να ετοιμάζεται για νέους, πιο απαιτητικούς αγώνες.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου