Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Ζητούν άμεση νομοθετική παρέμβαση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων




Στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους τάσσονται οι κομμουνιστές δήμαρχοι, με κοινή δήλωσή τους απέναντι στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

Οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος εναντιώνονται στις απολύσεις συμβασιούχων και καλούν δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια να συνταχτούν με το αίτημα για άμεση νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με ευθύνη της, για να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι δήμοι.


Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση των πέντε δημάρχων έχει ως εξής:

«Η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού στέλνει τελεσίδικο μήνυμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας στέλνονται στην ανεργία. Για πολλούς από αυτούς αμφισβητείται προκλητικά ακόμα και η πληρωμή τους για δουλειά που ήδη έχουν παράσχει.

Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς και απαράδεκτης ως προς το περιεχόμενό της για τους ίδιους τους εργαζόμενους απόφασης, "δικαιώνονται" τελικά εκείνες οι δημοτικές αρχές που έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους.

Ανάγονται επίσης σε πολιτικά και διοικητικά υπόλογες οι δημοτικές αρχές που έδρασαν με βάση την υπαρκτή νομοθεσία και κύρια με την υποχρέωσή τους να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, υπεύθυνα τις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους τους, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεών τους. Αυτές οι δημοτικές αρχές που αντιστέκονται και αρνούνται να παραδώσουν στους εργολάβους κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, να τους επιτρέψουν να λυμαίνονται δημόσια έσοδα που ακριβοπληρώνουν αποκλειστικά και απευθείας τα νοικοκυριά.
Μέσω αυτής της απόφασης βρίσκει διέξοδο διαφυγής η κυβέρνηση, που έδρασε τυχοδιωκτικά πάνω στο θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη σταθερή δουλειά, σε κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ, και ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτημα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και αποτελεί "διακαή πόθο" μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ως δημοτικές αρχές δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η σιωπή μας σημαίνει ότι συνηγορούμε οι πόλεις μας να γίνουν χωματερές το επόμενο διάστημα. Οτι αποδεχόμαστε την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης, γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στους δήμους μας ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους. Η σιωπή μας θα είναι συνενοχή στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των ανέργων, που χτίζεται χρόνια τώρα, και που για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι η βασική αιτία των εργατικών "ατυχημάτων" που εκτινάσσονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Λέμε λοιπόν όχι σε αυτόν το νέο αντιλαϊκό κατήφορο και καλούμε δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια που ήδη έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους στις απολύσεις να συνταχθούν με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της να λυθεί άμεσα, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι δήμοι.
Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας».
  • Παράλληλα, με σχετική επιστολή τους προς την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου την καλούν να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και να απαιτήσει: Κανένας εργαζόμενος να μην πεταχτεί στο δρόμο. Με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει το προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.
  • Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι της Αχαΐας ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς ζητούν συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη.
  • Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά υπερασπίζονται σε όλους τους δήμους της χώρας οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να στηρίξουν τα αιτήματα των συμβασιούχων και τις κινητοποιήσεις τους.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου