Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Μαστίγιο...


Το δοκιμασμένο «μαστίγιο και καρότο» επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, που είναι βραχνάς για τους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά το «μαστίγιο», δεν έχει κανείς παρά να δει τις δηλώσεις Δραγασάκη περί νέας «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, στην περίπτωση που ο λαός δεν αποδεχτεί μαζικούς πλειστηριασμούς και γενίκευση των εκβιασμών στους οφειλέτες για να «προσέλθουν στο ταμείο». Αλλά και τις δηλώσεις των «θεσμών», για τις προθεσμίες της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» που λήγουν, για τον κίνδυνο να μην επιστραφούν τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και πάει λέγοντας. Εμφανής δηλαδή είναι η προσπάθεια να μεταφέρουν τις «αγωνίες» και τα «σπασμένα» του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα.

... και καρότο
 
Ακόμα πιο αισχρή όμως είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την πολιτική «προστασίας» των τραπεζικών ομίλων και των συμφερόντων τους ως «προστασία» των λαϊκών νοικοκυριών, την ουσιαστική άρση ακόμα και της τυπικής προστασίας στην πρώτη κατοικία ως «προσαρμογή προς το φιλολαϊκότερο» και την ακόμα πιο κουτσουρεμένη επιδότηση ενοικίου για όσες οικογένειες θα περνάνε από την «ψιλή κρησάρα» των εισοδηματικών και των υπόλοιπων κριτηρίων ως «συνολική πολιτική για τη στέγη».
Ολα αυτά, με το απαραίτητο βέβαια «σιγοντάρισμα» από τον κυβερνητικό Τύπο, ότι «αναζητούνται συμβιβασμοί» και «χρυσές τομές» ανάμεσα στα συμφέροντα των τραπεζών και του λαού και ότι η κυβέρνηση κάνει «μπρα ντε φερ» και «χειρουργικούς χειρισμούς», για να διασφαλίσει τάχα τα λαϊκά συμφέροντα. Οπως και να προσπαθούν να το σερβίρουν, το αποτέλεσμα του νέου νόμου για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα είναι να περιοριστεί σε ελάχιστα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ακόμα και αυτή η στοιχειώδης προστασία που υπάρχει έως σήμερα. Που σημαίνει εκτόξευση των πλειστηριασμών και παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος σε βάθος χρόνου, που παρουσιάζεται προκλητικά ως «ανακούφιση».

«Αφού δεν μας σταματάτε... »
 
Ποιος φταίει για τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας; Μήτε η κυβέρνηση φταίει, που τα αποφασίζει, μήτε οι δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ που τη συνδράμουν στο έργο της. Αυτοί που φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που δεν αντιδρούν! Κάπως έτσι απάντησε ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος (ΣΥΡΙΖΑ) στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη μεταφορά του 2ου Λυκείου Κερατσινίου στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση». Ο δήμαρχος, αφού πριν από λίγους μήνες απέρριπτε τα ψηφίσματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατήγγελλαν το πέρασμα δεκάδων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς για να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του, προχτές έκανε το τροπάρι του ακόμα πιο ΣΥΡΙΖΑίικο και έριχνε τις ευθύνες στο λαό της περιοχής που δεν αγωνίζεται για να βάλει εμπόδια στην πολιτική που ο ίδιος υπηρετεί! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ευθύνες έριξε και στο ΚΚΕ, προσάπτοντάς του την «κατηγορία» ότι «δεν έχει επιχειρήματα»... Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑίο δήμαρχο, ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο, αφού εκτός από τα ψηφίσματα που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, αύριο γίνεται και κινητοποίηση στην πόλη από μαθητές και γονείς ενάντια στο πέρασμα σχολείων στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι θεατρινισμοί και ο εμπαιγμός των ΣΥΡΙΖΑίων δημάρχων, που αντιγράφοντας τους υπουργούς τους, από τη μία στηρίζουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και από την άλλη ρίχνουν το φταίξιμο στο λαό που ...«δεν τους σταματά», πρέπει να πάρουν απάντηση, στο δρόμο, αλλά και μέσα από τις κάλπες το επόμενο διάστημα.

ΑΤΜ κάνναβης
 
Στην Αθήνα τοποθετήθηκε ήδη ο πρώτος αυτόματος πωλητής προϊόντων κάνναβης, όπου θα πωλούνται ανθοί κάνναβης, υποτίθεται ως ...«εναλλακτικό τσάι». «Γνωρίζουμε πως κάθε καταναλωτής θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τον ανθό κάνναβης. Εμείς δεν συνιστούμε να τον καπνίσει, ωστόσο αν κάποιος τελικά το προτιμήσει, ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι...», δηλώνει ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας, αποκαλύπτοντας τα φούμαρα περί «τσάι και συμπάθειας». Μάλιστα, υπό τον φόβο να γίνει στόχος κλοπής το ΑΤΜ, προτιμήθηκε η τοποθέτησή του εντός στοάς, η οποία φυλάσσεται από σεκιούριτι. Ολα αυτά με τις επευφημίες των υποψήφιων δημάρχων όλων των αστικών κομμάτων, που υπερασπίζονται την «υγιεινή και ασφαλή χρήση ναρκωτικών μέσα από χώρους εποπτευόμενης χρήσης», προπαγανδίζουν το διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, προωθούν κάθε μορφή ναρκω-κουλτούρας, στηρίζουν επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες υπέρ της χρήσης κάνναβης με το μανδύα του ...ιεραπόστολου. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω είναι η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που αθωώνει την τοξικοεξάρτηση και σκόπιμα την αποσυνδέει από τα κοινωνικά της αίτια, τα οποία η ίδια αναπαράγει με την αντιλαϊκή πολιτική της. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση και πραγματικό στήριγμα για τους νέους και τις οικογένειές τους είναι η θέση και οι αγώνες του ΚΚΕ, των υποψηφίων του στους δήμους και τις Περιφέρειες, για «μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».

Δείξε μου τον σύμμαχό σου
 
Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD στη Γερμανία, έχοντας συμμετάσχει πολλές φορές σε «μεγάλους συνασπισμούς» με τους Χριστιανοδημοκράτες, προωθώντας αντεργατικά μέτρα και διευρύνοντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης χάριν της κερδοφορίας των μονοπωλίων, εμφανίζονται τώρα (ενόψει και των ευρωεκλογών) με φιλολαϊκό προσωπείο, να προτείνουν αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ από 9,19, επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση της βασικής σύνταξης κ.ά. Βεβαίως, στελέχη του SPD σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι αυτές οι προτάσεις είναι σε βάθος 10ετίας, ενώ «θα τηρηθεί αυστηρά ο κανόνας των μηδενικών ελλειμμάτων». Δηλαδή, ακόμα και η επιστροφή στο λαό ενός πολύ μικρού μέρους απ' όσα του έκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, με τους νόμους «Hartz» και άλλους, θα γίνει (αν γίνει...) με ρυθμούς και προϋποθέσεις που δεν θίγουν στο ελάχιστο την «ιερή αγελάδα» της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογική πρόοδο και απογειώνουν την παραγωγικότητα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς. Κι επειδή αυτά που λένε οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία εμείς τα ακούμε χρόνια τώρα από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι κι αυτό μια απόδειξη για το είδος των «προοδευτικών συμμαχιών» που θέλει να οικοδομήσει σε Ελλάδα και ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ.






Ριζοσπάστης    Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου