Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Νέα κινητοποίηση ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ

 

 

Μαχητική κινητοποίηση στις γειτονιές του Ευόσμου και του Κορδελιού πραγματοποίησε απόψε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, ενώ συνεχίζει τον αγώνα της την Τετάρτη 21 Απρίλη με αυτοκινητοπομπή που θα ξεκινήσει από το παλιό δημαρχείο του Κορδελιού και θα κατευθυνθεί στα ΕΛΠΕ.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ευόσμου και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τον πεζόδρομο του Κορδελιού, αναδείχθηκε η απαίτηση του λαού της περιοχής για μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Κατήγγειλαν την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές τους για τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα από συνθήματα, όπως «Ανάπτυξη στο Κορδελιό είναι τα παιδιά του και όχι τα φουγάρα του θανάτου», «Η ανάπτυξή τους λερώνει τις ζωές μας, έξω τα φουγάρα απ' τις περιοχές μας», «Ρύπανση και φτώχεια μοιράζουν στο λαό, αυξάνουνε τα κέρδη στο κεφάλαιο».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Βίντεο  ο οποίος ανέδειξε ότι τόσους μήνες μετά την πανηγυρική επιβεβαίωση ότι τα ΕΛΠΕ ευθύνονται για την δυσοσμία και τη ρύπανση της περιοχής με διοξίνες και φουράνια, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού, ακόμη η εταιρία δεν έχει λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης. Πρόσθεσε ότι «Η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ είναι η κορυφή του παγόβουνου για τους κατοίκους της περιοχής». Εξήγησε ότι «Η ρύπανση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλόγων που εφαρμόζονται από δήμους περιφέρειες υπουργεία σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις που στηρίζουν όλοι αυτή την δραστηριότητα άρα μεγάλη ευθύνη έχουν και αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που ζούμε αλλά ταυτόχρονα σφιχταγκαλιάζονται με τέτοιες επιλογές». Κατήγγειλε ότι «Η διοίκηση του Δήμου μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με την δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε«.

Ενώ την ίδια ώρα «βλέπουμε να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αλλάξει η κατάσταση με την ρύπανση στις γειτονιές μας με την ένταση της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη λειτουργία και νέων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων μαζί με αυτές που ήδη λειτουργούν (ΜΕΑ στο Λαγκαδά, στη Σίνδο ετοιμάζονται να ανοίξουν εργοστάσια αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού, καύση στο ΤΙΤΑΝ) και μας αφήνουν χωρίς καμιά ενημέρωση».

 


Στη συνέχεια μίλησε ο Παρασκευάς Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας. Βίντεο  Ανέφερε ότι «Η γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και κατοικιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι μία κατάσταση που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη συσσώρευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας στις γειτονιές μας.

Η βιομηχανική ρύπανση και οι τοξικοί ρύποι που παράγονται δεν κάνουν διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουν κατοίκους και εργαζόμενους. Ούτε κάνουν διακρίσεις ο κίνδυνος και οι συνέπειες ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες μονάδες που ζουν στην περιοχή. Τα παιδιά μας αναπνέουν τον δηλητηριώδη αέρα, οι δομές Υγείας είναι υποβαθμισμένες και κανένας έλεγχος δεν υπάρχει για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Άρα, μας ενώνει όλους η βαρβαρότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Η κοινή μας αγωνία για μια καλύτερη ζωή. Για παράδειγμα, είναι προς το συμφέρον όλων το αίτημα σωματείων και φορέων να ακολουθηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια χωροθέτησης για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων και έργων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και αλλού.

Το μεγάλο κεφάλαιο εγκαθιστά και λειτουργεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις με κριτήριο το κέρδος, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, όσο και τους κατοίκους που σταθερά είναι αυξημένοι οι δέκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι «Οι κάτοικοι δεν έχουμε απέναντι μας τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ξέρουμε πως εσείς ακόμα περισσότερο εκτίθεστε διαρκώς σε επικίνδυνες και τοξικές ουσίες, επιβαρύνεται η υγεία σας.

Η εταιρία πρέπει να πληρώσει για το πρόβλημα που δημιουργεί, να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για εργαζόμενους και κατοίκους.

Από τα τεράστια κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων να εξασφαλίσει όλα τα μισθολογικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν άμεσα όλα τα μέτρα περιορισμού/εξάλειψης της δυσοσμίας - ρύπανσης από τον υπαίτιο που είναι τα ΕΛΠΕ.

Στο βαθμό που η επιχείρηση δεν παίρνει αυτά τα μέτρα, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου της μετεγκατάστασης κάποιων μονάδων που συντελούν ιδιαίτερα στο πρόβλημα της δυσοσμίας και να γίνει με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ».

Και τόνισε ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι που ζουν και εργάζονται δίπλα στα ΕΛΠΕ είναι οι ίδιοι που θα δώσουν τη λύση με τους αγώνες για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου