Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κοινή ανακοίνωση και διεκδικήσεις απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή

 

Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ζητούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με κείμενο που συνυπογράφουν, καθώς συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει στην περιοχή. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι ακόμα και αυτήν την ώρα εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ, όπου ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας.

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.

Εχει υπερδιπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για ογκολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους ασθενείς. Οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων δεν λειτουργούν όλες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων που μετακινούνται για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και αλλού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ενδεικτικά, στο "Παπαγεωργίου" από 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.

Στο "Θεαγένειο" ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη να γίνει πράξη άμεσα η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας, που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και τη σοβαρή ενίσχυση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα σωματεία αναδεικνύουν ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που ο κορονοϊός θερίζει στους χώρους δουλειάς, ενώ τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα με δικά τους έξοδα, που τους υποχρεώνουν να κρύβουν ότι είναι άρρωστοι, που αν βγουν θετικοί δεν πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους τις μέρες καραντίνας, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να πάνε στις δουλειές τους και είναι στοιβαγμένοι στα ελάχιστα λεωφορεία.

Και προφανώς δεν φταίνε τα παιδιά που είναι σε 25άρια τμήματα και αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, να τον μεταφέρουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να κολλήσουν και οι γονείς τους, αλλά ούτε και όσοι φοβούνται να κάνουν εμβόλιο επειδή δεν βρίσκουν απαντήσεις, οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας, που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και αποτελούν υγειονομική βόμβα».

Τονίζουν ότι «για την κατάσταση ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, που έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και στην ενίσχυση των κερδών των αρπακτικών - κλινικαρχών. Αυτόν τον σχεδιασμό εξυπηρετεί και το "νέο ΕΣΥ" που προχωράει η κυβέρνηση».

Και καλούν εδώ και τώρα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

Το κείμενο υπογράφουν τα Σωματεία:

Τροφίμων Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη», Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων νομού Θεσσαλονίκης / Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου