Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μέχρι τα μπούνια στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό...

 

...που φουντώνει την τουρκική επιθετικότητα

 

INTIME NEWS

Βουτηγμένη μέχρι τα μπούνια στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ουκρανία και ευρύτερα είναι η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ και με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Μετέχοντας χτες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (βλ. αναλυτικά σελ. 5), ο Ελληνας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια «συμμετείχε ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες της Συμμαχίας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας», με το περιεχόμενο που οι ιμπεριαλιστές δίνουν στις έννοιες αυτές.

Ως προς το Ουκρανικό υποστήριξε ότι «η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η αποκλιμάκωση παραμένει προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου».

Επεσήμανε επίσης ότι «αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής κυβερνήσεως η ασφάλεια της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητος, η οποία αριθμεί περισσότερους από 100.000 ομογενείς, ιδιαίτερα όσων κατοικούν στην περιοχή της Οδησσού και της Μαριούπολης». Θυμίζουμε ότι έχουν διαρρεύσει σχέδια για εκκένωση του πληθυσμού αυτού με ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Ναυτιλίας.

Την ίδια ώρα άλλωστε με τις δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας συνυπέγραφε τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και με νέους Σχηματισμούς Μάχης, μεταξύ άλλων και σε Βουλγαρία και Ρουμανία, η ανάπτυξη των οποίων θα γίνει με κόμβο την Αλεξανδρούπολη.

Οχι τυχαία άλλωστε, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από Βουλγαρία (Στέφαν Γιάρεφ) και Βόρεια Μακεδονία (Σλαβιάνκα Πετρόφσκα), κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Συμμετείχε επίσης στην τελετή υπογραφής του Υπομνήματος Ενταξης (Note of Joining) της Ρουμανίας στο πρόγραμμα Air Battle Decisive Munitions (ABDM - «Κρίσιμα Πολεμοφόδια για Εναέρια Μάχη»), στο οποίο η Ελλάδα είναι επικεφαλής (Lead Nation) για το τρέχον εξάμηνο, σε άλλο ένα δείγμα βαθέματος της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Υποστήριξε εξάλλου και νέες πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ, π.χ. τον λεγόμενο Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας (DIANA), δηλώνοντας μάλιστα ότι «η χώρα έχει την ετοιμότητα να φιλοξενήσει το Περιφερειακό Γραφείο του DIANA στην Ευρώπη», σε στέγαση άλλης μιας δομής της λυκοσυμμαχίας εδώ.

Τέλος, επεσήμανε «τη σπουδαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης NATO - ΕΕ και την ανάγκη αναβάθμισής της σε στρατηγικό επίπεδο», στην παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό για την τουρκική επιθετικότητα

Στο μεταξύ, στον απόηχο των επανειλημμένων δηλώσεων - μεταξύ άλλων και από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο - που επαναφέρουν τις αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα κυριαρχίας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο αναφορικά με τις «παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων».

Το ΥΠΕΞ φέρεται να υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια» της ελληνικής κυβέρνησης και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, «αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Εξάλλου, μπροστά και στον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών που αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Αθήνα, με στόχευση να ξεκλειδώσουν «διευθετήσεις» επώδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή, τονίστηκε στον Τούρκο επιτετραμμένο ότι «οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Περαιτέρω, υπογραμμίστηκε «το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφωρα». Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κ.ο.κ., τα οποία η ελληνική πλευρά ζητά να αποσυρθούν ώστε «να απελευθερωθεί το δυναμικό» μεταξύ των δύο αστικών τάξεων, όπως έχει διαμηνυθεί αρμοδίως στην Αγκυρα.

Την ίδια ώρα, σπάζοντας και τα κοντέρ της υποκρισίας, το υπουργείο Εξωτερικών έδινε οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα κράτη - μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, ενώ έλεγε ότι αντίστοιχη ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των οργανισμών αυτών. Λες και το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, δεν γνωρίζουν...

Στο μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε χτες ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς τη διεξαγωγή των διερευνητικών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε προσπάθειες εφησυχασμού του λαού για την ασφάλεια που τάχα προσφέρουν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται απολύτως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς» και ότι η κυβέρνηση σημειώνει «επιτυχίες» στο «διεθνές διπλωματικό πεδίο», όπως οι «μεγάλες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας» με Γαλλία και ΗΠΑ. «Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος», πρόσθεσε, εννοώντας τον ενισχυμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, μήπως και αρπάξει κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής, μπλέκοντας βαθύτερα τον λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και κόντρες.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου