Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ποιος ήταν ο Οργουελ;


Ο Τζορτζ Οργουελ παρείσφρησε στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον επικαλείται ως πολέμιο του «αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού» και τον Τσίπρα να του απαντάει ότι «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες», επειδή η ανανεωτική αριστερά ήταν πάντα κριτική απέναντι στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Ο Οργουελ τους ένωσε και σε ό,τι αφορά την έχθρα τους για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και ο οποίος, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, κατάφερε να επιλύσει μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που ο καπιταλισμός, για τη διαχείριση του οποίου ερίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, τα οξύνει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας τον λαό από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Απάντηση πήραν όλοι τους από τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θύμισε τι πραγματικά υπήρξε ο Οργουελ. Για την Ιστορία, σύμφωνα με ντοκουμέντα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποκαλύφθηκαν μετά το 1991, ο Οργουελ επιστρατεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Foreign Office, η οποία είχε στόχο τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στους κομμουνιστές και στη «ρωσική προπαγάνδα». Μάλιστα, τα ντοκουμέντα αναφέρουν ότι τον επισκέφθηκε η αξιωματούχος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία κατόπιν ενημέρωνε τους ανωτέρους της ότι ο Οργουελ «έδειξε ενθουσιασμό και είπε ότι εγκρίνει απολύτως τους σκοπούς μας». Εδωσε μάλιστα στην Κίρουαν κατάλογο με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν! Με άλλα λόγια, ο Οργουελ υπήρξε ένας στρατολογημένος ρουφιάνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που «κάρφωνε» κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής. Σε αυτόν αλληλοσπρώχνονταν χτες να απονείμουν τα ...εύσημα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σωστές...

«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κύριες μεταρρυθμίσεις απολαμβάνουν διακομματική κοινωνική αποδοχή: Ερευνα της εταιρείας MARC για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", που διεξήχθη σε 1.003 νοικοκυριά, καταδεικνύει ευρύτατη συμφωνία των ερωτηθέντων με τις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Αυτά γράφει μεταξύ άλλων το υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό του σημείωμα, σχετικά με τον απαράδεκτο νέο νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε στη Βουλή. Εχει ενδιαφέρον όμως να δει κανείς τις «βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις» που επικαλείται το υπουργείο και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα: «Θέσπιση κέντρου ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε πανεπιστήμιο για ουσιαστική στήριξη φοιτητών και πανεπιστημιακών», «ενίσχυση της πρακτικής άσκησης φοιτητών κατά τις σπουδές τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», «νέο σύστημα επιλογής καθηγητών για περισσότερη αξιοκρατία και διαφάνεια», «ελευθερία επιλογής μαθημάτων από άλλα Τμήματα για διεύρυνση των οριζόντων των φοιτητών»...


... ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις είναι έτσι διατυπωμένες, ώστε να αποκλείεται κάθε αρνητική απάντηση, έστω κι αν από πίσω κρύβονται άλλες αντιδραστικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, πίσω από την «ενίσχυση της πρακτικής άσκησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» βρίσκεται η παροχή φτηνού επιστημονικού και ερευνητικού έργου σε πολυεθνικούς ομίλους. Επίσης, άλλη είναι η απάντηση στο αν θέλει κάποιος να έχει «ελευθερία επιλογής μαθημάτων» «για διεύρυνση των οριζόντων» του και άλλη στο αν θέλει να τσιμπολογάει μαθήματα από πολλά διαφορετικά Τμήματα, σε ένα ατελείωτο σαφάρι πιστωτικών μονάδων που αποτελεί προϋπόθεση για το πτυχίο, το οποίο με τη σειρά του δεν θα παρέχει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Στο διά ταύτα, δείκτης για το νομοσχέδιο που συζητιέται από σήμερα στη Βουλή δεν είναι οι επιτηδευμένες έρευνες, αλλά η καθολική απόρριψή του από την πλειοψηφία των φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων, ακριβώς επειδή προωθεί μια μεγάλη αγορά «προϊόντων» Ανώτατης Εκπαίδευσης πολλαπλών ταχυτήτων. Αλλα και επειδή μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα «προσόν», μέσα σε έναν κυκεώνα πιστοποιήσεων, ευτελίζοντας τις σπουδές και φτιάχνοντας ένα πανεπιστήμιο απόλυτα φιλικό στην επιχειρηματική δράση.


Σκοτάδι

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε με «ταρατατζούμ» ένα ακόμα πακέτο για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος - στήριξης επί της ουσίας των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και επιδότησης «από την πίσω πόρτα» των ηλεκτροπαραγωγών - τα στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για 20.000 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πίσω από αυτές τις χιλιάδες διακοπές, με ευκολία διακρίνει κανείς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα λαϊκά νοικοκυριά που «με το μαχαίρι στον λαιμό» κόβουν από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς, ενώ οι εκτιμήσεις για τον «δύσκολο χειμώνα» προβλέπουν ακόμα και «δελτίο» στην παροχή του ρεύματος. Ακολουθώντας τα «ίχνη» αυτού του εγκλήματος, δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τον «ένοχο» και τις πραγματικές αιτίες που κάνουν το ρεύμα «είδος πολυτελείας» για τα λαϊκά στρώματα: Την «πράσινη» - κατάμαυρη για τον λαό - καπιταλιστική ανάπτυξη, τον «πόλεμο κυρώσεων» στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία, τον στόχο για «Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο». Ολα αυτά, που αποτελούν κοινή τους πολιτική, επιχείρησαν και χτες να κρατήσουν στο σκοτάδι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, που κατά τ' άλλα διασταύρωναν τα «ξίφη» τους για την «κοινωνική πολιτική». Αυτά χρειάζεται να φωτίσει με την πάλη του ο λαός, διεκδικώντας να καταργηθούν τα χαράτσια στην Ενέργεια, οι νόμοι για την «απελευθέρωση», να πάψει η Ενέργεια να είναι εμπόρευμα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου