Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Περγαμηνές


Μεγάλη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Οπως γράφεται, η συμφωνία αυτή θα αφορά κατά προτεραιότητα ζητήματα «ασφαλείας», δηλαδή υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα παρεμφερή, όπως η ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας μέσα από το ελληνικό δίκτυο διοχέτευσης φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, η συμβολή ελληνικών ομίλων στην «ανασυγκρότηση» της Ουκρανίας κ.ο.κ. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο και, βέβαια, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλωστε και οι πρόσφατες αποφάσεις - κατευθύνσεις τους ΝΑΤΟ, που καλούν τα κράτη - μέλη να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες μεγαλύτερης «σύνδεσης» με την Ουκρανία, ως υποκατάστατο της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ σ' αυτήν τη φάση. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η χώρα μας διεκδικεί άλλη μια ΝΑΤΟική περγαμηνή: Να είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία, χώνοντας τη χώρα και τον λαό ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο του πολέμου και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στο «υστερόγραφο» των σχετικών διαρροών, μάλιστα, υπενθυμίζεται με νόημα ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να παραχωρήσει στη δεύτερη αντιαεροπορικά συστήματα S-300, χωρίς ακόμα να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα. Ποιος ξέρει; Ισως τέτοιες - και άλλες - «εκκρεμότητες» να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον υπογραφεί η επικίνδυνη συμφωνία.

Ξεδιάντροπα

Ανάμεσα στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβρη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με διακρατικές συμφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέπεται η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, που θα λειτουργούν ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ. Για να «τρέξει» η δουλειά, στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν αναλάβει μόνο τη σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας αλλά και την προετοιμασία του εδάφους, με ξεδιάντροπα επιχειρήματα. Ο Βορίδης, για παράδειγμα, χαρακτήρισε «μοναδικό αναχρονισμό που πρέπει να τελειώσει» τη μη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παριστάνοντας μάλιστα τον υπερασπιστή του λαϊκού εισοδήματος (!), λέγοντας ότι «πληρώνουμε έξω λεφτά» και πως «τα χρήματα τα παίρνει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και βέβαια τη διαμονή, τα κόστη, αυτά που είναι μια τεράστια δαπάνη για τις οικογένειες». Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν για τις «τεράστιες δαπάνες» των οικογενειών που τα παιδιά τους θέλουν να σπουδάσουν, θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των φοιτητών για δωρεάν σίτιση και στέγαση, θα καταργούσε τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά κ.ά. Είναι φανερό όμως ότι νομοθετεί για λογαριασμό των μεγαθηρίων στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της Εκπαίδευσης, που βλέπουν προοπτικές κερδοφορίας στη χώρα μας, στο έδαφος που έχει καλλιεργήσει η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός καημός της, και όχι βέβαια το ...πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, που έτσι κι αλλιώς, εξαιτίας της ακρίβειας και της αντιλαϊκής πολιτικής, αδειάζει μέχρι τις 15 κάθε μήνα.


Ούτε παθογένειες...

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός έριξαν την ευθύνη στην «αβλεψία του σταθμάρχη», αναγγέλλοντας την «εξυγίανση του Δημοσίου» από «χρόνιες παθογένειες». Κάτι σαν τη Μάνδρα δηλαδή, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ανθρώπων έργα» και εμφανιζόταν ως εκείνη που θα διορθώσει τα στραβά στη λειτουργία του κράτους, πρώτα απ' όλα στις ...πολεοδομίες. Οταν καιγόταν το σύμπαν στη Μαγνησία και τα βλήματα από την αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο έσκαγαν μερικά χιλιόμετρα από τα σπίτια ανθρώπων, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός έριξαν την ευθύνη στην «αβλεψία» όσων δεν φρόντισαν για αποψίλωση. Στη συνέχεια, υποσχέθηκαν παρεμβάσεις για να υπάρχει «μεγαλύτερη υπευθυνότητα». Κάτι σαν το Μάτι δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση απέδιδε ευθύνες σε όσους έφτιαξαν τα ρυμοτομικά σχέδια και εμφανιζόταν ως εκείνη που θα διορθώσει και πάλι τις «παθογένειες» στο κράτος.


... ούτε παραλείψεις

Τώρα, που οι Κροάτες ναζί διέσχισαν όλη τη χώρα και έφτασαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να δολοφονήσουν έναν άνθρωπο, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός περιορίζουν την απόδοση ευθυνών στην ...«οπαδική βία» και σε «επιχειρησιακές παραλείψεις», οι οποίες ωστόσο εκμηδενίζονται όταν ο κρατικός μηχανισμός καλείται να προστατέψει τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού. Το «δεν υπάρχει κράτος», λοιπόν, που ακούγεται όλο και πιο συχνά με αγανάκτηση από τον λαό, αντανακλά στην πραγματικότητα το εντελώς αντίθετο: Ακριβώς επειδή το κράτος υπάρχει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι εχθρικό προς τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες. Αλλο κράτος έχει ανάγκη ο λαός, και θα το χτίσει γκρεμίζοντας από τα θεμέλια το σημερινό.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου