Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τραπεζώματα

 


Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα εκεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που έγραφε στο προχτεσινό της φύλλο: «Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η Πάτρα, όπου εκεί στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Βασίλη Αϊβαλή, με στόχο να τελειώσει η "δυναστεία" Πελετίδη, που κρατάει εδώ και δύο θητείες». Μάλιστα, ο τίτλος της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Πάτρα σπουδαία και πάλι». Να λοιπόν που έπιασαν τόπο τα τραπεζώματα των κομματαρχών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πριν από μερικούς μήνες, έστω κι αν δεν ικανοποιήθηκε (ακόμα) στο σύνολό της η δημόσια έκκληση του Νεοδημοκράτη για κοινό μέτωπο όλων απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν τότε ότι δεν συμμετέχει σε τέτοια σενάρια, αλλά η «ΕΦΣΥΝ» τον «κάρφωσε»: Στόχος της «προοδευτικής» κολιγιάς με το ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα είναι να τελειώνει η «δυναστεία Πελετίδη» και έτσι να γίνει η πόλη ...«σπουδαία ξανά»! Τους ενημερώνουμε πάντως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο πατραϊκός λαός, βλέποντας τους κατά τ' άλλα «ορκισμένους εχθρούς» να τα βρίσκουν με αξιοσημείωτη άνεση απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, έχει τώρα ακόμα περισσότερους λόγους να εκλέξει ξανά δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη από τον πρώτο γύρο. Κι ας αφήσει τους ΣΥΡΙΖΑίους να αγωνιούν για την τύχη της ...«δυναστείας» Παχατουρίδη στο Περιστέρι (21 χρόνια θητεία), τον οποίο στηρίζουν από κοινού με τη ΝΔ.


Ρεπερτόριο

Ανεξάντλητο είναι το ρεπερτόριο της κυβέρνησης στην παράσταση που δίνει καθημερινά, με τίτλο «αντιμετώπιση της ακρίβειας» και συμπρωταγωνιστές τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου που μετρούν ονειρικά κέρδη από τον εφιάλτη των ανατιμήσεων, σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Ετσι, μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους σουπερμαρκετάδες, μάθαμε ότι συζήτησαν «μέτρα στήριξης» της λαϊκής οικογένειας απίναντι στην ακρίβεια, με τις εξής άμεσες παρεμβάσεις: Να διαφημίζει το υπουργείο μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα του τα προϊόντα που έχουν έκπτωση πάνω από 5%, να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα σχολικά είδη ενόψει της νέας χρονιάς και να ενταχθεί ένα επώνυμο προϊόν στο περίφημο καλάθι - καπαμά του νοικοκυριού. Μπροστά στη νέα έκρηξη της ακρίβειας, το κράτος κουνάει το δάχτυλο στον λαό για να συμβιβαστεί με τη φτώχεια του και τον κοροϊδεύει ότι η λύση βρίσκεται στη συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη τους. Το ακριβώς αντίθετο: Μαζί με τις προωθητικές ενέργειες και τη διαφημιστική καμπάνια που αναλαμβάνει το υπουργείο για λογαριασμό τους, τους μπουκώνει και με ένα κάρο επιδοτήσεις και διευκολύνσεις για να «πρασινίσουν» τα κέρδη τους. Η κοροϊδία όμως δεν πιάνει. Για να πάρει ανάσα ο λαός πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο κι αυτό ακριβώς εκφράζουν τα αιτήματα σωματείων και εργαζομένων για την ακρίβεια, αλλά και ο αγώνας τους για την υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.


Δεν τρώγεται

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία υποσιτίζονται ή κινδυνεύουν να υποσιτιστούν, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα, δεν τους επιτρέπουν να τρέφονται σωστά, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε δηλώνει ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα για τρόφιμα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, που επικαλείται την έρευνα, απότοκο της κακής και ελλιπούς διατροφής είναι η επανεμφάνιση ασθενειών της Βικτοριανής εποχής, όπως το σκορβούτο και η ραχίτιδα, οι οποίες είχαν εξαφανιστεί από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1950, όταν στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οργανώνονταν στη χώρα μαζικά προγράμματα για τον εμπλουτισμό της διατροφής με βασικές βιταμίνες! Σχεδόν 11.000 άνθρωποι στην Αγγλία - συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών - νοσηλεύτηκαν με υποσιτισμό πέρυσι, αριθμός διπλάσιος μέσα στη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), που μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφει 171 νοσηλείες για σκορβούτο και 482 για ραχίτιδα, με 405 από τους ασθενείς να είναι παιδιά. Σε ένα από τα ισχυρότερα κέντρα του καπιταλισμού, εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε «τον άρτον τον επιούσιον», ενώ πολλοί ακόμα αδυνατούν να τραφούν σωστά, ανάμεσά τους και παιδιά, με αποτέλεσμα να ανακάμπτουν αρρώστιες που η επιστήμη είχε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα πολλές δεκαετίες πριν. Η σήψη ενός συστήματος που κακοφόρμισε και πλέον ...δεν τρώγεται με τίποτα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου