Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Δύναμη

 

Την ώρα που η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντάλλασσαν ...χαρτοπόλεμο σε «υψηλούς τόνους», κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές εμπόδιζαν με τα σώματά τους μια αμαξοστοιχία με δεκάδες αμερικανικά άρματα μάχης να αναχωρήσει από την Αλεξανδρούπολη προς το ιμπεριαλιστικό μέτωπο της Ουκρανίας. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Καβάλα, δεκάδες διαδηλωτές χάλαγαν τη φιέστα του δημάρχου με την μπάντα του αμερικανικού στρατού, που παιάνιζε για να ξεπλύνει τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες. «Σκούζει» λοιπόν η κυβέρνηση για τα «επιχειρηματικά συμφέροντα» που την ...πολεμάνε μέσω και του Τύπου, «σκούζουν» και οι άλλοι για το «κράτος δικαίου» που δεν υπάρχει, επειδή η κυβέρνηση «χειραγωγεί» τον Τύπο. Την ίδια ώρα, όμως, μετατρέπουν «κοινή συναινέσει» τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τύπος, για τον οποίο διαμαρτύρονται, δεν βρίσκει ούτε δυο αράδες να γράψει, ούτε μια λέξη να πει για τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική των κερδών και των συμφερόντων της αστικής τάξης. Μέρες που είναι, 25 χρόνια μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ο λαός έχει πολλά παραδείγματα για να θυμάται πού βρίσκεται η πραγματική του δύναμη: Απέναντι σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ξεπατώνονται...

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη είναι οι Ελληνες μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου. Σύμφωνα με αυτή, οι Ελληνες δουλεύουν κατά μέσο όρο 8,9 ώρες κάθε εργάσιμη μέρα, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος από και προς τη δουλειά. Αυτό σημαίνει πάνω από 2.000 ώρες τον χρόνο, μια θέση πίσω από τους Πολωνούς (2.019,5 ώρες εργασίας) που κατέχουν την πρωτιά στην Ευρωζώνη, όπου ο ετήσιος μέσος όρος είναι 1.547,5 ώρες εργασίας. Τον μεγαλύτερο φόρτο έχουν στη χώρα μας οι αγρότες, που δεν ξέρουν από Σαββατοκύριακα και αργίες. Σε μικρή απόσταση ακολουθούν οι μισθωτοί συγκεκριμένων κλάδων, που θεωρούνται μάλιστα από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας. Οπως οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπου οι μισθωτοί εργάζονται 2.107,2 ώρες τον χρόνο, που σημαίνει 10 ώρες δουλειάς τη μέρα!


... στη δουλειά

Οι συνολικές ώρες εργασίας στην ελληνική οικονομία έφτασαν τα 9,7 δισ. το 2023, από τις οποίες το 68,7% αφορά μισθωτούς και το υπόλοιπο 31,3% αυτοαπασχολούμενους. Στην Ευρωζώνη, από το σύνολο των 261,1 δισ. ωρών τον χρόνο, οι μισθωτοί δουλεύουν το 82,1% και οι αυτοαπασχολούμενοι το 17,9%. Στην Ελλάδα, τέλος, οι ώρες εργασίας είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 κατά 1,7%, έναντι 1,3% στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από 1 εκατ., τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και κάνουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την επικείμενη «αύξηση» του κατώτατου μισθού να ακούγονται κοροϊδία στο τετράγωνο...


Αδειος

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, μετά από 26 μήνες λειτουργίας οι ασφαλισμένοι του είναι 350.000 και το κεφάλαιο από τις εισφορές τους ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές και τεχνοκράτες υπογραμμίζουν πως τα κεφάλαια αυτά υπολείπονται κατά 50% όσων προέβλεπε η αναλογιστική μελέτη για το ΤΕΚΑ, την εποχή που η κυβέρνηση υποσχόταν διπλάσιες και τριπλάσιες συντάξεις από αυτές που δίνει το ΕΤΕΑΕΠ. Βασικός λόγος για τα μικρά κεφάλαια είναι οι πολύ χαμηλές αμοιβές των ασφαλισμένων, αφού ο μέσος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 390 ευρώ μεικτά (!) ελέω υποαπασχόλησης, ανεργίας και μικρών μισθών για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων. Αποδεικνύεται δηλαδή πως όλοι αυτοί οι νέοι ασφαλισμένοι, στους οποίους η κυβέρνηση έταζε «λαγούς με πετραχήλια» και υψηλές συντάξεις από το ιδιωτικό ταμείο ασφάλισης, δεν αμείβονται μόνο με μισθούς πείνας, αλλά και όταν συνταξιοδοτηθούν - μετά από 40 ολόκληρα χρόνια - κινδυνεύουν να λάβουν πολύ μικρότερες συντάξεις από αυτές που παίρνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, με βάση τις σημερινές χαμηλές εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται οι κίνδυνοι από την τοποθέτηση των εισφορών τους στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι μύθοι της κυβέρνησης και η προκλητική φιλολογία για «ατομικούς κουμπαράδες» που θα «γεννάνε» μεγαλύτερες συντάξεις, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά σκέτη μούφα. Ο κουμπαράς δεν είναι μόνο μικρός, αλλά στο τέλος θα αποδειχτεί και εντελώς άδειος.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου