Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ευφάνταστος

 

Τουλάχιστον ...ευφάνταστος είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ανήκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ: Ιστορία επιτυχίας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είκοσι Χρόνια Ειρήνης και Ασφάλειας. Οι Προκλήσεις Μπροστά». Μα καλά, για ποια ειρήνη και ασφάλεια μιλάνε, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια; Εκτός αν θεωρούν ότι μετά τους «ειρηνευτικούς» βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1999, αποκαταστάθηκε η «σταθερότητα» στην περιοχή... Το ακριβώς αντίθετο συνέβη και τις συνέπειες τις ζουν από πρώτο χέρι οι λαοί των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης. Αλλά και σήμερα, πώς είναι δυνατόν να λανσάρουν ξεδιάντροπα το ΝΑΤΟ ως το «success story» της ειρήνης και της ασφάλειας, όταν με την πολιτική του στην Ουκρανία οδηγεί τις εξελίξεις σε γενικευμένη ανάφλεξη και ο εγκληματικός σχεδιασμός του έχει τυλίξει τη Μέση Ανατολή κυριολεκτικά στις φλόγες; Με λίγα λόγια, πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και με στόχο κυρίως τις νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν τα διαχρονικά εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Και επειδή όντως «οι προκλήσεις είναι μπροστά», αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως αναγκαία προϋπόθεση για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

Καύσωνας...

Τα σχολεία; Βράζουν, με τους μαθητές να καλούνται μαζί με το άγχος των εξετάσεων να διαχειριστούν και τις αποπνικτικές συνθήκες σε ακατάλληλες αίθουσες που θυμίζουν κλιβάνους. «Φέρτε ανεμιστήρες» ήταν η απάντηση από δημοτικές αρχές, πάντα στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» και αφού πρώτα η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά τα χέρια. Οι γειτονιές; Καμίνια, πόσο μάλλον εκεί που «σκάνε» και συμβάντα όπως αυτό στην Κάτω Κηφισιά, με το εργοστάσιο που τινάχτηκε στον αέρα και τους κατοίκους να καλούνται μέσω «112» να ...αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κλειδαμπαρωθούν δηλαδή στα σπίτια τους. Κι αυτό χωρίς να ξέρει κανείς τι άφησε στα πνευμόνια τους το δηλητήριο που εισπνέουν από χτες. Οι χώροι δουλειάς; Θερμοκήπια! Ειδικά οι υπαίθριες δραστηριότητες μετατρέπονται σε βασανιστήρια. Εδώ βέβαια η «ατομική ευθύνη» πάει περίπατο, αφού επαφίεται από την κυβέρνηση στην εργοδοσία, η οποία αξιοποιεί τις ανεπαρκείς «συστάσεις» του υπουργείου και τους ανύπαρκτους ελέγχους, για να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε δουλειά ακόμα και με 40 βαθμούς θερμοκρασία!


... ασυδοσίας

Ολα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε καμιά προϊστορική εποχή, αλλά στην «Ψηφιακή Ελλάδα» του 21ου αιώνα, της κοσμογονίας του Ταμείου Ανάκαμψης, των ρεκόρ σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, για τα οποία καμαρώνουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι ουσιαστικά μόλις άρχισε, άρα τα πιο δύσκολα είναι μπροστά, τότε ξεδιπλώνεται ξανά όλη η εγκληματική πολιτική με την οποία δίνουν μάχη για την καθημερινή επιβίωση ο λαός και τα παιδιά του. Οπότε, το «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση αποτελούν τη μόνη διέξοδο για να σταθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι απέναντι στον «καύσωνα» της κρατικής και εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο,τι ξορκίζουν δηλαδή οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του συστήματος, που την ίδια στιγμή καλούν τον λαό να κάτσει στη γωνία, φορτώνοντάς του από πάνω και την «ατομική ευθύνη».


Ξεκίνησαν

Αμέσως μετά την πρόταση Κασσελάκη για συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής ανέβασε ακόμα παραπάνω τον πήχη, λέγοντας πως η κυβέρνηση «φοβάται τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων όπως στη Γαλλία» και πρόσθεσε: «Θα είναι η άμεση απάντηση στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Θα ζήσετε τον γαλλικό εφιάλτη, εμείς έχουμε να πούμε άντε και στα δικά μας». Καθώς κατέβαινε από το βήμα, η προεδρεύουσα, Ολγα Γεροβασίλη, τον ρώτησε: «Ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των δύο παρατάξεων;», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη να απαντά αμέσως: «Ο διάλογος θα αρχίσει και θα είναι εποικοδομητικός». Ακόμα κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προλάβει όλοι να ενημερωθούν για το πού οδεύουν οι διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες. Οπως και να έχει, τους συνδέουν πολλά: Από την κοινή ψήφιση μνημονίων και δεκάδων νόμων της κυβέρνησης ΝΔ μέχρι τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου