Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Ολα για την «επιχειρηματικότητα»


Σκίτσο αρχείου: Πριν ακόμα την εφαρμογή του αυτόματου «κόφτη» η κυβέρνηση ενεργοποιεί μικρότερους «κόφτες» από δαπάνες σε δήμους και περιφέρειες...
Σκίτσο αρχείου: Πριν ακόμα την εφαρμογή του αυτόματου «κόφτη» η κυβέρνηση ενεργοποιεί μικρότερους «κόφτες» από δαπάνες σε δήμους και περιφέρειες...
Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η «Αυγή» για την έκβαση της υπόθεσης της «Μαρινόπουλος», σύμφωνα με μήνυμα που «έστειλε» ο Γ. Σταθάκης. Η αισιοδοξία της αντλείται από το ότι ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει (!) στο ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές για την επιχείρηση πέραν από την «Σκλαβενίτης», ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ότι θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις... 
 
Οσο η «Αυγή» και η κυβέρνηση παρακολουθούν με «συγκρατημένη αισιοδοξία» το θέμα, ευτυχώς οι εργαζόμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια: Οργανώνονται και διεκδικούν χωρίς να αναμένουν τους επενδυτές. 
 
Λεπτομέρεια: Λίγο παρακάτω η εφημερίδα ενημερώνει για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
 Διαλέξτε λοιπόν: Αν δεν αισιοδοξείτε για πιθανούς επενδυτές της «Μαρινόπουλος», χαρείτε για το νέο ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που ετοιμάζονται για το κεφάλαιο. 
 
Οσο για το λαό; Ξαναζέσταμα του μύθου του παράλληλου προγράμματος και ψίχουλα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Μιλάνε για προνόμια εργατών... 
 
Επανέρχεται ο ΣΕΒ για τα Εργασιακά και με το νέο του βδομαδιάτικο Δελτίο αναλαμβάνει να διαφωτίσει τον κόσμο για τις αιτίες της κρίσης και πώς θα βγούμε απ' αυτήν. Αφού διαπιστώνει ευχαριστημένος τη «βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας», δηλαδή τη ζούγκλα που μπόρεσαν οι καπιταλιστές να επιβάλουν σε βάρος των μισθωτών με πρόσχημα και όπλο την κρίση, την οποία το αδηφάγο κυνήγι των επιχειρήσεών τους για κέρδος προκάλεσε, έχοντας βέβαια μαζί τους τις πλάτες των αστικών κυβερνήσεων, εξαπολύει έναν λίβελο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Τι «υπερβολική συντεχνιακή προστασία της αγοράς εργασίας» διαπιστώνει, που μάλιστα «βάζει φρένο στην απασχόληση και την ανάπτυξη», τι «προστατευτικές ρυθμίσεις ελληνικής εμπνεύσεως» ανακαλύπτει, οι οποίες μας οδήγησαν «σε ένα σύστημα που τελικά υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα της εργασίας και την ελκυστικότητα για επενδύσεις»... 

Για τον ΣΕΒ για όλα ευθύνονται τα «προνόμια» των εργαζομένων. Η δράκα που καρπώνεται τους κόπους δύο εκατομμυρίων μισθωτών και όχι μόνο αυτών, τολμά να μέμφεται τους εργαζόμενους για «συντεχνιασμό»...

... και δεν κρύβουν λόγια
 
Πέρα όμως από τις προκλήσεις του, ο ΣΕΒ είναι εξόχως αποκαλυπτικός. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αφού ομολογεί ανοιχτά τι στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις του. «Και σήμερα - σημειώνει ο ΣΕΒ στο Δελτίο του - αν και η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά στην ευελιξία της αγοράς εργασίας μετά το 2012, η χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί κάποιες πρωτοτυπίες σε σχέση με την Ευρώπη, σε θέματα όπως η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία, τα προνόμια των συνδικαλιστών ή η διοικητική έγκριση για ομαδικές απολύσεις.» 

Ιδού ποια είναι τα εμπόδια για τον ΣΕΒ που πρέπει να παραμεριστούν. Είναι ο όποιος περιορισμός υπάρχει ακόμα στις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος πρέπει να φύγει για να μπορούν ασύδοτα να απολύουν. 

Είναι η συνδικαλιστική δράση, η οποία, για να στιγματιστεί, αποκαλείται «συνδικαλιστικό προνόμιο», είναι η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ που πρέπει και αυτή να καταργηθεί.

Τα παραπάνω είναι χρήσιμα και από μια άλλη σκοπιά: Αποκαλύπτουν τη συμπαιγνία της κυβέρνησης που σκόπιμα εξαγνίζει τον ΣΕΒ και μετά βαΐων και κλάδων συγκροτεί μαζί του «πατριωτικό μέτωπο», μαζί με τους υπόλοιπους εργοδότες ενάντια - δήθεν - στους δανειστές. Στην πραγματικότητα, το μόνο μέτωπο που υπάρχει είναι όλων των προηγούμενων, των μέσα και των έξω, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. 

Και, τέλος, αποκαλύπτεται η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που βάζει, μαζί με την υπογραφή της, πλάτη σε αυτήν την εξαπάτηση, επιχειρεί και αυτή να αφοπλίσει τα συνδικάτα, παρουσιάζοντας την αγέλη των λύκων που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τους εργάτες σαν πρόβατα που ανέμελα τρέχουν στο λιβάδι!

Διαφάνεια η παροχή διευκολύνσεων
 
Πολλή κουβέντα έγινε στη Βουλή περί «διαφάνειας» με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Στην πράξη αυτό που γίνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων συμβάσεων, ώστε κάθε επιχειρηματικός όμιλος από οποιαδήποτε χώρα να συμμετέχει στις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και συμβάσεων παραχώρησης σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς κανένα εμπόδιο.

 Αυτή η διευκόλυνση, βέβαια, δεν αφορά τους επαγγελματοβιοτέχνες ή αυτοαπασχολούμενους, γιατί αυτό που τους αποκλείει δεν είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους ομίλους που κυριαρχούν στην αγορά και τους συνθλίβουν. 

Και προκαλεί ακόμα περισσότερο η συζήτηση περί διαφάνειας σε μια ρύθμιση που αφορά παροχή προς το κεφάλαιο, όταν συγκριθεί με την πραγματικότητα που βιώνει κάθε εργαζόμενος στην οποιαδήποτε συναλλαγή του με τις κρατικές δομές. 

Αν κάτι μένει από την όλη συζήτηση είναι αυτό που δεν λένε οι εισηγητές και επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ: «Η πιο μεγάλη διαφθορά, τα πιο μεγάλα εγκλήματα είναι αυτά που γίνονται με βάση τους κανόνες και τους νόμους του αστικού κράτους, γιατί αυτοί οι νόμοι υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου