Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Θέλει κι άλλες φοροαπαλλαγές


Ο ΣΕΒ ζητά από την κυβέρνηση: «Μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου σε περίπτωση υστέρησης στην επίτευξη των στόχων επέκτασης της φορολογικής βάσης, ώστε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων και να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία μέσω τόνωσης της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας. Θέσπιση οριζόντιων φοροαπαλλαγών μέσω υπεραποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, με όλη την επένδυση να αναγνωρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως εκπεστέα δαπάνη στη χρονιά υλοποίησης της επένδυσης, ώστε να προκληθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, και έτσι οι ρυθμίσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν αυτοχρηματοδοτούμενες»(Εβδομαδιαίο Δελτίο). 
 
Αλλά όλ' αυτά τα κίνητρα για κερδοφόρες επενδύσεις που ζητά ο ΣΕΒ έχει ήδη προλάβει η κυβέρνηση και τα έχει συμπεριλάβει στον «αναπτυξιακό νόμο», σε συνδυασμό με γενναία χρηματοδότηση επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, για διευρυμένη κερδοφορία. 
 
Τι παραπάνω ζητά ο ΣΕΒ; Ξέροντας ότι η μείωση της φορολογίας τους και οι φοροαπαλλαγές τους αδειάζουν τα κρατικά ταμεία από χρήμα και θα στερηθούν πιθανόν την κρατική χρηματική ενίσχυση, θέλει δραστικές περικοπές σε κρατικά κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, συντάξεις και όσες ελάχιστες ακόμη λαϊκές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν, με ψίχουλα βεβαίως, αφού ήδη έχουν μειωθεί δραστικά τέτοιες χρηματοδοτήσεις. 
 
 Μπροστά στα κέρδη, στον καιάδα οι εργαζόμενοι. Οπως κάνει και η κυβέρνηση.
 
 Οσο για τη φοροδιαφυγή, όλες οι κυβερνήσεις την πατάσσουν, αλλά αυτή ζει και βασιλεύει ως σύμπτωμα του συστήματος.

Να ξεριζωθεί το καρκίνωμα
 
Γράφει ο ΣΕΒ στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο του: «Η προσοδοθηρία (να ζεις δηλαδή από τα εισοδήματα που παράγουν άλλοι) είναι καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί καθώς είναι μία ιδιότυπη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικά άδικη και οικονομικά ατελέσφορη». Παράξενη αυτοκριτική, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι είναι αυτοί που κλέβουν τον πλούτο (κλοπή που με τους νόμους που ψηφίζονται κατοχυρώνεται και περιφρουρείται), όλα «τα εισοδήματα» που παράγουν η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δίνοντας λίγα ψίχουλα στους παραγωγούς του πλούτου, για να μπορούν να ζουν στοιχειωδώς, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες. Αυτοί είναι το καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί, καθώς η δική τους εκμετάλλευση δεν είναι ιδιότυπη αλλά η μοναδική πηγή πλούτου, που ενώ δεν τον παράγουν οι ίδιοι γίνονται ιδιοκτήτες του. Ξερίζωμα από τον πάτο, λοιπόν, των «κηφήνων» και αυτό πρέπει να γίνει έργο των εργατών και των συμμάχων τους.

Λαθροχειρία... δεύτερη φύση
 
Τι κι αν στην προ ημερών κουβέντα στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει και κάποιες διατάξεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Στ. Τάσσος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» για τις συγκεκριμένες (και «παρών» στο νομοσχέδιο), επειδή υλοποιούνται κάποια ελάχιστα αιτήματα, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι», αφού η καταιγίδα σε βάρος των Εργασιακών - σημείωσε - έρχεται, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση της πάλης τους; Τι κι αν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής την επόμενη μέρα επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, μιλώντας για ρυθμίσεις - «φερετζέ» για την ιδιωτική εκπαίδευση, που κρύβουν την πραγματική διαχωριστική γραμμή, η οποία είναι η θέση του ΚΚΕ για δωρεάν, δημόσια Παιδεία, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση; Η χτεσινή «Αυγή» «ενημέρωσε» τους αναγνώστες της ότι «ο "Ριζοσπάστης" διορθώνει το ΚΚΕ» (!) γιατί λέει «το ΚΚΕ υπερψήφισε τη διάταξη» αλλά ο «Ριζοσπάστης» «μάλλον διαφωνεί» και έκανε κριτική στο νομοσχέδιο! Μάλιστα, δε διστάζει να βάλει και σε εισαγωγικά - αποδίδοντας στον «Ριζοσπάστη» - ένα κομμάτι που δεν γράφτηκε ποτέ στην εφημερίδα... Τέτοια «ενημέρωση» από τους εθισμένους στη λαθροχειρία...

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
 
Χτες, ο πρωθυπουργός - άκρως προκλητικά - δήλωσε ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα κατευθυνθούν σε δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και λέμε άκρως προκλητικά, γιατί επέλεξε να πει κάτι τέτοιο την ίδια μέρα που περίπου 150.000 συνταξιούχοι πήραν μειωμένες επικουρικές συντάξεις, έως και 36%. Δηλαδή, κάποιος που έπαιρνε 100 ευρώ επικουρική πήρε 80 ή και 70, μειωμένη κατά 20 ή 30 ευρώ. Ο Αλ. Τσίπρας έχει το θράσος να μιλά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες λίγες μέρες αφού ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ εκβιάζουν ότι θα κόβουν τις παροχές εάν δεν πληρώνουν τα νοικοκυριά και βέβαια μέρες που νέα ζευγάρια ψάχνουν να βρουν 50 και 60 ευρώ για να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Προφανώς, το όραμα της αστικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τα κουπόνια σίτισης και τα πενιχρά βοηθήματα σε όσους η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική σπρώχνουν στην εξαθλίωση.

Γλεντάνε με ξένα κόλλυβα
 
Κάθε δεκάρα στα ταμεία των Περιφερειών προέρχεται από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων κι αυτό ισχύει για κάθε δεκάρα σε όλα τα κρατικά ταμεία. 

Αυτό το χρήμα, λοιπόν, ο φιλοκυβερνητικός περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε πως θα διατεθεί για τη «στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων». Δεν είναι κάτι καινούριο. Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει. Είναι κι αυτό μέσα στα καθήκοντα του αστικού κράτους. Αυτό που κάνει το μάτι να γυρίζει ανάποδα είναι πως αυτές οι δηλώσεις γίνονται σε μια Περιφέρεια που κάνουν πάρτι με το κρατικό χρήμα οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις (από τη ΔΕΗ ξεκινώντας και φτάνοντας σε διάφορους άλλους που λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής). 

Την ίδια ώρα που ένα μετά το άλλο τα χωριά ερημώνουν, επειδή η κυρίαρχη πολιτική σκοτώνει την ντόπια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, ακριβώς για να δοθεί χώρος δράσης στα μονοπώλια που κυριαρχούν στο χώρο της διατροφής. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, χειροκρότησε χτες την πρωτοβουλία της Περιφέρειας γιατί, όπως δήλωσε, «αποτελεί διεθνή τάση η ενεργοποίηση καινοτόμων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κινητοποίηση πόρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Καινοτομία» η ληστρική εκμετάλλευση; 

Ναι, απαντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ως συνεπής διαχειριστής του συστήματος.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου