Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

NATO: Τα πλάνα για κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες στρατηγικής σημασίας


Οι αποφάσεις για Μεσόγειο - Μαύρη Θάλασσα, οι «πλάτες» που βάζουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, οι κόντρες σε άλλα μέτωπα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων



Ο διοικητής της MarCom, αντιναύραχος Clive Johnstone, στο βήμα της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Ο διοικητής της MarCom, αντιναύραχος Clive Johnstone, στο βήμα της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Η αναβάθμιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με αναδιάρθρωση της δομής του που ελέγχει τη Μεσόγειο και εντατικοποίηση επιχειρήσεων και ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας στην επίμαχη ζώνη, αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη. Παράλληλα, το θέμα συνδέεται άμεσα και με τη συνέχιση της παρουσίας στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας, SNMG2, η οποία επισήμως κατέπλευσε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχει τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, θέμα που επίσης αναμένεται να εξεταστεί στην εν λόγω σύνοδο.
 Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και που παίρνουν ακόμα πιο απειλητικές διαστάσεις, αν τα εξετάσει κανείς υπό το πρίσμα των συνολικότερων στόχων του ΝΑΤΟ για «κυριαρχία στη θάλασσα».

Ενδεικτικά για τα πλάνα αυτά είναι τα όσα είπε, στις 21/11, στην 64η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της λυκοσυμμαχίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MarCom), Βρετανός αντιναύαρχος Clive Johnstone, μπροστά στον γγ του ΝΑΤΟ, άλλα στελέχη της λυκοσυμμαχίας και βουλευτές κρατών - μελών της, σε ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των Συμμαχικών Ναυτικών Δυνάμεων και της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης».


Πλάνο από τους συμμετέχοντες στις εργασίες της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Πλάνο από τους συμμετέχοντες στις εργασίες της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Η ομιλία του έγινε με βάση και αναφορά που συνέταξαν αρμόδια στελέχη του ΝΑΤΟ πάνω στη θαλάσσια ισχύ της λυκοσυμμαχίας, όπου αναφερόταν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «θαλάσσια συμμαχία», «οι θάλασσες και οι ωκεανοί μάς συνδέουν. Διευκολύνουν το εμπόριο και τις επικοινωνίες - συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Πρόκειται για ένα χώρο συνεργασίας, ανταγωνισμού και ενδεχομένως συγκρούσεων και για έναν τομέα όπου η Συμμαχία κατέχει στρατηγικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον για τώρα. Είναι επίσης μια περιοχή ελιγμών, ευκαιριών, εμπορίου, των πόρων και σταθερότητας για τα κράτη του ΝΑΤΟ και τα κράτη - εταίρους».
 Σε μια τέτοια βάση, ο ΝΑΤΟικός αντιναύαρχος, πιάνοντας μία προς μία τις θάλασσες στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ όπου επιχειρούν δυνάμεις του, ανέφερε συνοπτικά τα παρακάτω.

Με τα μάτια στραμμένα στη Ρωσία
 
Η ομιλία του ΝΑΤΟικού διοικητή επικεντρώθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος της στον ανταγωνισμό της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τη Ρωσία. Είπε σχετικά: «Οι ρωσικές προκλήσεις έχουν πολλές κατευθύνσεις: Από χαμηλές πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από συμμαχικά πλοία στη Βαλτική, έως την πιο εκτεταμένη υποβρύχια δραστηριότητα που έχουμε δει στον Ατλαντικό από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η συσσώρευση των δυνάμεων στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα. Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου "Kuznetsov" στη Μεσόγειο».

«Η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και αλλού έχει επεκτείνει τις δυνατότητές τους για έλεγχο περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Με την ανάπτυξη εκτεταμένων δικτύων πυραυλικών συστημάτων και υποβρυχίων, η Ρωσία προσπάθησε να δημιουργήσει ζώνες αποκλεισμού που αμφισβητούν νομικά και ιστορικά κατοχυρωμένες ελευθερίες της ναυσιπλοΐας».

Πρόσθεσε ότι «το Ρωσικό Ναυτικό ανακάμπτει από την κατάρρευσή της ΕΣΣΔ της στις αρχές του 1990», με νέα πλοία και ιδιαίτερα υποβρύχια, νέα οπλικά συστήματα και με καλύτερα εκπαιδευμένα πληρώματα.

Ως προς τα αντίμετρα των ΝΑΤΟικών, ανέφερε: «Το παρελθόν έτος, οι συμμαχικοί στόλοι και η MarCom διατηρήσαμε εποπτεία των ρωσικών ναυτικών κινήσεων στο Βόρειο Ατλαντικό και στη Μεσόγειο (...) Ημαστε πιο ενεργοί από ό,τι ήμασταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως φάνηκε πρόσφατα, από τις προσπάθειές μας για επιτήρηση της ανάπτυξης του "Kuznetsov" και της υποστηρικτικής του ομάδας πλοίων κρούσης στη Μεσόγειο (...) Εχω μια ιδιαίτερη ανησυχία για τον τομέα των υποβρυχίων και τις προκλήσεις στον Ατλαντικό, δεδομένου του όγκου και της διάταξης μάχης των Ρώσων εκεί, και επειδή ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στις ΝΑΤΟικές εκπαιδεύσεις ή των συμμάχων εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και ιδιαίτερα όταν ενεργούμε από κοινού, ως μια πολυεθνική δύναμη, διεξάγοντας ανθυποβρυχιακό πόλεμο με πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, και σύντομα μη επανδρωμένα οχήματα. Εχω κάνει αυτό μια προτεραιότητα της εντολής που έχω λάβει ως διοικητής της MarCom».

«Η πιο επείγουσα απειλή για τη Συμμαχία»
 
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε για την ανάπτυξη δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας και τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει στα νότια και νοτιοανατολικά της, εκεί όπου η αστική τάξη της Ελλάδας επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, προσφέροντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της, βάσεις και υποδομές για την υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, προβάλλοντας γενικά τη χώρα ως «προπύργιο» του ευρωατλαντικού άξονα στην εν λόγω ζώνη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είπε ο Βρετανός αντιναύαρχος: «Ισως αν η ρωσική απειλή είναι η πιο σημαντική, τότε η πιο επείγουσα απειλή για τη Συμμαχία σήμερα θα μπορούσε να προέλθει από μια πληθώρα ερεθισμάτων, όλα στα νότια και νοτιοανατολικά (...) Οσον αφορά τη Μεσόγειο καθώς και τη Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, τα καταρρέοντα κράτη, η φτώχεια, ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και η συνακόλουθη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή, όλα συγκεντρώνουν την προσοχή μας. Ενα αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κύματα της μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων».

«Το ΝΑΤΟ έχει ενώσει δυνάμεις με την ΕΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ροής της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που απλώθηκε πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, και επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό είναι εργαλείο στα χέρια τους για την ταχύτερη προώθηση σχεδιασμών τους.

Μαζί, βέβαια, και άλλοι παράγοντες, όπως τους παρέθεσε, δηλαδή η «κρίση στη Συρία», στη Λιβύη, οι ισλαμιστές, παράγοντες «που γέννησαν ανησυχίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Απλά ρωτήστε τον κλάδο της κρουαζιέρας», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο ένοπλος βραχίονας του ευρωατλαντικού άξονα απλώνεται για να υπερασπιστεί ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας κάθε είδους προσχήματα.

«Ενα βασικό μέρος της απάντησης του ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας στο Νότο και για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις είναι η ενεργοποίηση της νέας αποστολής μας, θαλάσσιας, της επιχείρησης SEA GUARDIAN (...) Περιλαμβάνει επιβολή εμπάργκο όπλων, την ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία των κρίσιμων υποδομών, καθώς και την επίγνωση της κατάστασης στη θαλάσσια επικράτεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας (...) Πιστεύω ότι η SEA GUARDIAN θα είναι μία από τις κύριες πλατφόρμες του ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

Θυμίζουμε, εδώ, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί και εκεί, παρέχοντας μέσα, πλοία και αεροσκάφη, για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που συνδεόμενη με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, «SOPHIA», συμβάλλουν στον έλεγχο από τον ευρωατλαντικό άξονα του κρίσιμου διαύλου από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Ανατολική και τη διώρυγα του Σουέζ.
Μαύρη Θάλασσα και η έκκληση Ερντογάν
 
Εστιάζοντας στη Μαύρη θάλασσα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής είπε πως οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αστάθεια. Οτι η ένταξη έξι πάνοπλων ρωσικών υποβρυχίων στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας αλλάζει εκεί την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων.

Και συνέχισε: «Το ΝΑΤΟ άκουσε την έκκληση του Προέδρου Ερντογάν να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε ρωσική λίμνη και η MarCom συνεργάζεται στενά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμάχων. Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, για την ηγεσία και την υποστήριξή του».

«Ιδιαίτερα ευγνώμων» για την υποστήριξη της Ελλάδας
 
Ο διοικητής της MarCom στάθηκε επίσης στη σημασία των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «παραμένουν ο θαλάσσιος πυρήνας του ΝΑΤΟ (...) Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη συμβολή πολλών συμμάχων στη δύναμη των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων, και θα τονίσω την υποστήριξη της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια».

Να καταγραφεί ότι ο ελληνικός στόλος μετέχει με πλοία του και προσωπικό σε 2 από τις 4 Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη SNMG2, που επιχειρεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, και τη SNMCMG2, όπου μάλιστα στην παρούσα φάση ρόλο ναυαρχίδας παίζει το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», και διοικητής της αρμάδας είναι Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσα κι από την ανάληψη κρίσιμων πόστων και αποστολών.

Παραπέρα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής μίλησε για το «όραμα» της λυκοσυμμαχίας να έχει επιχειρησιακή επίγνωση της κατάστασης, από το «συλλογικό» στόλο της, σε όλη την επικράτεια όπου εξελίσσονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί, από την Αρκτική, για την οποία είπε ότι «η εμπειρία μου είναι πως η Αρκτική γίνεται όλο και πιο σημαντική», αλλά και ότι «τέσσερα από τα πέντε παράκτια κράτη της Αρκτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ»,έως τον Ατλαντικό και τη Μαύρη Θάλασσα.
«Το ΝΑΤΟ», συνέχισε για το θέμα, «χρειάζεται να έχει πλήρη επίγνωση του τι ναυτικές δυνατότητες είναι εκεί έξω, ποιος έχει αναπτυχθεί και ποιος είναι έτοιμος να αναπτυχθεί. Της ετοιμότητας των μέσων μας και του επιπέδου της εκπαίδευσης και της καταλληλότητας για την ενσωμάτωσή τους σε ομάδες», σημείωσε, βάζοντας στόχο όλες οι ναυτικές δυνάμεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να συντονίζονται και να λειτουργούν ως ένα, ένας στόλος, με κοινά πρότυπα εκπαίδευσης και λειτουργίας, κοινά προτάγματα και στόχους.
Βάρος στη Μεσόγειο
 
Εξ ου και η ΜarCom ρίχνει μεγάλο βάρος στις κοινές ασκήσεις, ειδικά στη Μεσόγειο, «ώστε περιφερειακά Πολεμικά Ναυτικά - όπως της Ιταλίας - να μην αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε ευκαιρίες επιχειρησιακής κατάρτισης μακριά από τις βάσεις τους και πιεστικές τοπικές αποστολές».
Αυτό, βέβαια, αφορά και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που με την κρίση και τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναλάβει πρόσθετες τέτοιες ...ευθύνες.

Μάλιστα, ευθυγραμμισμένο με τις τέτοιες ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, περί ασκήσεων στη Μεσόγειο, ώστε να μην απομακρύνονται δυνάμεις τους απ' εδώ, το ΓΕΝ διεξήγαγε από 8 έως 17 Δεκέμβρη την άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων. 
Σκοπός της ήταν η εξάσκηση σε διαδικασίες διαφόρων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των προαναφερόμενων μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου