Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017 Θεσσαλονίκη: Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017: Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, προσφυγιά και πόλεμο» να κοσμεί την κεντρική εξέδρα πραγματοποιήθηκε  η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη η οποία ήταν μαζική και μαχητική.
Από τις 10 το πρωί συνδικάτα και κλαδικά σωματεία με τα πανό τους πήραν τη θέση τους στο χώρο της συγκέντρωσης στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Ξεχωριστή ήταν  η παρουσία της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης καθώς και του Συνδέσμου Παλαιστινίων Βόρειας Ελλάδας, ενώ συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ δυνάμεις της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.


Η συγκέντρωση άνοιξε με εργατικά τραγούδια από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Δείτε ΕΔΩ βίντεο).  
Από το βήμα διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που δίνει τη μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών που το στηρίζουν. 

Ο Κώστας Κατσιμένης από το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού διάβασε στους συγκεντρωμένους το ψήφισμα  για τις απολύσεις στον «Ζούρα». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Άρης Μερκενίδης, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά ενώ η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης διάβασε την διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Στην κεντρική ομιλία ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό συναγερμό. Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα, «η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικό όπλο και της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν το χρησιμοποιούν μόνο για να χαράζουν τα σύνορα των χωρών όπως τους συμφέρει, το χρειάζονται και είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν κατά λαών χωρών του ίδιου του ΝΑΤΟ».
Τόνισε επίσης:

«Απευθύνουμε γι' αυτό κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική, μαχητική η απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας».
Στην μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, το βηματισμό έδιναν εποχούμενοι οι διανομείς που συσπειρώνονται στο ΣΕΤΕΠΕ, και από πίσω ακολουθούσαν οι εργαζομένων στις βιομηχανίες και στις κατασκευές, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» , οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, αλλά μια σειρά άλλους χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σάλπισαν ξεσηκωμό βροντοφωνάζοντας «πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «έξω από της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία».

Η πορεία κατέληξε στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας και δεκάδων σωματείων. Ξεχώρισε η στιγμή που στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενώ ελπιδοφόρα πρόβαλε και η νέα γενιά αγωνιστών μέσα από τα δεκάδες πιτσιρίκια που κατέθεσαν από ένα γαρύφαλλο (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

902gr 
2 σχόλια:

 1. Τιμάμε όλους τους νεκρούς του Εργατικής τάξης.
  Τους Νεκρούς του Σικάγο (1η Μαΐου του 1886 )
  Τους Νεκρούς του Μάη του 1936 ( 9 Μαη 1936 )
  Του 200 της Καισαριανής (1η Μαΐου του 1944 )

  Που κάνανε την πρώτη έφοδο στον ουρανό.

  Συνεχίζουμε τον αγώνα για βήματα προς τον Τελικό στόχο με ενίσχυση παντού της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ στις διαφορετικές απόψεις μέσα στον λαό και αμείλικτο αγώνα χωρίς έλεος στους ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ κάθε αποχρώσεις για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την ΕΞΟΔΟ από την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μακριά από οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι Καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους
  ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
  Καλή δύναμη.
  ΔΣΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΑΞΙΑ
  ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!
  Και φέτος, όλοι εμείς, παιδιά της εργατικής τάξης πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την αιματοβαμμένη σημαία που σήκωσαν οι ταξικοί μας πρόγονοι! Να κυματίζει στους δρόμους της πόλης για να μας θυμίζει τη δύναμή μας, για να μας θυμίζει πώς κέρδιζαν και πώς θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι τη ζωή τους.
  1η Μάη 1886, Σικάγο.
  1η Μάη 1913, Αθήνα.
  9 Μάη 1936, Θεσσαλονίκη
  Οι αιματηροί αγώνες της τάξης μας είναι πυξίδα για το μέλλον. Διδάσκουν πως τίποτα δε χαρίζεται στην ιστορία της ταξικής πάλης, δείχνουν τη δύναμη της ενότητας ντόπιων και μεταναστών εργατών, την κρίσιμη συμβολή των γυναικών, τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας. Κυρίως δείχνουν τη σημασία των μαχών που αποκάλυψαν τον πραγματικό εχθρό της εργατικής τάξης, την εξουσία των μεγαλοεργοδοτών, ανεξάρτητα απ’ το αν κέρδισαν ή έχασαν προσωρινά.
  Κέρδος για μας το χαραγμένο μονοπάτι, καθήκον μας να το βαδίσουμε ως το τέλος, την Εργατική Εξουσία.
  http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/04/1_24.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή