Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Απάντηση στην κοροϊδία


Από το περυσινό συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στα πλαίσια της ΔΕΘ 
 
Από το περυσινό συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στα πλαίσια της ΔΕΘ
Το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες» και τα συλλαλητήρια με το ίδιο σύνθημα στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη, στον Πειραιά, στο Κορωπί και νωρίτερα στον Βόλο, μπορούν να αποτελέσουν το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης των εργατικών αγώνων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Με αφετηρία αυτές τις κινητοποιήσεις, να δοθεί ώθηση στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στην εργασιακή «ζούγκλα», να δυναμώσει η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας (Υγεία, Παιδεία, προστασία της ζωής κ.λπ.), για την κατάργηση του αντεργατικού μνημονιακού οπλοστασίου.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει αυταπάτες με το «μεταμνημονιακό» παραμύθι της, να μην πατήσουν τη νέα μπανανόφλουδα.


Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ παίρνουν τη σκυτάλη από αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης της εργατικής τάξης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Όπως η απεργία των ναυτεργατών, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, που συνεχίζουν και σήμερα 24ωρη απεργία κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Συνδέεται με τους αγώνες των οικοδόμων σε μεγάλα εργοτάξια, όπως στον ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, που παλεύουν για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, τον αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που κατάφεραν την υπογραφή ΣΣΕ.

Με τις κινητοποιήσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών που συνεχίζουν την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, σε μια περίοδο που κυβέρνηση και τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά τους.

Τέτοιοι αγώνες, μικροί και μεγάλοι, δείχνουν το δρόμο και την ανάγκη να φουντώσουν κι άλλες εστίες αντίστασης και διεκδίκησης. Να ανέβει η οργάνωση στα σωματεία, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση κόντρα στο συμβιβασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, στη λογική των χαμηλών απαιτήσεων και του «μικρότερου κακού».

Να γίνουν το επόμενο διάστημα θαρρετά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να ριζώσει πιο βαθιά η κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, περισσότερες γυναίκες και νεολαίοι από τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την οργάνωση του αγώνα.

Να γίνουν οι κινητοποιήσεις αφορμή για συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για το τι εμποδίζει σήμερα την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να δυναμώσει ο προσανατολισμός που αμφισβητεί την ανάκαμψη για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Να απαντηθεί το κλίμα αναμονής, των ψεύτικων προσδοκιών, η λογική της διαρκούς μείωσης των απαιτήσεων.

Οι διεργασίες αυτές βοηθούν να αποκαλυφθεί η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, να εγκλωβίσουν το λαό στο δίλημμα ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των μνημονίων διαρκείας που φέρνει η ...«μεταμνημονιακή εποχή» τους.

Να ανοίξει πιο ουσιαστική συζήτηση για τις δυνατότητες και την ανάγκη μιας ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Με αφετηρία το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, όπου «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ, χρειάζεται να απαντηθούν μαζικά οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και η εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς, να σημάνει πραγματικά συναγερμός μπροστά στις εξελίξεις που κυοφορεί η ένταση των ανταγωνισμών σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη 2018.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου