Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Το νέο Περσικό Κόλπο του καπιταλισμού ─ ΚΚΕ: Η επιθετικότητα των ΗΠΑ, οι σχεδιασμοί του Ισραήλ και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους


Στιγμιότυπο από το βίντεο που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, απεικονίζει τη ζημιά στο τανκερ και την νάρκη

 ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ανοικτή στοχοποίηση του Ιράν από τις ΗΠΑ που αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή
Παρασκευή 14/06/2019 - 09:16 - Ενημέρωση: Παρασκευή 14/06/2019 - 16:00
Πυκνώνουν ανησυχητικά τα «σύννεφα» πάνω από τον Περσικό Κόλπο, μετά και από τις δύο νέες περίεργες «επιθέσεις» σε δεξαμενόπλοια που σημειώθηκαν νωρίς χτες το πρωί ανοικτά του Κόλπου του Ομάν.
 
 
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στοχοποιούν ανοιχτά το Ιράν, και μετά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του ενός τάνκερ.
 
ΚΚΕ
Να δυναμώσει η φωνή που απαιτεί καμία εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε βάρος του λαού του Ιράν
Παρασκευή 14/06/2019 - 12:13 - Ενημέρωση: Παρασκευή 14/06/2019 - 12:14
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν:
«Οι τελευταίες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν, δυναμιτίζει για μια ακόμη φορά τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν. Οι ΗΠΑ, ''σαν έτοιμες από χθες'', στοχοποιούν το Ιράν και συγκεντρώνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Η επιθετικότητα των ΗΠΑ κατά του Ιράν κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, με το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τις πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που συνδυάζονται με απειλές και σχεδιασμούς του Ισραήλ για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή, χωρίς άλλο, συνδέονται με τη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Ενέργειας, τους δρόμους περάσματος της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, τα γεωπολιτικά ''στηρίγματα'', που διαθέτει κάθε φορά η κάθε δύναμη.
Η όξυνση της κατάστασης γύρω από το Ιράν δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τη ''στρατηγική συνεργασία'' με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ενεργή συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι έκθετα, γιατί με τη στάση τους θέτουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.
Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ, που απαιτεί καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που εκτυλίσσονται και σε βάρος του λαού του Ιράν και άλλων λαών της περιοχής.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
902
 
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις. Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν, απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
Απορρίπτει κάθε ανάμειξη το Ιράν
 
Από την πλευρά του το Ιράν επιμένει να απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο περιστατικό. «Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του όσον αφορά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ' αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Πάντως, τόσο η Βρετανία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, όσο και η Σαουδική Αραβία, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, συμφώνησαν με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
 
Στέλνουν κι άλλες δυνάμεις οι ΗΠΑ
 
 
Οι χθεσινές επιθέσεις πυροδοτούν εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα. Στο διπλωματικό, η όποια προσπάθεια προσέγγισης ακυρώνεται αυτοστιγμεί, με τον Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter, να αναφέρει ότι εκτιμά τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ιάπωνα συμμάχου του, Σίνζο Άμπε, όμως «προσωπικά» θεωρεί ότι είναι «υπερβολικά νωρίς ακόμη και για να το σκεφτούμε». Αντίθετα η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη θα συνεχιστεί, με την Ουάσιγκτον να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταρτίζονται σχέδια για ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν, με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους διάφορες επιλογές για το πώς θα προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο του Ομάν μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια.
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι το αντιτορπιλικό «USS Mason» ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό «USS Bainbridge» βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο «M/V Kokuka Courageous», που έχει υποστεί ζημιά.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters» και Πηγή: Associated Press)
902
  Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου