Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Μοντέλα


Λάθος καπιταλιστές στηρίζει η ΝΔ, είπε ουσιαστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο». Στη συνέντευξή του εξέφρασε προβληματισμούς για το ότι στη ΝΔ «προωθούν ένα μοντέλο αντικοινωνικό, ένα μοντέλο που επενδύει στην "τεμπέλικη επιχειρηματικότητα" που προσδοκά κέρδη από τη συμπίεση του εργατικού κόστους», ενώ συνιστά στην κυβέρνηση να επενδύσει σε καπιταλιστές που θα βγάζουν κέρδη «από την καινοτομία, την πρωτοτυπία και τη διακριτή ποιότητα του προϊόντος». Δηλαδή η «υγιής επιχειρηματικότητα» που στηρίζει ο Ν. Παππάς απαρτίζεται από καπιταλιστές που δεν εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους!
 Η «Amazon», για παράδειγμα, του τρισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, που αποτελεί σύμβολο καινοτομίας, καθώς ομολογουμένως ανέτρεψε διά παντός τις ισορροπίες στις λιανικές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, βγάζει αστρονομικά κέρδη χωρίς να συμπιέζει το εργατικό κόστος;

Τότε από πού αντλούνται τα κέρδη της, που μόνο στις ΗΠΑ ήταν 5 και 11 δισ. δολάρια το '17 και το '18, όχι μόνο χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ ομοσπονδιακού φόρου, αλλά και με επιστροφές φόρου 129 εκατ. δολαρίων το 2018!

Από την «εργασιακή δυστοπία», φυσικά, που καθιέρωσε για τους εργαζομένους της, τους περισσότερους από κάθε άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ που ζουν από κουπόνια σίτισης και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, για να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αποδοτικότητά τους, από την οποία αναλόγως και πληρώνονται. Ορίστε το «κοινωνικό» πρόσωπο της καινοτομίας.

Χωρίς εκπτώσεις
 
«Δεν φτάνουν μόνο οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, οπότε μην τυχόν και παρεκκλίνετε από τις δεσμεύσεις σας» ήταν ουσιαστικά το μήνυμα του ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, όπου αναφέρει: «Οπως το αναπτυξιακό αποτύπωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν στο παρελθόν πενιχρό λόγω της υπερφορολόγησης, έτσι και στο μέλλον η μείωση της φορολογίας, για να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Δεν χωράνε λογικές «αν κάνει έστω κάποια από όσα έταξε καλά θα είναι» στους βιομηχάνους, που δεν χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους... σε αντίθεση με αυτό που καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν. Ο ΣΕΒ αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να βελτιώσει περαιτέρω το «οικονομικό κλίμα», και είμαστε σίγουροι πως θα το κάνει...

Μελιστάλακτος
 
Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θεώρησε «επιβεβλημένο» να «στάξει μέλι» για τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές...». Πρόσθεσε μάλιστα πως η «απαρέγκλιτη τήρηση» της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρει «ένα καλύτερο μέλλον». Αμέσως μετά, και απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν για «κωλοτούμπα», δήλωσε ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν: «Ηταν σαφές ο αποδέκτης (sic)... ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στη συγκεκριμένη περίσταση». Δεν αρμόζει πλέον στη ΝΔ, τώρα που είναι κυβέρνηση, ο προηγούμενος ρόλος της, να συμπληρώνει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τον ουσιαστικό χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής συμφωνίας, ψαρεύοντας παράλληλα, με ιαχές, ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού. Ο ρόλος που αρμόζει τώρα είναι η επικρότηση και προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Πρασινολογίες
 
Μιλώντας σε πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να προκάλεσε αγωνία ανάμεσα σε δύο κουβέντες του, όταν είπε πως το νέο κόμμα στο οποίο θα μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φέρει και πράσινες εκτός από κόκκινες (μοβ) σημαίες. Αμέσως μετά, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο «plot twist» (ανατροπή σεναρίου), είπε πως το πράσινο δεν έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ - «ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ», είπε - αλλά με την ισχυρή αναφορά σε άλλο πράσινο, αυτό της οικολογίας. Ισως να ένιωσε την ανάγκη να κάνει τούτη τη διευκρίνιση, καθώς πρωτύτερα είχε πει πως το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί θα εκφράζει και κεντροαριστερούς και σοσιαλδημοκράτες... Ισως από την άλλη να το είπε κοιτάζοντας τη στρατιά στελεχών που έχει συλλέξει από το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα αρχίσει το «μεγάλο άνοιγμα» που εξήγγειλε... προφανώς για να μαζέψει κι άλλους.





Ριζοσπάστης   Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου