Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τα σημαινόμενα της πλατείας και οι εύκολοι αφορισμοί!



Ο κόσμος πιέζει από διαφορετικούς δρόμους, αλλά με συνισταμένη ότι τα νησιά δεν αντέχουν και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο οι φασιστικές δυνάμεις όχι μόνο καραδοκούν, έχουν ρόλο πολύ συγκεκριμένο. Η πίεση ήταν και από μας και όχι μόνο εμάς, για κινητοποιήσεις και πάντα τονίζαμε για να μην πω κραυγάζαμε το πλαίσιό μας, άλλωστε η φωνή των ρατσιστών δεν μας φώναζε τυχαία «κοπρίτες» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Η συγκέντρωση στην πλατεία σε αυτή τη φάση του προσφυγικού μεταναστευτικού αποτελεί παρελθόν. Γύρω από αυτό το ζήτημα, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αναπτύχθηκε ένα διάλογος, από ανθρώπους συλλογικότητες και πολιτικές δυνάμεις, που πονάνε για τη στρέβλωση που παρουσιάζεται στις κοινωνίες μας, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες μετανάστες να στοχοποιούνται, να αποτελούν ερμηνευτικό εργαλείο όλων των δεινών μας και οι θύτες οι πραγματικοί ένοχοι, οι αστικές τάξεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας κλπ με το πολιτικό προσωπικό όλων των κυβερνήσεων και της Ελλάδας να μένουν στο απυρόβλητο.

Λίγο βέβαια έλειψε από άσπονδους φίλους του ΚΚΕ, να βρεθεί το κόμμα υπόλογο ότι συμπλέει με φασίστες ή όπως είδαμε σε ανακοίνωση που υπογράφεται και από χιώτικες πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν την αποχή, πως ανεξαρτήτως προθέσεων, η συμμετοχή στην πλατεία της Χίου, φορέων που εκφράζονται μέσα από αυτούς  δυνάμεις του ΚΚΕ, ρίχνει νερό στο μύλο των φασιστών!

 
Και τα λένε αυτά πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες που ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχτηκαν και στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν στις πλατείες να στηρίξουν τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ πριν το τρίτο μνημόνιο και συντάχτηκαν στο δημοψήφισμα με το Συριζαίικο οχιναι!!! Ταυτόχρονα, για αρκετό διάστημα μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνανε από αριστερή σκοπιά να δούνε τι πρόσημο θα βάλουν στην κυβέρνηση του «διαβολικά καλού Τραμπ», του νόμου Κατρούγκαλου και της υπογραφής της συμφωνίας της ντροπής, που εγκλώβισε πρόσφυγες και μετανάστες, της συμφωνίας ΕΕ, Τουρκίας, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί και επαυξάνει η κυβέρνηση της ΝΔ!!!

 

Αυτά, γιατί δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, σεβόμενοι βέβαια το γεγονός ότι τα «πάντα ρει», οι άνθρωποι και οι πολιτικοί σχηματισμοί αλλάζουν, μετατοπίζονται είτε προς το συμφέρον του λαϊκού κινήματος είτε προς  το αντίθετο. Λίγη λοιπόν προσοχή δε βλάπτει στην κριτική που την επιζητούμε, μας βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά να μην ισοπεδώνει ένα κόμμα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, ένα κόμμα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού μας. 

Για το σήμερα, θα ήταν ανεπίτρεπτο λάθος για τις δυνάμεις του ΚΚΕ στα συνδικάτα και στους φορείς, να τσουβαλιάζουν όλο τον κόσμο που ήταν στην πλατεία της Χίου και αλλού με φασίστες και ρατσιστές. Όχι μόνο γιατί ξέρει πολλούς με το ονοματεπώνυμό τους μέσα στις γειτονιές και στα συνδικάτα, όχι μόνο γιατί είδαμε μαθητές μας, γονείς, συναδέλφους, φίλους μας, που ξέρουμε καλά ποιοι είναι, αλλά και γιατί μελετά καθημερινά τους όρους διαμόρφωσης της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης του κόσμου για να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα.
 

Κάθε συγκέντρωση κάθε δράση διεξάγεται με όρους ταξικής πάλης. Όταν στο δημοτικό συμβούλιο στα σωματεία, σε συνελεύσεις κλπ λέμε πάμε για κινητοποίηση, αυτόματα μπαίνουν μια σειρά ζητήματα. Θα μιλήσουμε για τις αιτίες; Θα τις κατονομάσουμε; Θα δώσουμε λύση; Ποια θα είναι αυτή; Οι ίδιοι που δημιουργούν το πρόβλημα; Θα περιφρουρήσουμε τον κόσμο από τους φασίστες και ρατσιστές; Θα παλέψουμε να μην στοχοποιηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, όταν πρόκειται για τέτοιες κινητοποιήσεις; Ποιες είναι οι κινήσεις των άλλων δυνάμεων; Είναι στριμωγμένοι ή δεν έχουν σε αυτή τη φάση προβλήματα; Θα ακολουθήσουν και θα ταυτιστούν με τον κυβερνητικό σχεδιασμό;

Αυτά δεν τα συζητάμε μεταξύ τυριού και αχλαδιού!! Τα συζητάμε με σοβαρότητα παντού, στα όργανα που ανήκουμε, στα συνδικάτα, τους φίλους μας που είναι δίπλα μας και με την «ψυχή στο στόμα» που λένε καταλήγουμε. Και καταλήγουμε και σε εναλλακτικές και εφεδρικές λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες ή στο κοινό συμφέρον των Ελλήνων εργαζομένων ή μη, με αυτό των προσφύγων και μεταναστών.

Αναντίρρητο είναι το γεγονός πως περιφερειακές και δημοτικές αρχές, προσκείμενες στη ΝΔ σε όλο το Αιγαίο είναι στριμωγμένες, γιατί επένδυσαν στο προσφυγικό μεταναστευτικό, όπως και το κόμμα τους η ΝΔ, το καπηλεύθηκαν και τώρα αντικειμενικά λόγω του ρόλου της κυβέρνησης της ΝΔ δεν τους βγαίνει. Ο κόσμος πιέζει από διαφορετικούς δρόμους, αλλά με συνισταμένη ότι τα νησιά δεν αντέχουν και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο οι φασιστικές δυνάμεις όχι μόνο καραδοκούν, έχουν ρόλο πολύ συγκεκριμένο.

Η πίεση ήταν και από μας και όχι μόνο εμάς, για κινητοποιήσεις και πάντα τονίζαμε για να μην πω κραυγάζαμε το πλαίσιό μας, άλλωστε η φωνή των ρατσιστών δεν μας φώναζε τυχαία «κοπρίτες» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Οι κινητοποιήσεις ήρθαν και φυσικά και τα δύσκολα, γιατί είναι φυσικό ο Περιφερειάρχης να θέλει να περάσει με τη βοήθεια άλλων τοπικών αρχόντων,  μια ξενοφοβική ατζέντα, που έφτανε σε καθαρά ακροδεξιές θέσεις ορισμένες φορές και από την άλλη, οι δυνάμεις των μαζικών φορέων, όχι μόνο εκεί που το ΚΚΕ έχει ισχυρές δυνάμεις, που δεν ήθελαν να περάσει αυτό το μίσος.

Όλα λοιπόν ήταν στο τραπέζι. Πρώτο προαπαιτούμενο στις συναντήσεις ότι δεν  θα ακουστεί ξενοφοβικός και ρατσιστικός λόγος. Δεν θα ακουστούν ανιστόρητες θεωρίες για εισβολές ισλαμοποίηση κλπ. Σε τηλεδιάσκεψη εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ, τα ξεκαθάρισα στον ίδιο τον περιφερειάρχη, που απήντησε με τον αφερέγγυο και στρεψόδικο λόγο του ότι «συμφωνώ δεν θα πούμε τις προσωπικές μας απόψεις», για να πράξει τα αντίθετα.

Σε δεύτερο χρόνο μπήκαν οργανωτικά ζητήματα και ξανά επιμείναμε πως σε ξενοφοβικές ρατσιστικές μαζώξεις δεν θα έχουμε θέση, ζητώντας φυσικά και ομιλητή μαζί με τους άλλους φορείς. Η αντιπεριφέρεια στη Χίο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης  το δέχτηκε, προσπάθησε να το τηρήσει και μπήκαν στη μέση ο περιφερειάρχης και συν αυτώ και το ανέτρεψαν. Προσπαθήσαμε για εναλλακτικές με φορείς, για άλλη συγκέντρωση φορέων, δύσκολο έως ακατόρθωτο, βλέπαμε ως λύση και την αποχή!

Η πίεση που ασκήσαμε, όχι μόνο εμείς, το επαναλαμβάνω, είχε αποτέλεσμα, επανήλθε ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά έχοντας προσδώσει στις δυνάμεις μας μεγαλύτερη σοφία.

Μαζέψαμε ξανά τα πρωτοβάθμια σωματεία σε μαζική σύσκεψη, το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ ξανά, συζητήσαμε και καταλήξαμε. Συμμετοχή, κλειστή διάταξη γύρω από το πανό της ΑΔΕΔΥ και προετοιμασία για άμεση αποχώρηση, αν ακουστεί οτιδήποτε προκλητικό για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οτιδήποτε έθιγε την ανθρώπινη υπόσταση, οτιδήποτε εξίσωνε τους θύτες με τα θύματα. Είχαμε λοιπόν έτοιμες και τις «ντουντούκες μας» και τη θέληση του σχεδιασμού μας. 
 

Το αποτέλεσμα: Στη συγκέντρωση της Χίου τηρήθηκε το μέτρο, κανείς ομιλητής  δεν ξέφυγε σε εκφράσεις μίσους, άλλο αν άλλαξε άποψη, κανείς δεν στοχοποίησε το πρόβλημα, σε αυτούς καθ’ εαυτούς τους ρημαγμένους  ανθρώπους, το αντίθετο μάλιστα, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις αντικυβερνητικού λόγου, που ευθύνεται για το πρόβλημα και υπήρξε και το φτάνει πια με τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί. Ταυτόχρονα η ομιλία της ΑΔΕΔΥ ήταν συγκεκριμένη, καταδικαστική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στη σημερινή με αναφορά στις ευθύνες των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταδικαστική στους υπευθύνους του πολέμου ΝΑΤΟ, ΕΕ και λοιπούς ιμπεριαλιστές και με εκτενείς προτάσεις για τον απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα. Παραφωνία βέβαια η σύζυγος του κ. Περιφερειάρχη, αλλά αυτά συμβαίνουν και στις πιο καλές …αυλές!
 

Ήταν ζημιά αυτό για τον κόσμο που παρευρέθηκε;;; Κάναμε ζημιά στο κίνημα; Ήταν ιδεολογικό πισωγύρισμα; Είναι προς κρίση, που εμείς όμως το εκτιμάμε θετικά, το πιστώνουμε στην ιστορία του νησιού ότι κράτησε σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό δεν επιβάλλεται σε κανέναν. 

Οι εξελίξεις φυσικά είναι δυσοίωνες. Η ΝΔ και ο υπουργός της έριξε πόρτα στους αιρετούς των παρατάξεων και στον αντιπεριφερειάρχη της Χίου στην προγραμματισμένη συνάντηση και έμεινε με τον πρόθυμο Μουτζούρη, που άλλα λέει τη μια, άλλα την άλλη και αρέσκεται εκτός από την ακροδεξιά ρητορική, στους εξ απορρήτων σχεδιασμούς. Ας ελπίσουμε οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι όταν θα έλθει η ώρα στα όργανα να μιλήσουν, αν και μικρό καλάθι κρατάμε για ευνόητους λόγους.   

Συνεχίζουμε επομένως με το λαό τους φορείς και τα συνδικάτα του, χωρίς να απολυτοποιούμε τίποτε ως τακτική. Στη Μυτιλήνη είμαστε χώρια στην πλατεία Σαπφούς  και καλά κάναμε, το μίσος ξεχείλισε, στη Σάμο συμμετείχαμε, μέσα από το Εργατικό κέντρο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάμου με το ίδιο πλαίσιο που είχαμε και στη Χίο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφεύγουμε τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και όπως την ονομάζουν οι εργαζόμενοι τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ (ευελπιστούμε να δούμε κάποιους φίλους και να μη μας πουν και πάλι διασπαστές).

Τέλος, η διαδικτυακή κυρίως συζήτηση για το θέμα, μου θύμισε ένα περιστατικό λογοτεχνικής υφής.  Φίλοι του Παπαδιαμάντη, τσακώνονταν αν είναι καθαρευουσιάνος ή δημοτικιστής. Περνούσε ο ίδιος από το καφενείο που σύχναζε, τους άκουσε και τους λέει. Ούτε το ένα ούτε το άλλο! Ο Παπαδιαμάντης, είναι Παπαδιαμάντης. Και το ΚΚΕ, είναι ΚΚΕ. Επιδιώκει σοφό να είναι μαζί σας, χαρά μας να το επιδιώκετε κι εσείς!

1 σχόλιο:

  1. Φίλοι!

    Δεν έχετε την συνολική εικόνα της παγκόσμιας καπιταλοναζιστοφασιστικής του "Κεφαλαίου" σκακιέρας! Βλέπετε ένα μικρούτσικο κοματάτι μόλις χιλιόστα μπροστά από την μύτη σας!

    Το "Κεφαλαίο" και τον Λένιν πολλοί τα διάβασαν ολίγοι όμως τα κατανόησαν διότι είναι βαθιά επιστημονικοοικονομικά και ταυτόχρονα βαθιά φιλοσοφικά!

    Η φράση "Λούμπεν ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ" απεικονίζει μεταξύ των άλλων την σημερινή ταύτιση του Ανθρώπου ως "Μετοχή" στο Σάπιο τους Παγκόσμιο τους Χρηματηστήριο! Και οι "Μετοχές (ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ) ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΛΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΎΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΛΟ ΚΑΠΕΛΟ!

    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΜΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΏΤΩΝ ΠΑΙΖΩΝΤΑΣ "ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΚΑ" ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΡΟΛΟ!!!

    Και ιστορικά: Ποτέ στην Ανθρώπινη Ιστορία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗΣ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ"! Οι Έλληνες Εξανδραποδισμένοι (Μετανάστευση;;;) των δεκαετιών 50//60/70/.... και ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΆ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!!!
    ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΝΩΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΙΚΟΥ ΒΟΘΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ .... (άς πούμε) ΑΠΟ ΤΟ 1945 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-ΤΩΡΑ!!!

    ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2109 ..... και βλέπουμε εάν υπάρχουμε και μετά ως Χώρα ΏΣ ΕΛΛΑΔΑ ΏΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΏΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή