Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Στόχος



Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι η αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία δεν δικαιολογεί καμιά ανησυχία, επειδή πρόκειται τάχα για «αμυντικό όπλο», είναι μέρος της προκλητικής προπαγάνδας, που παρουσιάζει τους θανάσιμους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως «ασφάλεια και σταθερότητα» για το λαό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια ώρα που ένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα 130 ατόμων μαζί με μια πυροβολαρχία αναπτύσσονται εκτός συνόρων, σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική αποστολή και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι στο «μάτι του κυκλώνα», εξαιτίας της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ιράν, η ΝΔ καλεί το λαό να χαίρεται κιόλας, επειδή αυτή η κίνηση αποτελεί τάχα «απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα»!

Στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η αποστολή στη Σαουδική Αραβία «δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής», ότι συμβάλλει δήθεν στη «σταθερότητα» και στην ενεργειακή ασφάλεια» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής ήρθε να απαντήσει ο ίδιος ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα.


Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ιράν Σαουδικής Αραβίας και αν σ' αυτήν την περίπτωση η ελληνική αποστολή αντιμετωπίζει κίνδυνο, είπε σε συνέντευξη του ότι αν το Ιράν «δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας - εισβολέα δει θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα».

Είπε ακόμα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «η αμυνόμενη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διατηρεί με βάση όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες το δικαίωμα απάντησης και λήψης αντιμέτρων».

Για μια ακόμα φορά γίνεται καθαρό ότι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία θα αποτελέσουν στόχο, καταρρίπτοντας τα παραμύθια που αναπαράγουν οι αστικές κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και χτες του ΣΥΡΙΖΑ, για την «προστασία» που εξασφαλίζει δήθεν για το λαό η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επιβεβαιώνεται ότι ο λαός έχει κάθε λόγο να εναντιώνεται και να καταγγέλλει το νέο βήμα εμπλοκής, την ελληνική στρατιωτική αποστολή στη Σαουδική Αραβία, που είναι στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως είναι απόλυτα δικαιολογημένες σι αντιδράσεις στρατιωτικών, που αναρωτιούνται ποιου είδους «κυριαρχικά δικαιώματα» καλούνται να υπερασπιστούν στη Σαουδική Αραβία ή αύριο στη Λιβύη!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η αποστολή πολεμικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ, η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου που πλέει στην Ανατ. Μεσόγειο, οι «σκέψεις» για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη και βέβαια η αναβάθμιση και επέκταση των βάσεων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα της βάσης της Σούδας, που αποτελεί «αιχμή» στην επιθετική διάταξη της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Β. Αφρικής.

Οι «ψηφίδες» αυτές της βαθιάς ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ και οι προειδοποιήσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων πως οτιδήποτε συνιστά απειλή για τα δικά τους συμφέροντα βρίσκεται μέσα στο «βεληνεκές» μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής απάντησης, κάνουν ακόμα πιο κατανοητό το εύρος των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο λαός μας από τις επιλογές της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει και να διευρύνει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ζωτική ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στη βαθιά αυτή εμπλοκή, που λειτουργεί ως μαγνήτης κινδύνων. Να ακουστεί δυνατά παντού το «καμιά συμμετοχή» σε αποστολή εκτός συνόρων, στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο. Να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική δράση από τα σωματεία και τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος, αγκαλιάζοντας εκατοντάδες ακόμα χώρους δουλειάς και συνοικίες.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου